fbpx Търсенето на злато у нас нараства с 50% през първото полугодие на 2022 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Търсенето на злато у нас нараства с 50% през първото полугодие на 2022 г.

етикети

Все повече българи влагат в инвестиционно злато, за да защитят покупателната способност на спестяванията си, тъй като то е един от най-добрите средства за целта в дългосрочен план. Данните на най-големия търговец в България Tavex показват, че търсенето му у нас нараства с 50% през първото полугодие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. В момента се търговецът прави около 9000 сделки на месец. Инвестиционното злато включва физически златни кюлчета или монети с висока чистота на благородния метал (над .900 при монетите), сечени след 1800 г., които са били или са законно платежно средство. В Европейския съюз потребителите са освободени от ДДС върху подобни продукти, отговарящи на тези изисквания.

„Не очаквайте бързи печалби, а по-скоро съхранение на капитала във времето. При все това инвестиционното злато демонстрира липса на корелация с инструменти като акции и облигации. Това го прави добър избор за диверсифициране на портфейла“, коментира Тони Панайотов, ръководител екип Дилъри

„Когато човек си купи златна монета или кюлче, трансакцията е финализирана и той разполага със средство, което не зависи от никой друг, за разлика от повечето познати инструменти“, допълва още Макс Баклаян, главен изпълнителен директор на Тавекс Югоизточна Европа.

Златото като дългосрочен актив в исторически план обаче се представя добре по време на инфлация. От 2000 година цената му нарасна 4 пъти – от около 500 евро до почти 2000 евро за тройунция в пика.

Според представителите на Tavex няма конкретен профил на купувача на инвестиционно злато у нас. Има хора, които купуват монети за по 6-700 лв. и такива, които купуват злато за по няколко милиона на месец. Най-евтините златни кюлчета с тегло от 1 гр струват 119 лв. към днешна дата.

След новината за кончината на кралица Елизабет II само за часове се продават няколко стотин златни монети с нейния лик. В момента потребителите у нас могат да поръчат предварително най-известната монета от Великобритания – британският суверен, а Royal Mint продължава да я произвежда със съществуващия дизайн. В бъдеще може да се очакват възпоминателни монети с ограничен тираж, ознаменуващи живота и управлението на Елизабет II. Royal Canadian Mint вече изтъкна, че започва работа по дизайна на такива.

Друга популярна серия инвестиционни златни и сребърни монети, представящи кралицата, е австралийският лунар. Особеното при тях е, че, за разлика от останалите изброени, той се произвежда в ограничен конкретен тираж. Дизайнът му се променя ежегодно и представя животното на текущата година от китайския календар.