fbpx Обявата за работа е инвестиция в бъдещето – не я подценявайте! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Елица Винярчек, Webb Dowse, старши консултант

Обявата за работа е инвестиция в бъдещето – не я подценявайте!

„Търсим мъже за рисковано пътуване. Ниски заплати. Кучешки студ. Дълги месеци в пълен мрак. Постоянни опасности. Завръщането у дома е под въпрос. Чест и признание в случай на успех.“ Говори се, че на тази обява на сър Ърнест Шакълтън, публикувана в различни английски вестници през 1913 г., са отговорили над 5,000 души само за един ден. През декември 1914 г. Шакълтън отплава със своите 27 избрани мъже, за да покори Антарктика за пореден път.

Феноменалният успех на обявата се дължи не само на авантюристичния дух на времето, но и защото е болезнено пряма с потенциалните кандидати за измръзване.

Впечатлението от една обява за работа е толкова важно, колкото и първото впечатление при среща с непознат, което трае едва една десета от секундата и е изключително трудно – да не кажем невъзможно, да бъде променено впоследствие

Ето защо една обява за работа трябва да е написана логично, грамотно и изчерпателно, тъй като с нейна помощ вие реално инвестирате в бъдещето на своята компания и няма да имате втори шанс, за да направите добро впечатление на талантите, които търсите.

В края на миналата година коефициентът на безработица в България е бил 13%, а данните на Агенцията по заетостта от април 2014 г. показват, че близо 70 души са се борили за едно свободно място в районите с най-висока безработица (за сравнение, в София е имало средно 12 кандидати за една свободна позиция). В случай, че нямате обособен отдел по човешки ресурси и не използвате услугите на специализирана агенция, ще трябва да сте много ефективни в подбора на персонал, за да не пострада основният ви бизнес от този често дълъг и изтощителен процес. Една добре оформена обява за работа е първата стъпка за отсяване на подходящите за позицията кандидати.

Как може да сте сигурни, че обявата ви ще има търсения ефект?

Няма да е достатъчно само да я публикувате в избраната от вас медия под формата на леко преправено копие на длъжностната характеристика за свободната позиция – практика на немалко работодатели, която често ще демотивира потенциалните кандидати, още преди да са си изпратили СВ-то за нея. Един от доказалите се успешни методи за ефективност на обявата за работа е т.нар. модел GEKO, според който текстът трябва да комуникира четири основни послания.

Първото от тях алчността (от англ. greed). Тя е целият материален пакет, който работодателят предлага – заплата, допълнителни придобивки като ваучери за храна, здравна застраховка, бонусна система, безплатен фитнес. Ако предлагате безплатен паркинг и стол за хранене, включете и тях в обявата си, защото може да се окаже, че точно те ще мотивират кандидатите за работа. Наскоро компания от ИТ сектора включи в своето предложение за свободна позиция в гр. София пресни плодове, закуски и напитки, тиймбилдинги на всеки четири месеца и намаления за обяд.

Вторият елемент от обявата за работа е личното ни его. Какво точно означава това? Хората, които се мотивират от своето его, често търсят позиция, която ще им даде възможност да имат пряко влияние върху процеса на работа, да взимат ключови решения и да работят директно с мениджмънта. Обикновено се мотивират от отговорности, които ще имат директен ефект върху дейността на компанията. Те обичат да ги ласкаят, така че не бъдете пестеливи в изказа си. Например обява за мениджър „Производство“ гласи още в самото си начало, че „на тази позиция вие ще управлявате процеса на производството чрез стратегическо бизнес планиране и вдъхновяващо лидерство. Ще отговаряте за ежедневните дейности като......, както и ще работите в тясно сътрудничество с висшия мениджмънт с цел рационализиране на основните дейности на компанията. Позицията включва и активна комуникация с различни заинтересовани страни и партньори.“

Следващото послание, което не трябва да забравяте, е престижът на позицията (от англ. Kudos). Това е онази част от обявата, с която кандидатът първо ще се похвали пред своите приятели - колко престижна е позицията и самата компания. Можем да дадем безкрайно много примери от практиката – „Х e лидер в своята област“ или „най-голямата компания в света/региона/страната за...“, местни и международни награди и други постижения. Дори и да не желаете да споделите името на компанията, не забравяйте да включите тази и подобна информация в обявата си за работа, защото тя със сигурност ще допринесе за успеха й. Един интересен български феномен е някои работодатели изрично да посочват, че предлагат трудов договор и редовно изплащане на месечното възнаграждение. Ако много от вашите конкуренти не го правят, включете и тази информация в обявата си; ако пък не е така, подписването на трудов договор е по подразбиране.

И не на последно място комуникирайте възможностите (от англ. opportunities), които предлагате чрез обявата за работа. Не е достатъчно да кажете, че позицията има чудесни перспективи за развитие. Трябва да сте по-конкретни, защото общите приказки нямат никакво значение за кандидатите. Така че каква е добавената стойност на позицията? Може би обучения за повишаване на квалификацията или възможност за издигане в йерархията след шест месеца на база постигнатите до момента резултати?

След като сте готови с обявата си за работа, ще възникне въпросът - Къде да я публикувам?

С бурното развитие на интернет се появиха много социални медии, които търсещите работа проверяват редовно. Затова изборът на подходяща онлайн платформа не само ще увеличи потока от кандидати, но и ще затвърди имиджа ви като работодател, защото ще покаже доколко сте социално адекватен. Не използвайте например личния си профил във Facebook, за да търсите „Мениджър производство“ (вероятно това е повече от очевидно за вас, но историята познава немалко случаи, в които специалисти по подбор на персонал правят точно това). Просто не звучи сериозно. Има основателна причина да съществуват различни социални медии – те просто са насочени към различни публики. Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube и другите подобни социални платформи не са само последният писък на модата сред новото поколение, а мощни инструменти да предадете посланието си на правилната публика. Ако търсите кадри за среден или висш мениджмънт, използвайте LinkedIn. Ако планирате кампания за масово наемане на хора, обърнете се към Twitter. Ако пък търсите рецепционистка за хотела си, добавете в своя инструментариум и фирмения профил на компанията ви във Facebook.

Който и канал да изберете, за да комуникирате свободните си позиции, не забравяйте, че всичко, с което разполагате, са думи. Така че инвестирайте в тях и ги накарайте да работят във ваша полза, за да си спестите време, средства и нерви, както и да привлечете най-добрите кандидати за работа – както, между другото, е успял да направи Шакълтън, чийто екипаж се връща невредим у дома въпреки нечовешките условия на работа.