fbpx Mercedes представи първият си изцяло електрически SUV - EQC | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Световна премиера

Mercedes представи първият си изцяло електрически SUV - EQC

етикети

 

Mercedes-Benz представи първият си изцяло електрически автомобил, наречен EQC. Със своя изчистен, ясен дизайн и цветови акценти, характерни за марката, той е пионер на авангардния облик на електрическия автомобил, като същевременно олицетворява дизайнерския подход на Progressive Luxury. Моделът е оборудван с два електрически мотора на предната и задната ос с комбинирана мощност от 300 kW. Усъвършенстваната оперативна стратегия позволява електро-пробег, надвишаващ 450 км според NEDC (предварителни данни). EQ също предлага слуги за свързаност с Mercedes me и прави електрическия автомобил удобен и подходящ за ежедневно шофиране. EQC също така символизира началото на нова ера на мобилност в Daimler.
„С EQC – първият изцяло електрически SUV от Mercedes-Benz – ние активираме прехода. Електрическото задвижване е основен елемент в мобилността на бъдещето. Ето защо инвестираме повече от десет милиарда евро за разширяването на портфолиото си за модела EQ и повече от един милиард евро за глобалното производство на батерии.”, сподели Дитер Цетче, Председател на Daimler AG и Главен изпълнителен директор на Mercedes-Benz Cars.

 

За да се намали потреблението на енергия и да се увеличи динамиката, електрозадвижването е конфигурирано по различен начин: предният електрически двигател е оптимизиран за най-добра ефикасност в диапазона от нисък до среден товар, а задният – определя динамиката. Заедно те генерират мощност от 300 kW и максимален въртящ момент от 765 Nm.

Литиево-йонната батерия, която е с енергиен капацитет 80 kWh (NEDC), осигурява енергията за моторното превозно средство. Потреблението на енергия зависи в голяма степен от стила на управление. EQC предлага на шофьора пет програми за управление, всяка с различни характеристики:
COMFORT, CO, MAX RANGE, SPORT и програма за индивидуално адаптиране. При по-икономичните режими на управление важна роля играе електронният педал на газта, който подсказва на водача да пести енергия. Водачът също така може да повлияе на нивото на рекуперация, използвайки така наречените лостчета зад волана.

Системата ECO Assist помага на шофьора във всяко отношение на базата на очаквани промени в условията на шофиране: чрез подканяне на водача, когато е подходящо да отпусне педала на газта, напр. за да се спази ограничението за скоростта, както и чрез функции като движение по инерция и специфичен контрол на рекуперация. За тази цел навигационните данни, разпознаването на пътни знаци и информацията от интелигентните асистенти за безопасност (радар и стереокамера) се свързват и обработват.

Стандартно EQC е оборудван със зареждащо устройство в автомобила (OBC) с водно охлаждане, с мощност от 7,4 kW, което го прави подходящо за AC зареждане у дома или в обществени станции за зареждане.

Зареждането от Mercedes-Benz Wallbox е до три пъти по-бързо, отколкото от домашен електрически контакт. Още по-бързо е DC зареждането – което е стандартно за EQC – например чрез системи за комбинирано зареждане (CCS) в Европа и САЩ, CHAdeMO в Япония или GB/T в Китай. В зависимост от статуса на зареждане (SoC), EQC може да се зарежда с максимална мощност до 110 kW в подходяща станция за зареждане. За около 40 минути батерията може да бъде заредена от 10 – 80% SoC (предварителни данни).