fbpx Въпреки рекордната инфлация, българите са по-оптимисти от европейците за 2023 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Въпреки рекордната инфлация, българите са по-оптимисти от европейците за 2023 г.

В резултат от рекордните нива на инфлацията по-голямата част от българите (54%) изпитват затрудения да плащат битовите си сметки навреме и в частност задълженията за електроенергия и отопление. Отчита се нарастване на търсенето на малки заеми, с които клиентите заплащат все по-високите битови сметки. Това показва проучване на Ferratum.

Нивото на инфлация в Европейския съюз, което е средно 2,22% от 2000 г. до 2022 г., достига  най-високата си стойност за всички времена от 11,5% през октомври 2022 г. Тогава финландската компания инициира проучването Ferratum Insights, за да изследва как рекордно нарасналата инфлация влияе на потребителите в тринадесет европейски пазара, включително България.

СВИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ХРАНА, ПЪТУВАНИЯ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Нарастващата инфлация изпреварва индексирането на доходите на потребителите в България – едва 35% от участвалите в проучването българи споделят, че заплатите им са се увеличили достатъчно, за да съответстват на инфлацията. Затова се отчита тенденция много домакинства да свиват разходите си.  

Когато българите трябва да намалят разходите си, развлеченията и пътуванията са първите неща, от които спестяват. Вече към тях обаче се причисляват и разходите за храна. Един от трима или 35% от запитаните потвърждават, че вече съзнателно харчат по-малко за храна, а двама от трима (или 65% от участниците) споделят, че са свили разходите си за забавления и почивки. За сравнение, румънците и хърватите също намаляват разходите си за пътувания, но много по-малко от разходите си за развлечения в сравнение с българите.

ОПТИМИЗЪМ ЗА 2023 г.

Според проучването, българите с оптимистично очакване за финансовото си състояние през 2023 г. са повече (44%) спрямо средно 30% оптимисти в останалите европейски държави. В същото време тези, които смятат, че през настоящата година ще имат по-малко пари за харчене, са 34% на фона на средно 33% песимистично настроени потребители от другите европейски пазари. Българските потребители очакват, че вероятно ще разчитат на заеми, за да покрият сметките си за електричество и отопление, както и да се справят със значително повишените цени на храните, които пораждат сериозно безпокойство.

ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО СПЕСТЯВАНИЯ

По отношение на спестяванията, през 2021 г. само 22% от българите споделят, че спестяват по-малко от 1% от доходите си. Към 2022 г. техният дял вече е тройно по-голям – цели 66%. Наред с това, делът на тези, успели да спестят над 1/5 от доходите си за 2021 г., спада от 27% на едва 8% през миналата година.