fbpx BMW M4 Cabrio - 18 мига до небето (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

BMW M4 Cabrio - 18 мига до небето (тест драйв)

Имам принцип – до 20 октомври всяка година да не обувам чорапи, така удължавам лятото. Тази година обаче като гледам ще захвана и ноември, та може и чак до коледа да не ми потрябват (все пак по света има и места, където е вечно лято). Но не съм си представяла, че в последните дни на октомври ще мога да се наслаждавам с открито небе и 24 градуса на цветовете на най-красивия сезон – есента.

Причината е един от най-големите шедьоври на автомобилостроенето - BMW M4 Competition Cabrio. Една брутално красива машина (кой каквото и да мисли за вертикалните бъбреци – за мен са впечатляващи), която има още по-брутална мощ и усещане, което кара буквално стомаха да се свива.

С тази кола просто няма как да останете под прикритие, а ако питате мен – и няма нужда. Точно обратното. Няма никакъв смисъл да притежавате това бижу и да си го криете. Забелязват и ви чуват в първия миг. Останете на светофара за няколко секунди и събирате всички погледи, буквално, а като потеглите (ако решите да е и в театрален стил с гръм и трясък, а това двете двуцевки отзад го правят със залп) на следващия светофар вече са обърнали поглед в очакване.

Спектакълът за околните е още по-впечатляващ, а за насрещните и шофьорите зад вас дори стряскащ, когато автомобилът започне да се разглобява в движение. Казано иначе - до 50 км/ч гюрука може да се свали в движение точно за 18 секунди с натискането на бутона на централната конзола.

Фантастичният звук, който кара вратовете да се изкривяват, се произвежда от 3-литров , шестцилиндров мотор с впечатляващите 510 к.с. и 650 Нм. Тази мощ на M4 Competition се управлява с 8-степенна ZF автоматична скоростна кутия, която така превключва скоростите, че просто няма шанс да ги усетиш. Просто „М“, M Steptronic...Няма как дори и през перата на волана да се постигне такава реакция, на който и да е майстор, но пък оттам усещането е, че си „властелинът на оборотите“. Има възможност и за персонализиране на настройките на автомобила, като окачване, кормилно управление, педал на газта, ESC, усещането на спирачния педал и други настройки, които се конфигурират и запазват като предварително зададени с двете червени лостчета на волана.

Това фантастично кабрио има и xDrive - системата за задвижване на четирите колела и така спринтът от място на почти 2-тонната машина е само за 3.7 секунди. Сега разбирате защо стомахът се свива, ако решите да се изстреляте в спортен режим. Системата M xDrive разпределя мощността безстепенно и напълно променливо между предните и задните колела чрез многодисков съединител с електронно управление.

При базовата настройка 4WD системата за задвижване на четирите колела гарантира максимално сцепление, както и прецизно контролируема управляемост в комбинация с настройките на разпределението на мощността, при което осезаемо се подава повече мощност към задните колела. В режим 4WD Sport дори и при особено динамични ситуации на пътя към задните колела се подава още по-голям дял от мощността. 

Следващите цифри са не по-малко впечатляващи - до 200 км/ч машината ускорява само за 13.1 секунди. В допълнение, колата е с M Driver пакет и ограничителят на максималната скорост е цели 280 км/ч. Иначе на скоростомера пише 330… И сега си представете какво е 280 км без покрив. Аз не мога, защото си мисля, че просто няма да го издържа, но пък тази кола е за адреналинови шофьори, които могат да понесат много предизвикателства.

Освен това за България е много трудно да се кара с някакви високо лимитни стойности, още повече, че тази кола „чете“ всяка неравност по пътя заради твърдото окачване, почти като „Принцесата и граховото зърно“.

Кабриото е с пълноправни 4 седалки, а багажникът осигурява 300 л при сгънат покрив и 385 л при затворен. Напълно достатъчно за два уикенд травъл куфара. За другите двама (ако изобщо имате такива спътници) ще им е достатъчно да се насладят на пътуването под открито небе. 

снимки: авторът

Споменавам само, че цената M4 cabrio започва от 196 400 лв. с ДДС. Много ли са, малко ли са за такъв специален автомобил, трудно може да се каже. Просто защото всяко различно преживяване, което всеки път ти остава табун от пърхащи пеперуди в стомаха е почти безценно.