fbpx Peugeot 308 - новият прочит на френската естетика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Peugeot 308 - новият прочит на френската естетика

Дизайн, естетика, смели щрихи, експресивност, забележимост, френски модернизъм, писък на новото време и пак много дизайн. Това са първите думи, които ми изникнаха, след като видях новото Peugeot 308. И тъй като автомобилите, освен емоция предимно са превозни средства, това е автомобил, който събира силната индивидуалност с модерната концепция за функционалност.

Моделът е първият носител на новото лого на PEUGEOT в изцяло създадената за него предна решетка, а акцентът към него се засилва от мотива на решетката, която постепенно се събира в него.

Удълженият преден капак създава красив, спортен профил на хечбека, а разширената задна част създава мощ, която се подсилва от резките от ноктите на лъва, които са супер стилизирани и интегрирани в задните светлини. Така че, погледнат отпред или отзад, 308 е бижутерийна работа.

Този творчески и артистичен заряд продължава и купето, което като цяло вече е познато и от предните модели, но още по-усъвършенствано. Новият подчертано ергономичен и интуитивен PEUGEOT i-Cockpit® предлага лесен достъп до пълната гама функции, така че, наистина да имате комфорт и изживяване с всяко движение и функция.

Смартфоните влияят все повече на технологиите в купето и тук 10-инчовият сензорен екран с висока резолюция е като таблет с много интуитивен начин за ползване, с възможности за персонализация и извеждане на множество прозорци и бутони за бърз достъп.

Peugeot 308 въвежда напълно конфигурируеми виртуални лостчета, наречени i-toggles, от които се правят директни настройки на климатика, телефонните контакти, радиостанции, стартиране на някое приложение.

Това, което приковава очите обаче, е триизмерното бордното табло (всеки път с гордост казвам, че е разработка на българския екип на Visteon в София), което се предлага от ниво GT. То предлага пълни възможности за конфигуриране и персонализация на изгледа - панелът има няколко режима на изобразяване - TomTom навигация, радио/медия, системи в помощ на водача, консумация на гориво/енергиен поток, които могат да се променят в движение от левия контролен панел.

Като цяло PEUGEOT i-Cockpit® запазва принципа на централния ориентиран към водача екран  „driver oriented“, който оптимизира ергономичността на шофиране до такава степен, че пътникът да не се чувства пренебрегнат. Същото се отнася и за централната конзола, която пък нарочно е отворена към пътника. Една от целите на интериорния дизайн е да се създаде баланс в пространството между водача и пътника отпред. Липсата на скоростен лост, заменен само от бутон за избор на режимите Заден ход, Неутрална позиция, Задвижване напред и два бутона за паркиране и ръчно управление на 8-степенната автоматична скоростна кутия, ед  допринася за това отваряне на пространството. Наличен е и селектор за стил на шофиране за избор на различните режими (Electric, Hybrid, Eco, Normal и Sport).

А 8-степенната автоматична скоростна кутия работи отлично – не усещам никаква смяна на предавките, което всъщност е доказателството за високото й ниво. Усещането ми е за плуване в пространството. То обаче се подсилва допълнително от малкия волан мултифункционален и отопляем волан, който се управлява с лекота.

Спомням си, че когато за първи път се срещнах с този малък волан бях със смесени чувства и предполагам, че е така с всеки, който го хваща за първи път. „Отрязването“ му отгоре и отдолу обаче дава повече пространство и като цяло е много по-директен и отзивчив. А управлението в града е просто лекота.

Голямото предимство на новото 308 е наличието на богата палитра двигатели - зареждаеми хибриди - HYBRID 225 e-EAT8, HYBRID 180 e-EAT8, бензинови - PureTech 110 S&S BVM6, PureTech 130 S&S BVM6 и PureTech 130 S&S EAT8 и дизелови версии BlueHdi 130 S&S BVM6 и BlueHdi 130 S&S EAT8.