fbpx Малък, но с много претенции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малък, но с много претенции

Ето я перфектната дамска кола! Това беше първата ми мисъл щом се качих в новия Yaris и буквално с врязах от раз в петъчния, пет следобеден софийски трафик. (а той наистина не съществува никъде другаде в България). Компактен автомобил, лек и послушен на управление волан, удобна седалка, която се коригира по височина колкото поискате, така че да се чувствате комфортно на пътя, множество ниши и поставки (в личният ми автомобил винаги е пълно с някакви дреболии, които все някога може да ми потряват докато съм на път), модерен борд и супер удобството за града – автоматична скоростна кутия.

Бях първата, управлявала у нас Yaris с новата Multidrive S aвтоматична безстепенна трансмисия, която се предлага с 1,3 л бензинов мотор с 99 к.с. Напълно достатъчна мощност за града, а и без проблем може да пътувате и до морето, например. Тя е със седем симулирани предавки, възможност за преминаване към спортен режим с натискане на едно копче и ако все пак държите да се правите на пилоти може да сменяте предавките с перца от волана. Пръстите попадат съвсем естествено на перцата, така че не е нужно да правите неудобни пози на ръцете, за да ги ползвате. Може би, на мъжете ще им е малка тази мощност на мотора, но нека не забравят концепцията на автомобила. Същият мотор се предлага и с ръчна скоростна кутия за състезателните типове хора. Другите мотори са еднолитров агрегат 1.0 VVT-i с 68 к.с. и дизелов мотор мощност 1,4 л/ 90 к.с. Всички тези двигатели говорят за икономичност, която днес е повече от важна. Аз постигнах среден разход с автоматичната скоростна кутия от 6,2 л/100. Всеки сам да си прави заключението.

Сетих се се, че имам три приятелски (едната италианка), които карат именно японския мъник и са повече от доволни. Бяха ми казвали, че не биха го сменили за нищо на света... Сега могат да го ъпдейтнат много сериозно да останат още по-доволни с новото издание на модела. Докато се шмугам из трафика, едната ми ръка е свободна за да разглеждам - за едно наистина комфортно пътуване, особено в натовареното градско движение. Двигателят се предлага и в комбинация с 6-степенна ръчна скоростна кутия.

Toyota Touch 6.1" екрана, който е със сензорно управление – много удобно! От него имам управление на аудиосистемата, която възпроизвежда музика от флаш памет, MP3 или iPod® чрез специален USB вход в жабката, разглеждам информацията от бордкомпютъра, имам възможност за активация и на Bluetooth. И нещо от което останах направо възхитена - камерата за обратно виждане – всъщност много автомобили вече я имат, но тази ме изуми с прожекцията, която дава в огромна далечина на назад и качеството на картината. Замислих се, че дори и да не може да паркира една жена, пак ще се справи. Изобщо малкия Yaris е мислен така, че да предоставя всички удобства и улеснения при шофиране, а от шофьора да се изисква само внимание и усещане за пътната ситуация:) Дори и стартирането на мотора е със стоп/старт бутон, а самият ключ може и да се вади от чантата или от джоба.

В предното изречение казах „малкия” Yaris, но съвсем не е така. Пространството в купето съвсем не създава усещане за колибка. Новият Yaris Автомобилът е със 100 мм по-дълъг от своя предшественик, но ширината е останала непроменена – 1695 мм. Височината е оптимизирана с 20 мм – 151, а собственото тегло също така е намаляло с 20 кг. Багажното пространство предоставя 286 литра обем, който е напълно достатъчен за багажа за едно уикенд пътуване. Седнах и на задните седалки за видя как се чувстват пътниците отзад. Мога да кажа съвсем нормално - мястото за краката се е увеличило с 35 мм, което оказва сериозно значение за комфорта. Интериорът на новият Yaris предлага собствена индивидуалност чрез различния дизайн на тапицериите и богата цветова гама. Топката на скоростния лост и на спирачката са обшити с декоративни шевове, тип рибена кост, което дава артистичен нюанс.
Не мога да не отбележа и съвсем новото лице на автомобила. Фронталната маска има доста по-агресивен вид, но съвсем естествено продължава към фаровете, които са с елегантна издължената форма. Хромираните лайстни на вратите създават усещането за модерност, а различния дизайн на колелата за всяко ниво на оборудване създават чувство за индивидуалност.

Много важно допълнение за България е, че автомобилът се предлага и със специална N1 модификация, която дава право на данъчен кредит.