fbpx Очаква се добра жътва | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква се добра жътва

Очаква се добра жътва

Тази година се очаква добра реколта от 4.3 – 4.5 милиона тона пшеница. Това е по информация на областните дирекции „Земеделие” в страната към средата на юни. Средният добив се очаква да бъде от около 415 килограма пшеница на декар. Въпреки лошото време, към момента под 1% са площите, които са пропаднали в резултат на валежите.

Сектор „Зърнопроизводство“ е този, който след присъединяването на България към Европейския съюз се разви много добре и стана конкурентен на другите страни, коментира земеделският министър Танева при ритуалното започване на жътвата. Тя допълни, че интересът към земеделския сектор се увеличава всяка година и делът на необработваемите площи намаля значително.

Десислава Танева подчерта, че Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година ще бъде насочена към възстановяване и на другите производства, за да може земеделието в страната да стане по-балансирано. „На трапезата ни трябва да има традиционни наши продукти от родни производители, които са наша запазена марка“, каза още министърът.

„Доказателство за интереса към инвестиции в земеделието е и приключилият през този месец прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства““, заяви земеделският министър. Тя посочи, че за този първи прием има над 4 пъти повече заявления за подпомагане, отколкото е предвиденият бюджет. „Това говори добре. Инвестиционните проекти, които бяха подадени за одобрение, предвиждат инвестиции в сектора за над 2 млрд. лева”, допълни Десислава Танева.

Facebook коментари