fbpx 16 - годините, в които всичко е възможно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

16 - годините, в които всичко е възможно

етикети

Последният път когато зимата се разбесня и реши отново да изпита до колко шофьорите се съобразяват с нейния лют нрав, аз също попаднах в групата на изпитваните. Представих се много добре, благодарение най-вече на явното „оръжие”, с което бях - обновеният италиански кросоувър, наречен Sedici (на итал. - 16). Компактният автомобил, „обут” с добри зимни гуми, изключително приятно ме изненада, без на пръв поглед да даваше заявка за сериозни възможности.

Слънце

Предният ден, когато потеглих, по никакъв начин не мислех, че ще имам възможност да ползвам режима на Sedici 4х4, защото слънцето създаваше един от най-приятните в последните два месеца дни. Голямото предимство на автомобилът е именно специалната адаптивна система 4х4, която позволява сам да избереш режима на задвижване според терена и ситуацията (4х2 или 4х4). Разбира се, по сухата магистрала напълно достатъчно беше да пътувам само с предно предаване, като така се икономисва и гориво. Вторият режим на работа е “AUTO” и при него двигателното усилие е насочено към предните колела. При нужда то се пренасочва автоматично и към задните. Системата осигурява оптимално усилие към тях, когато някои от сензорите установи ниско сцепление.

Земя

Когато пристигнах в едно диво село, където на пръв поглед не се вижда жива душа, но пък имаше запазен сняг, реших, че ще трябва да изпробвам дали ще мина по кално-кишавия селски, стръмен път. Е, насила се вкарах в калта, защото видях, че тракторът беше в съседство и ... в краен случай ще ме изтегли. Не се наложи да ползвам услугите му. Превключих на третия режим “LOCK”(смяната на режимите става само чрез един бутон). При него двигателното усилие се разпределя равномерно между предните и задни колела. Готова бях да атакувам калта и мокрия сняг – най-лошата комбинация. Автомобилът смело тръгна нагоре. Абсолютно никакво затруднение. Без проблем тръгнах на заден ход, когато стигнах края на отсечката и трябваше да обърна за да се върна. Тогава дойде по-критичният момент когато задната част започна да се занася към страничния склон. При всяка спирачка обаче, автомобилът оставаше закован. С лека газ потеглих надолу и автомобилът „влезе в релсите”. Останах доволна – подобно изпитание е достойно и за мачовците от големите 4х4.

Дом

След тази заигравка потеглихме отново по сухия път. Купето е много приятно, а по-високата позиция на пътя дава отлична видимост. Тя се допълва от просторно предно стъкло, както и от изключително добре конструираното малко странично, предно стъкло. Возията е мека, дори неочаквано добра, а седалките удобни. Модернистичният дизайн на борда и таблото приятно се интегрират във всекидневието. Командите на аудиосистемата са изнесени и на волана. Достатъчно място има и за задните пасажери или за детска седалка. Това, което мога да отбележа като недостатък е сравнително малкия багажник. Оттук ще направя другото заключение, че автомобилът е прекрасен избор за жена – тя спокойно ще вози децата си до училище, дори и в най-тежки зимни условия. В същото време компактните размери няма да я затрудняват в уличното движение и паркиране, когато през зимата свободните пространства съвсем се смаляват. Освен това, когато реши да отиде на гости на мама и татко в друг град – поведението на автомобила на пътя е много стабилно и най-вече приятно. Двигателите осигуряват добра мощност, комбинирана с икономичност. Може да се избира между новите мотори с екологични стандарти Евро 5 - бензинов 1,6/ 120 к.с. и дизелов 2,0 16V Multijet/ 135 к.с., които са с увеличени мощности и намалени вредни емисии. Аз лично управлявах бензиновия мотор, който без да е „състезател”, е напълно достатъчен за съвременния начин на цялостно пътно поведение на един шофьор. Новият Fiat Sedici се предлага с две нива на оборудване Dynamic и Emotion.

Сняг

Когато се връщах към София зимата изведнъж се развилня с пълна сила, а ринещите снега коли още не бяха тръгнали. Вътрешно се успокоявах, че ще се справя, защото предния ден се убедих какво може джипчето. Сигурна към, че ако бях с друг автомобил пътуването ми щеше да е кошмарно, пълзейки с 30 – 40 км/ч, в продължение на почти 150 км., така както всички останали. Sedici вървеше съвсем сигурно със 60 - 70/ км.