fbpx Skoda Octavia фейслифт - за големи пътувания на големи семейства | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Skoda Octavia фейслифт - за големи пътувания на големи семейства

Skoda Octavia никого не е била красавица, но ако сте човек със семейство и деца и сте търсили автомобил, със сигурност един от моделите в списъка ви е бил именно Octavia. Заради много качества – просторно купе, голям багажник, добри двигатели и добра цена. Какво повече да ви трябва?

Безспорно моделът Octavia е основният стълб в развитието на чешкия бранд Skoda. 41% от автомобилите на марката, продадени в световен мащаб, са били именно от този модел. Интересен факт е ,че Octavia се нарежда сред ТОП 10 на най-продаваните автомобили в Европа за 2015 г., а комби версията е най-продаваният модел в Западна и Централна Европа от 2013 г. насам.
През тази година третото поколение на модела претърпя фейслифт, с който моделът за някои стана противоречиво „красив”, но когато го видите на живо, мисля, че ще промените мнението си, ако то е на страната на горното твърдение. Това, което не може да се отрече обаче, са технологичните новости, които го поставят на изключително високо ниво.

 

Сега Octavia вече има лице, което е различно, но изцяло в линията на новата корпоративна идентичност на марката. Най-сериозната промяна е дошла от предните светлини, включващи два чифта светодиодни фарове, които заместват досегашните биксенонови. Леко са променени и броните, а радиаторната решетка е изцяло в стила на новата визия на марката. Клиентите сега могат да избират между различни нови джанти с размер от 16 до 18 цола.

 

Задните светлини също са леко променени и вече са диодни, като създават усещане за 3D ефект. Интересно решение е напълно прозрачното стъкло по средата им.
Интериорът също е освежен, а материалите и тапицериите са станали по-качествени. Пространството в купето направо е огромно, такова, че може да се бори за предимство спрямо автомобили от по-високи класове.

 

Дори и доста да е едър шофьорът и да се наложи да дръпне доста назад седалката, ще има място за пътника зад него. Багажникът е цели 568 литра за лифтбек версията и (588 литра за комби).

 

 

Навигационната система Columbus с голям 9,2-инчов цветен сензорен дисплей (познат вече от Kodiaq), който е с отлична разделителна способност и изключително ясно четим. Работата с него е действително много интуитивна благодарение на «плочките», които се командват подобно на смартфона. Аудио системата е с 8 говорителя, които правят слушането на музика по време на пътуване истинско удоволствие. Иначе базовите модели на Octavia се предлагат вече стандартно с 6,5-инчов цветен сензорен дисплей.

 

Octavia предлага и нови асистиращи системи, които помагат и улесняват шофирането. Такъв например е спирачният помощник при маневри – това е нова функция на сензорите при паркиране, която автоматично спира автомобила в случай на предстоящ сблъсък с открито препятствие.
Предната помощна система вече е и с наблюдение за пешеходци. Тя поема контрола над спирачките и като наблюдава за наличието на пешеходци минимизира последствията от сблъсъци или изцяло предотвратява злополуки.

Системата за засичане на слепи места известява шофьора чрез лампичка, която проблясва в лявото или в дясното огледало, щом изпреварващият го автомобил навлезе в точка, извън полезрението му.

Новост също е и помощникът при използване на ремарке, който улеснява движението на заден ход със скачено ремарке. Водачът задава посока, използвайки кръглият контролер за огледалото за обратно виждане, и използва педалите на газта и спирачката, за да контролира движението на заден ход. Сега вече спокойно може да превозите и маневрирате с лодката или караваната си от морето.

 

Както винаги Skoda предлага голям избор на двигатели, които са доказали своята икономичност. Ние пътувахме с един от „класическите” – дизеловият 1,6 л./115 к.с. В горещите августовски дни, при отиване и връщане от морето със скорост 140-150 км/ч и с включен климатик, средният разход бе 5,4л/100 км. Интересното е, че скоростната кутия е 5-степенна, но се справи отлично. Возията е по-скоро мека, но изключително комфортна особено за дълъг път и най-вече за семейства с деца. Нали не искате малкият ви наследник да бълва „фонтани” във врата ви по време на път?:)