fbpx Японска сила | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Японска сила

Японска сила

Целият симфоничен оркестър беше около мен, докато шофирах и слушах диска с песните на Seal. Наистина останах впечатлена от изключителния звук и долби съраунд ефект на аудиосистемата BOSE. Всъщност тази система е създадена специално за Mazda CX7. Пътувах по междуселските пътища, а погледът ми жадно поглъщаха приказната картина на снежните планински върхове в далечината и ярко зелените поля около мен ... Въпреки крещящите цветове, всичко е толкова меко, приятно, успокояващо. В целия този пейзаж, като съвършен финал се вписваше блестящия тъмно син автомобил, стъпил здраво на пътя и излъчващ мощ. Спрях да се полюбувам. Няма как да не се забележи атлетичният характер, типичен за един спортист. Силно наклоненото предно стъкло, агресивно оформеният долен въздухозаборник и голямата предна „уста” говорят за сериозен потенциал. Предния капак е ясно очертан. Здрави брони предпазват 19 цолови колела. А отзад двете тръби на ауспуха довършват спортната закана.

Преди да се кача в автомобила, само с докосване на малко копче на дръжката на вратата, автомобилът ме „позна” и се отключи. Електрическата седалка се плъзга, за да ми направи място да се кача и после идва на мястото си – това, което съм избрала и запаметила. Шофьорската седалка се регулира в шест посоки, така че няма начин да не си намериш мястото.

Стартирането на двигателя става със завъртането на копче. А ключът си стои в чантата ми. Продължавам по пътя. Единственото предимство на селските пътища, които все още на доста места предлагат щедро дупки е, че са отличен тест за окачването на всеки автомобил. Удоволствие ми достави да усещам само звук като на леко ромолене – автомобилът буквално не обръщаше внимание на дупките и преминаването през тях бе като по кадифена настилка. На завоите кросоувърът се държи съвсем предвидимо, така че да реагира при най-малко движение на волана. Мощността е сериозна – 173 к.с., които се извличат от 2,2 л дизелов двигател. С такава сила и „скокът” от място е стабилен, което прави мобилен автомобилът и лесен за промушване покрай „спящи” градски шофьори. Според производителите CX-7 ускорява от 0 до 100 км/ч само за 8,0 секунди. Към всичко прибавяме и активното задвижване на четирите колела и устойчивостта при недозавиване, рязко спиране или странично поднасяне е в огромна степен гарантирана. Е, да не забравяме, че и от шофьорът има значение...

Скоростната кутия е 6-степенна. Предавките са много отчетливи и имат къс ход. Шеста е ускоряваща, което оптимизира разхода на гориво. В същото време докато пътувах по магистралата именно с нея двигателя бе най-тих.
За сигурността е инженерите от Mazda са работили много. Стандартно моделът е оборудван с антиблокираща спирачна система (ABS), електронен асистент за екстремно спиране (EBA), система за управление на теглителната сила (TCS), система за управление на динамичната устойчивост на автомобила (DSC). А системата на Mazda - Active Torque 4-Wheel Drive позволява на автомобила да се приспособи към личния стил на шофиране.

Докато пътувах в купето ме обхващаше типичният за Mazda комфорт. Седалките много приятно и сигурно обгръщат тялото. Кожата е „дишаща” и по никакъв начин не залепва, дори и да е топло. В рестайлинга на автомобила има промяна в централната конзола, която е въпреки многото копчета е удобна за боравене. На малък диспейл се изписва цялата бордова информация, включително и състоянието на климатичната система. На воланът са изнесени и командите на аудиосистемата, круз-контрола, телехона. Останах силно впечатлена от кристалния образ в камерата за обратно виждане, интегрирана в централния панел, която помага много при паркиране назад.

Мястото в купето е много. Дори и пет души се чувстват свободно. При нужда обаче, задната седалка се сгъва с едно движение и така се увеличава багажно отделение, като може без проблем да натоварите велосипеди или други обемисти предмети.