fbpx Можем да сътрудничим с Япония | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Можем да сътрудничим с Япония

етикети

Н. Пр. Макото Ито, посланик на Япония и Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро, посланик на Испания, се срещнаха с бизнес представители на закуска, организирана от Български форум на бизнес лидерите. Двамата посланици споделиха кои са настоящите икономически приоритети на страните им и обсъдиха с присъстващите възможностите за бизнес партньорства.

"Япония е отворена за бизнес", каза посланик Ито. "Два месеца след земетресението и последвалото опустошително цунами пътната инфраструктура е възстановена почти изцяло; трафикът е нормализиран, а всички главни летища работят на почти 100%." Освен това 60% от предприятията, засегнати от бедствието, са приключили възстановителните дейности, а до октомври тази година се очаква да се стабилизират и останалите със засегнати производствени мощности, каза още посланикът. Според Макото Ито финансовите загуби за Япония досега възлизат на около 133 млрд. евро, което е цели 5% от БВП на страната. Въпреки това прогнозите на Японската централна банка са оптимистични и за втората половина на фискалната година (март 2011 - март 2012) се очаква ръст от 0.6 %, а за 2012 г. - 2.9%.

Що се касае до българо-японските бизнес взаимоотношения, посланик Ито призна, че те се нуждаят от интензифициране и обеща да работи за по-доброто запознаване на японските инвеститори с възможностите за бизнес в нашата държава. На този етап интересът на японските компании е към енергийния сектор в България и най-вече в областта на възобновяемите енергийни източници, посочи посланикът.

Посланикът на Испания Рафаел Мендивил Пейдро от своя страна подчерта, че българо-испанските отношения са отлични както в областта на културата и образованието, така и в политическата сфера. "Испания застана до вас веднага след падането на комунизма. Подкрепяхме ви за присъединяването към НАТО и ЕС. Подкрепяме ви и сега за влизането в Шенген", каза Рафаел Мендивил Пейдро. "В действителност нашите две страни са установили един вид двустранен Шенген. Нашият пазар на труда е отворен за българи и мисля, че 170 000 души - най-голямата българска общност в европейска държава - са интегрирани и много добре приети в испанското общество. През 2009 г. те са изпратили в България 1,5 млрд. евро, което е много повече от средствата, изплатени на страната ви по европейски програми." Накрая посланик Пейдро посъветва България да усвоява интензивно европейските фондове, защото този влак минава само веднъж в историята.