fbpx BMW Серия 4 (тест драйв) - създадена за сетивата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW Серия 4 (тест драйв) - създадена за сетивата

Водеща снимка
Да

BMW Серия 4 (тест драйв) - създадена за сетивата

Стил, естетика, великолепни пропорции и линии, визия, която неизменно вдъхва респект. Убедена съм, че това са първите мисли на всеки, който види новата BMW Серия 4. Убедена съм, че дори и тези, които обаче „викат“ от другата страна и не признават тази форма, още повече прословутите големи, вертикални „бъбреци“, които разделиха на два лагера авто феновете, някъде дълбоко в себе си признават: „Ами, красива е тая кола…“. Всъщност познавате ли някой, който е имал желание да си купи BMW и не го е направил, защото „бъбреците“ го дразнят?! Аз – не! Нека се замислим, че след 5 години дори вече няма ги коментираме, защото просто ще ги приемаме като част от дизайна на баварската марка.

Лично аз, безкрайно харесвам този купе дизайн и изключително харесвам тази нова, мощна предница, но както е известно – вкус, другар няма.

Аз съм с новата „четворка“ в едно лежерно пътуване до южната съседка, където изпращам последните истински летни дни. И докато пътувам към Егейско море по магистрала „Струма“, вече съм с усещането, че плувам.

Автомобилът е с мощност от 286 к.с., 6-цилиндров дизел (боже, от кога не съм карала автомобил с дизелов мотор!). Той работи с технология Mild-Hybrid, при която 48-волтовият генератор подпомага двигателя с вътрешно горене с допълнителна мощност от 11 к.с. и е с двустепенно каскадно свръх пълнене. Така впечатляващите 650 Нм въртящ момент са налични още при 1500 об./мин., което особено за планински маршрут със завои е страхотно.

Това го изпитвам в реалност, когато прекосявам напряко през планината първият ръкав на Халкидики – Касандра. Има един фантастичен тесен, но добре асфалтиран път, който стръмно се изкачва в двете посоки, а междувременно се отриват феноменални гледки към морето от двете страни. Е, това е мястото за тази баварка, която буквално се забавлява по невероятните един след друг завои във формата на подкови. По стръмното набира с такава мощ, че все едно яде вафли, а стабилността е впечатляваща. Предизвиква за още и още… За всичко това помага и адаптивното М окачване, (което е опция) с амортисьори с електронно управление, М спортна спирачна система със сини спирачни апарати и М спортен диференциал с променлив блокаж на задната ос.

Воланът се усеща във всеки един миг и ти дава абсолютната стабилност, че няма как да изпусне някой завой. Финалът са тези ниски 19-ки, които буквално са залепени за пътя.

На връщане минавам същия път, но вече по тъмно и тук опционални адаптивни LED фарове с BMW Лазерни светлини осветяват платното и околността като ден.

И понеже по-горе стана въпрос, че моделът е с дизелов двигател – след цялото ми пътуване, в което не съм се правила на състезател, просто съм карала по правилата – средният разход за този почти 1,9 тонов автомобил е 5,6 л/100 км. Всеки да си прави изводите.

В интериора е както може да се очаква за BMW - удобството, комфорта и лукса са съчетани в естествено съвършенство. Кокпитът е ориентиран към водача, нова е Infotainment система с до 10,25-инчов контролен дисплей и опционалното, напълно дигитално 12,3-инчово арматурно табло. Нов е спортният кожен волан, както и новоразработените серийни спортни седалки с опционални опори за коленете на средната конзола. Заради скосения таван изглежда, че отзад мястото е малко, но в двете места за седене, оформени като единични седалки никак не е малко. Човек с ръст до 170 см се чувства отлично, не че по-високите няма да се съберат също.

Още докато започваме да наближаваме Солун, на cloud-базирана навигационна система BMW Maps виждам тъмно червената линия на околовръстното шосе на двумилионния град – попадаме в 6 ч вечерта в петък. През цялото време ми изписва какво е закъснението, което е наистина удобство и ми изчислява кога ще пристигна в крайната точка.

Навигацията се проектира и на новото поколение на BMW Head-Up дисплеи, който предлага увеличена със 70 % площ на проекцията. Иновативно 3D визуализиране на околността на дигиталното арматурно табло изобразява автомобила и зоната около него, както и работата на активните асистиращи системи.

Аз не си падам по гръцката кахърна музика, но успявам да хвана някаква станция (жестовото управление винаги ме забавлява, въпреки, че с едно неволно махване често сменям станициите), която излъчва много приятни песни. Озвучителна система Harman Kardon Surround Sound и акустиката в купето буквално ни изолират от трафика вън. Серийно предното стъкло е с акустично остъкляване.

Е, на фона на всичко досега казано, струва ли си да се пренебрегва един прекрасен автомобил, само заради едни „бъбреци“? Аз го слагам в личната ми wishlist.