BMW Series 4 Cabriolet

Живот без покрив

Това лято се оказа много кабриолетско – без температурни рекорди и с вечери, в които трябва да наметнеш дрешка, защото става прохладно. На мен обаче ми се случи в единствената седмица, когато термометрите уцелиха 37 градуса, да пътувам с един изключителен автомобил - BMW Серия 4, 435i Кабриолет и то към най-горещата точка от страната – Русе. 
 
Няма как, когато видите този достолепен автомобил, който категорично заявява, че е създаден за хора, доказали себе си в живота и кариерата си, да не ахнете. Признавам, че сърцето ми прескочи някой и друг удар, когато седнах зад волана на този трилитров герой с 306 к.с. Все още беше ранна утрин и реших, че не мога да губя и минута от свежестта, която кабриолета ми подаряваше - “Шапки долу!“ - със задържането на един бутон и твърдият, сгъващ се на три части покрив се прибра в багажника. Тук веднага възниква въпросът – ами място за багажа? Въпросът е резонен – обемът се свежда до 220 л. Ако сте много организирани, ще съберете нужното за един уикенд до морето. Но все пак трябва да се има предвид, че едва ли някой би издържал да пътува по магистралата до морето със свален покрив. За пореден път се убеждавам, че при повече от 100 км/ч, дори и с опционалния ветробран, който автомобилът има, удоволствието се превръща в мъчение. Така че, пътувате с вдигнат покрив и тогава имате на разположение 370 литра, които ще ви стигнат за багаж за по-дълга ваканция. А когато вече сте на морския бряг, спокойно може да се разхождате, след като разтоварите. 
 
 
Нещо изключително интересно, което конструкторите са създали, е начинът, по който да сложите чантите в багажното отделение, когато покривът е прибран. Чрез натискане на бутон, който е върху капака на багажника, целият сгънат пакет се повдига нагоре и така се организира достатъчно голям отвор, за да поставите вещите си. С другия бутон сваляте конструкцията до първоначално положение.
 
 
Както всеки може да предположи „моделирането“ на покрива е изключителна атракция, която няма как да остане незабелязана. Със сигурност това тракане на желязо и после съвършеното наместване прави алюзии с „Трансформър“. За преобразяването са нужни около 20 секунди. В движение не е препоръчително да се прави, въпреки, че до към 20 км/ч. е възможно. При повече и да натискате бутона, „парашута“ няма да се отвори. 
 
 
Едва ли има смисъл да обяснявам за емоцията, която ти дава да пътуваш с директен допир до света около теб. Който го е преживял – знае, другите трябва да го изпитат. Но това кабрио дава и страхотно усещане, когато го използваш като бърза стрела за придвижване. Ускорението от 5,6 сек./100 км говори само за себе си. По пътя за Русе, около Бяла движението става доста затормозено от многото тирове и камиони. Никога не бих си помислила да ги изпреварвам, ако не бях зад волана на тази машина. Въпреки, че е достатъчно тежка и това се усеща, битурбото на този шестцилиндров мотор, съчетан с осемстепенна скоростна кутия реагира безотказно. Стабилността допълнително дава сигурност за измъкване от такава ситуация (разбира се, експерименти на ръба не трябва да се правят, дори и подобен автомобил!).
 
Това, което впечатлява, е разходът на този бензинов мотор. При спокойно шофиране около 90 км/ч и круиз контрол показанията отчетоха около 5,5л/100 км. Ако настъпите педала ще достигнете около 8,8-9л/100 км. Кабриолетът предлага възможности за забавление със звуци и усещания. Може да изберете режим на шофиране, като Sport променя звука, динамиката и визията (всичко светва червено). Определено си заслужава поне за малко дуета на двата ауспуха. За града препоръчвам обаче режимът ЕfficientDynamics. С него пестите километри, но и мощта е доста обрана – производителят сам го признава, защото на екрана излиза надпис, който предупреждава, че удоволствието от шофирането ще бъде много ниско.  
 
 
Във варианта кабриолет автомобилът привлича заради яркочервения салон, който контрастира с гранитения интериорен цвят. Въпреки цялата немска строгост на интериора, сетивата са предизвикани. Но дори и сантиметър от цялата тапицерия не дразни. Седалките великолепно обхващат тялото, така че да няма излишни странични движения. Масивният волан приляга отлично дори и в женски ръце. Базовата цена на модела започва от 108 800 лв. с ДДС.