fbpx За семейството и за бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За семейството и за бизнеса

Безспорно Fiat Doblò е един от най-успешните автомобили за бизнеса и в същото време предлага и възможност за семейното ползване. И буквално веднага след лансирането на новото поколение на модела, европейските журналисти го обявиха за “Ван на годината” на Европа.

Имах възможност да изпитам в градска и извънградска среда пътническия вариант Doblò Panorama. С усмивка мога да го определя като - голяма семейна къща на “колела”. Като имате предвид, че гардеробът (разбирай багажникът) събира 790 л обем ще разберете, защо това е едно много добро предложение за фамилията. И понятието “баничарка” в случая е напълно неуместно. Пространството и комфорта, които предоставя купето са напълно достатъчни за дълги пътешествия. В същото време, ако имате собствен бизнес, трансформацията в работник е безпроблемна.

Новостите при модела са сериозни и обхващат почти всичко в него – модерна стилистика на интериора и екстериора, нови двигатели и технически характеристики. Doblò е изградено на нова платформа, която дава повече пространство за пасажерите (с междуосие от 2755мм – най-голямото в класа), намалени СО2 емисии (129 гр/км), иновативно Bi-link задно окачване, което предоставя повече комфорт и позволява различни настройки според версията. А стандартно оборудване вече е на по-високо ниво.

Като човек, на който червеният цвят е любимият, нямаше как да не бъда впечатлена от червеният цвят в тапицерията и на бордното табло. Но дори и да не си падате по ярките нюанси, интелигентното вграждане на този цвят ще ви носи настроение. А черният пиано лак в централната колона около аудиосистемата дава арт-звучене.


Купето наистина е много просторно. Пълно е с всякакви ниши за предмети, една от най-практичните над главите на шофьора и спътника му. Другата голяма е над жабката. Нишите в страничните врати свободно събират лист с формат А4. Подлакътникът на шофьорската седалка е много удобен, както и този на вратата. На волана са изнесени копчетата за управление на аудиосистемата. Интериорът е достатъчно гъвкав, че да предложи място на 7 пътника, а при нужда от превоз на повече багаж (става дори и офиса да си пренесете), седалките се свалят и обема нараства до внушителните 3200 л. Полезното допълнение е, че автомобилът ползва данъчен кредит!

Силно впечатлена съм от огромните панорамни предно и странични стъкла, като последните са електрически. Рядко се среща такава видимост. Вратите са големи и достъпа до купето е съвсем лесен. Много практични са задните плъзгащи се врати. А цялостната по-висока позиция на седалките дава усещане да стабилност на пътя. Освен това, когато се налага често да излизаш и влизаш в автомобила (както на мен в града, изпълнявайки логистична функция) не сгъваш и разгъваш на тялото. Упражнение, което ако го направите 15 пъти за един ден ще се уморите. В продължение на работните фунции – автомобилът много добре се справя с тесните пространства и малкия радиус на завой, поради късата предница. Така в централните софийски улици без никакъв проблем успях да дефилирам и завивам без никакви маневри, въпреки паркираните автомобили.

Новият Fiat Doblò дава избор между 4 двигателя: един бензинов/95 к.с. и три дизелови Multijet двигатели (90 к.с., 105 к.с. и 135 к.с.). Гамата ще бъде допълнена от двигатели от серията Natural Power, които работят на метан и бензин, както и дизелов двигател в комбинация с роботизирана автоматична скоростна кутия Dualogic. Изцяло нов е двигателят 1.6 Multijet/105 к.с., който замества стария 1,9 л/120 к.с. е с подобрени характеристики по отношение на въртящ момент и икономия на гориво – така комбинираният разход е едва 5,4 л/100 км!
Той разполага серийно и със Start&Stop система, която изключва и включва двигателя при движение в градски трафик и намалява разхода на гориво и вредните емисии с до 15%. Дизеловият мотор, който тествах аз (105 к.с) също демонстрира много добро поведение – скорост от 180 км/ч никак не му се опря (вече с известен компромис във шума), но гъвкавостта при достигане в обороти, дава на шофьора сигурност. В новото поколение са използвани различни електрически системи за контрол на пътното поведение като ABS с EBD и ESP с Hill Holder.


Разбира се, големите предимства са в гамата на товарните модификации – там може да се избира между 7 различни типа каросерии: къса и дълга база ван, ван с висок покрив, дълга и къса база Combi версия с 5 места и новата версия с къса и дълга база, подготвена за трансформации. Нивата на оборудване са две и за двете версии (Cargo и Combi). Това означава, че разполагате с около 400 (!) различни решения при конфигуриране на новия Doblò. Освен това цялата лекотоварна гама Fiat Professional се предлагат с 3 годишна гаранция (или 150 000 км), гарантирана от производителя.
В следващ материал ще представим и възможностите на товарните решения на Fiat Doblo.