fbpx „Наука за бизнес“ събра представители на бизнеса и науката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

„Наука за бизнес“ събра представители на бизнеса и науката

етикети

Над 200 представители на бизнеса и академичните среди взеха участие в събитието на Агенцията за малки и средни предприятия и Българска академия на науките – „Наука за бизнес“.
Събитието бе открито от зам.-министъра на иновациите и растежа Стефан Савов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, от изпълнителния директор на ИАНМСП Бойко Таков и от директора на Единния център по иновации към БАН Марин Пандев.
Зам.-министър Савов заяви, че Министерството на иновациите и растежа насърчава максимално синергията между наука и бизнес. 

„В края на миналата година получихме одобрение в Европейската комисия на новата Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет 2,14 млрд. лв. За първи път в историята на управление на европейски средства в България има специална европейска програма за взаимодействието между бизнеса и науката“, коментира той, допълвайки, че през втората половина на 2023 година по новата научна програма ще бъдат отворени три мерки за кандидатстване за около 500 млн. лв. от микро, малки и средни предприятия, както и от големи фирми в сътрудничество с МСП. По нея ще могат да кандидатстват и висши училища, научноизследователски организации, развойни центрове и институти. По някои от мерките ще бъде допустимо съвместно участие на фирми и научни звена заедно с неправителствени организации, големи предприятия и общини, обяви Савов.
По време на събитието стана ясно, че БАН работи върху платформа за връзка с бизнеса, както и върху виртуален бизнес инкубатор.

Сред разработките, които бяха представени чрез презентации и на щандове пред залата в Интер Експо Център бяха първия в България водороден електромобил, нова сензорна технология за сеизмично-активни райони, устройство за рехабилитация на пръсти на ръка след инсулт, учебни роботи MAXIBOT и BABYBOT за деца със специални потребности, иновативни дронове и много други - технологии за съхранение в батерии и водород на енергия от ВЕИ, катализатори за обезвреждане на отпадни газове, съдържащи летливи органични съединения, разработени чрез използване на 3D принтиране, тестове за подбор, оценка на персонала, лидерство, екипна ефективност, организационна култура и организационна устойчивост при кризи.