fbpx Да надминеш себе си! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да надминеш себе си!

След като в края на миналата година европейските журналисти избраха Opel Insignia за Автомобил на годината 2009, преди два месеца марката лансира и неговия комби вариант, наречен Sports Tourer. На практика това е модел със собствена идентичност, с който Opel достига до съвсем други измерения в понятието комби. Вече можем да говорим за купе с изключителни товарни възможности. Такъв, който може да отговори на всичките ти настроения и прищевки. Ако искаш се състезавай и бъди пръв, ако искаш превози цялото си многобройно семейство до вилата с багаж и храна за пет дни (товарното пространство предоставя от 540 до 1530 л при сгънати седалки!), ако искаш демонстрирай обществено положение и имидж. Ако искаш, просто се остави на движението и се наслаждавай на едно изпълнено с удоволствие и сигурност шофиране.


Атлетът Sports Tourer буквално е наблъскан с топ-технологични решения, опаковани в луксозна визия. Достатъчно e да погледнем линията на профила, която завършва с ниска задница (изключително удобна за товарене) и хищно малко трето стъкло, които ти казват, че тук шега не бива. Затова ми изглеждаха смешни на магистралата тези, които се напъваха да демонстрират мощ - 67 к.с. например, срещу 220 к.с. и 2,0-литров турбо бензинов мотор, които управлявах. Има ли съмнение, кой е по-способен?
Поведението на пътя е великолепно, като че ли нископрофилните гуми са залепнали за асфалта. Достатъчно е леко да се натисне газта и безкомпромисно ускорение. Спирачките буквално коват, дори трябва първоначално свикване със спирането на това голямо “тяло”. В допълнение, автомобилът ми беше оборудван със системата Adaptive 4x4 с електронен блокиращ диференциал. Той работи превантивно, разпределяйки въртящия момент към задните колела, за подобряване на стабилността и оптимално сцепление при всякакви пътни условия.
Високото ниво на сигурност и комфорт се допълва и от системата FlexRide, която има електронен контрол на амортисьорите в реално време. Системата дава възможност за избор между три режима на движение. Само натиснах копчето Tour и усетих мекота на возията. Другото копче настройва на по-твърдия режим Sport, като усещаш как всичко се “стяга” - кормилното управление, реакцията на дроселовата клапа, дори се променя цвета на бордното табло в ярко.
Сред новостите в модела е и системата Opel Eye. Тя включва камера, чрез която се разчитат определени пътни знаци и се предупреждава водача, когато непреднамерено напусне лентата за движение (като цяло това у нас трудно влиза в действие). Затова пък моят автомобил е с новото поколение активни предни светлини AFL+. Те се самонастройват към пътните условия, като включват един от деветте възможни светлинни режима.
Удобството на седалките е изключително. Ще спомена, че те са сертифицирани от независимата германска организация на експертите по ергономия и лекарите Aktion Gesunder R?cken AGR.
За допълнителен комфорт на всички пътници може да бъде поръчано и огромно панорамно стъкло, което при нужда има сенник. Към удобствата ще допълня и отварянето на багажника, което става с натискане на копче от шофьорската врата и след това се затваря също с леко докосване на копче на самата врата. А височината на отваряне може да се програмира така, че да отговаря на нивото на гаражи с нисък таван. Тук е и една невероятна глезотия - два допълнителни светлинни блока, вградени в колоните на багажника.

Цената на управявания автомобил е около 73 хил. лв.