fbpx Мениджърите споделят - част XII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят - част XII

Успешните казуси в българския бизнес

Мениджърите споделят - част XII

Проект на списанието

В мениджърския проект на списанието ви срещаме с двама собственици на бизнес в коренно различни сфери. Биляна Тодорова е собственик на фабрика “1 метър шоколад” и въпреки „щастливите“ хормони, които буквално предизвиква само като видим нейното изкусително производство, крехката дама неведнъж се сблъсква с трудностите на бизнеса.  Николай Ялъмов е Председател на борда на директорите на финансова група Капман, която основава преди 18 години. Когато настъпва икономическата криза предизвикателства стават огромни, но той не отстъпва на принципите си и продължава напред. Ето какво споделиха с нас.


 

Биляна Тодорова - собственик на фабрика “1 метър шоколад”

>Моите правила съм изпитала в бизнеса си и понякога са ми стрували доста скъпо, но изграждайки ги като такива, успявам да вървя напред. Първото нещо е да премахнете страха. Той ограничава, блокира нашето съзнание и скъсява мирогледа ни. Заличим ли го, можем да продължим смело напред и да продължим успешно да развиваме своята визия. Справим ли се с прилагането на това правило, трябва да преминем към другото - премахни ограниченията! Ако бях оставила хората да ми налагат ограничението, че не може да се направи шоколад, който да е дълъг един метър, сега такъв нямаше да съществува. Всъщност много добри идеи нямаше да са реалност, ако хората, които ги бяха изобретили, си бяха наложили ограничения. Важно е да се идентифицираш с продукта, който създаваш и предлагаш. Хората да те свързват с него, а ти от своя страна, да се стараеш да бъдеш достоен негов посланик.Намери си партньори, на които да имаше доверие, да се разбираш лесно и бързо, а техния начин на мислене и правене на бизнес да съвпада с твоя. Трябва да работиш само с хора, с които се чувстваш добре и нещата се случват по лесния и приятен начин.Инвестирайте в създаването на контакти и пазете всеки един от тях. Хората се променят и развиват. Днес един човек е служител в една компания, но утре може да бъде мениджър в друга. Никога не знаеш с какво могат да ти помогнат познанствата ти с различни хора, затова се грижи добре за тях.Говори с уважение към всеки, независимо на каква позиция е. Ще дойде момент, в който това нещо би ти помогнало много.

 

 


 

Николай Ялъмов - Председател на борда на директорите на финансова група Капман 

 Когато завърших Консерваторията „Панчо Владигеров“, пред мен имаше широко поле за изява. Разсъждавайки върху това, което ми предстоеше, реших, че имам колеги, на които природата е дала изключително много талант и на мен едва ли би ми стигнал един живот, за да ги догоня. В същия момент финансите и икономиката ме привличаха изключително много и завърших второто си висше образование именно с такъв профил. Това да се занимавам с акции ми хареса изключително много. Бързо се насочих към прохождащата тогава Българска фондова борса. В началото работих за чужда компания, а след това основах и своя. Това се превърна в моя страст, която развивам вече близо 20 години.

Едно от основните ми правила, е винаги да търся новото и различното. Смятам, че този принцип стои в основата на много успешни бизнес модели в България. В същото време винаги се опитвам да бъда реалист. Много добре знам, че голяма част от новите идеи, влизащи в страната,  са отдавна измислени и приложени в световната практика, така че не трябва да се надценявам.

Търсенето на неразработени ниши за бизнес, е друг мой приоритет. Това всъщност е нещо, което успешните мениджъри и компании превръщат в свой ежедневен работен процес.

Много е важно човек, следвайки иновациите в бизнеса, да се опира на вече утвърдените техники. Иновациите са хубаво нещо, но са все още неизпробвани в реална среда и съответно носят голяма доза риск.

Никога не трябва да се поемат ангажименти, които да не може след това да се изпълнят. От това зависи по какъв начин ще те възприемат хората, както служителите, така и твоите клиенти и партньори.

Facebook коментари