fbpx Министър Проданов: Трябва да върнем привлекателността на туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министър Проданов: Трябва да върнем привлекателността на туризма

Министърът на туризма Христо Проданов срещна с представители на туристическия сектор в Боровец, на която ББР представи продукти в подкрепа на хотелиери и ресторантьори.

От бранша се похвалиха със силен зимен сезон и голям интерес към курорта тази година от туристи от Великобритания, както и много родни туристи. Но поставиха проблема с липсата на персонал, като основен за решаване съвместно от туристическия сектор и държавата. Рестриктивните политики за наемане на работници от трети страни да бъдат улеснени доколкото е възможно настояха хотелиерите, за които това е възможност да възстановят бизнеса след последиците от ковид пандемията. 

"От началото на мандата направих срещи с различни представители на туристическия сектор. Проблемът с кадрите присъства при всички. Туризмът стана непривлекателен за работа след ковид мерките. Трябва да променим това", коментира министърът. И добави, че за него е приоритет българските граждани да имат работа, но там, където е необходимо пое ангажимент да съдейства за улесняване процеса и административните процедури за наемане на кадри от други държави.

Една от възможностите за обезпечаване на кадри в туризма е да се работи за активно включване на дуалното обучение в сектора и партньорство с професионални гимназии по туризъм.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков сподели, че условията в курорта са отлични за почиващите. Боровец вече е изцяло газифициран, подготвени са еко пътеки и туристически обекти. Необходимо е държавата да помогне на общината за подобряване на инфраструктурата и довеждащата пътна мрежа до курорта.