fbpx Мениджърите споделят - част XI | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят - част XI

Успешните казуси в българския бизнес

Мениджърите споделят - част XI

Проект на списанието

С огромно нетърпение стартирахме есенната сесия от проекта ни „Мениджърите споделят – успешните казуси в българския бизнес“. На нашата покана се отзоваха осем мениджъри, които буквално „горят“ в това, което правят. Всички те са създатели на реална икономика, реален продукт, работни места и в същото време, когато се налага товарят кашоните, наравно с работниците и се превръщат в секретарка, ако е необходимо. Те са скромни хора, а светлините на прожекторите не са тяхно ежедневие. Затова сме изключително благодарни, че станаха част от проекта ни, реализиран с подкрепата на CHIVAS REGAL.
Тази седмица ви срещаме с Дорина Добрева, собственик на ASSIST и Павел Цветков, собственик на българската марка очила KWIAT. Те споделиха техните съвети за успешен бизнес, които можете да прочете и видите сега и разказаха интересен фирмен казус. Него запазваме за специалното издание, което подготвяме – Алмах с успешни български казуси.

 


 

Дорина Добрева – собственик и управител на АССИСТ

Преди 20 години в Италия на едно изложение за електроника и електротехника, видях неща, които бяха неизвестни за България. Запознах се с партньорите ни и така стартирахме един труден бизнес в областта на автоматичните задвижвания на врати и бариери. Трябваше да накараме клиентите да махнат катинарите и да разберат, че това, което предлагаме е по-сигурно, а им предлагахме и дипляни на чужд език, защото нямаше други материали. Моите правила изградих във времето и касаят малките и средни предприятия.

1.Открийте празна ниша и я запълнете изцяло. Не се страхувайте от тежката работа: запазете спокойствие, бъдете гъвкави и се научете да управлявате няколко процеса лесно и безпроблемно. Като майка на близнаци съм се научила да слушам двама души едновременно, но да отговарям на всеки по отделно. Това е умение, което изключително много помага в ежедневието и е много важно за един мениджър. Всекидневието винаги е свързано с шарени проблеми и предизвикателства. Научете се да ги приемате като мотиватор и не позволявайте да сломят духа ви.

2. Експериментирайте и импровизирайте непрекъснато. Не се страхувайте от промяната – напротив, преследвайте я. Опитвайте нови неща, които да развият бизнеса и да ви издигнат в очите на клиента. Моят баща беше изключителен иноватор. Беше един от първите хора, имащи възможността да работят с първата “Елка” (калкулатор). Аз имах страхотен късмет от малка да съм свързана с иновативните технологии. Важно е да се оптимизират процесите още в самото начало, а не едва тогава, когато вече е късно.

3. Инвестирайте достатъчно време и ресурси за маркетинг и рекламиране на бизнеса ви. Никой няма да почука на вратата ви просто така на. Ако не може да ви открие в Google или ако по някакъв начин не е прочел за вас, значи не съществувате. Не оставяйте бизнеса си на случайности.

4. Никога, никога не спирайте да инвестирате в тези два основни процеса: обучение и свързване с правилните хора.

5. Бъдете отзивчиви и се научете да слушате клиентите си! Покажете, че наистина се интересувате от проблемите им и искате да му помогнете да се разрешат. Говорете с тях като с приятелите си – искреният и ентусиазиран човешки разговор е разковничето към успеха на всеки малък бизнес. Това е едно от първите неща, на които уча моите търговци и техническите екипи. И мисля, че така по-малките фирми ще имат едно много важно предимство пред големите. Цялата отговорност, комуникация и вътрешни изисквания минават през вас. Не правете грешката да се криете зад клишета като „фирмена политика”. И най-важното - бъдете човечни.

 


 


Павел Цветков – Собственик на българската марка очила KWIAT

Влязох в бизнес с очила през 1994 г. като първоначално внасях чужди марки. След около пет години исках вече сериозно да развивам бизнеса си и предложих на компаниите, които представлявах, да започнем да правим реклама. Отговориха ми, че пазарът в България е малък и могат да ми отпуснали бюджет от около 600 евро на година. Това ни провокира да започнем да мислим в посока да създадем собствен бранд очила, а и нямаше местен конкурент. След като дълго време проучвах всички аспекти от бизнеса с производство на този продукт, през 2003 г. излезе първата ни колекция. Използвахме доста силен маркетинг и успяхме да развием нашата марка. След известно време доста чужди компании започнаха да идват и да отварят сами представителствата в страната. В началото продажбите на бранда KWIAT възлизаха на 5% от всичките ни продажби, а в момента са 75%. От 5 години изнасяме и в чужбина е към момента вече присъстваме в 11 държави. Отказът на западните компании да ни дадат рекламен бюджет през онези години беше силен катализатор и ни направи по-смели и уверени в силите ни. Позволи ни повярваме във възможностите си и да направим нещо, за което не сме и мечтали.

Най-важното за един успешен бизнес е да има добра идея. Тя трябва обаче да бъде реална и изпълнима, а не да лети в облаците. Бизнесът винаги трябва да е здраво стъпил на земята. Не съм привърженик на бързите и рискови решения и не ги препоръчвам. За бизнесът е важно постоянството.  Изключително важно за една компания да следва визията си и започне ли да прави нещо добре, да не се отказва и да продължава напред. Постигнеш ли едно ниво трябва да го поддържаш и развиваш. Ще цитирам един дизайнер, който казва „Аз съм толкова актуален, колкото е актуална последната ми колекция“.  Не трябва да се лежи на стари лаври и да мислим, че щом продуктът ни от преди две години е успешен, хората ще продължават да ни купуват. Много е важно, когато създаваме продукт  да го правим с възможно най-високото качество за цената си. Винаги трябва да се стараем да бъдем актуални, използвайки  новите технологии и новите материали.

Глътка 12-годишно уиски Chivas Regal, поднесено от елегантната хостеса в края на срещата, изненада приятно всички. Казахме си "Наздраве" за успеха на бизнеса!

Любезен домакин на срещата, както и на останалите от проекта, е Terra Spa Център (http://www.terraspa.bg). Елегантната камерна зала, която ни предоставят бе преобразена отново от партньорите ни от дизайнерската къща КАРЕ така, че всички чувстваха изключително комфортно и уютно (http://www.kare-design.com/bg/shop28069/home).

снимки и видео: Людмил Иванов, lpi.adverising

Facebook коментари