fbpx Да започнеш собствен бизнес - опознай себе си и правилата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да започнеш собствен бизнес - опознай себе си и правилата

Малко хора са наясно, че започването и управлението на какъвто и да е собствен бизнес съвсем не означава, че ще имат мечтаната незавивисимост, като работят ще "знаят защо" и ще катерят стълбата на забогатяването. Статистиката сочи, че 90% от хората правят погрешен ход и се оказват на червено още преди бизнесът им да е заработил. Това е така, защото не знаят как се управлява една фирма и един бизнес. Обикновено започването и управлението на собствен бизнес е свързано с очакването от страна на мениджърите или собствениците за благоприятно бъдещо развитие на фирмата и заобикалящата я среда.

"Очакването" обаче винаги води до фалит

За да стартира и просперира един бизнес, е необходима не само добра идея. Мениджърът  трябва да мисли и осмисля непрекъснато какво да направи, ще е достатъчно ли за просперитета, какви пътища да поеме, какви усилия и ресурси ще се необходими за това, каква ще е изгодата от това и т.н. Ако се перефразира всичко това на спортен език, то ще звучи по следния начин - не е важно да гониш топката, а да си там, където тя след миг ще се озове. Не са малко този, които тръгват да се занимават с нов бизнес или да разширяват настоящия си, да губят още при сметките, защото се оказва, че не познават достатъчно добре какво правят. Те просто копират идеи и грешки. Основният управленски принцип, който трябва да спазват, е, че "Един поглед назад струва колкото десет погледа напред", т.е. не е нужно човек да се учи от собствените си грешки, при положение че преди него някой друг ги е допуснал. Нужно е само да си направи правилния извод.
Добрият мениджър трябва да спазва няколко основни принципа, за да успява. Когато се спазват, няма почти никакво значение дали фирмата ще започва нова дейност, или ще развива вече съществуващата.

Принципи на добрият мениджър:

- Бъдете активни, никога не очаквайте нещо да се случи и да ви направи богати.
- Подлагайте на съмнение всичко.
- Престанете да работите за бизнеса си - работете над него.
- Планирайте постоянно, правете сценарии на бизнеса и на собствените си планове.
 Фокусирайте вниманието си върху тенденциите.
- Правете си бизнес сметките точно. Водете си непрекъснато отчети.
- Не се оставяйте на инерцията в бизнеса. Бъдете дръзки.
- Създавайте си контакти.
- Мислете и действайте бързо.
Уважавайте себе си, фирмата, клиентите и конкурентите.
- Увеличавайте печалбите всяка година.
- Избягвайте бюрокрацията във вашата фирма.
- Оценявайте и преоценявайте всичко непрекъснато.
- Използвайте собствените си предимства.
- Не се самозаблуждавайте.
- Създайте мениджърски екип.

Проучванията сред хора, постигнали по-голямо богатство от средното, сочат, че няма реална зависимост между дипломите за висше образование и способността да се правят пари, както и да се управлява бизнес. Ако се вгледате внимателно, ще забележите зависимостта между натрупването на състояние и един специфичен тип обучение - всички, които постигат богатство, владеят отлично знанията и уменията за правене на пари - за управлението на бизнес. За съжаление, тези знания не се постигат в нито едно конвенционално училище и университет. Те се придобиват само със следването на точните и ясни принципи на управлението, принципите и правилата за генериране на богатство. В съвременния бизнес свят промяната е единственото постоянно нещо - нови канали за дистрибуция, нови конкуренти, нови бизнес модели и т.н. В този вихър от промени всяка фирма има нужда и визия за дългосрочно развитие, позволяващо едновременно успех в различни посоки.