fbpx Метаморфозата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

MINI Taste Drive

Метаморфозата

Един личен MINI разказ

Като студентка, при една екскурзия до Истанбул, докато се разхождахме из богаташкия квартал край Босфора, за първи път видях MINI – оригиналът. Тогава всички страшно му се изкефиха – страхотна кола, уникална, невероятна…Не бях на това мнение – дори обратното. Чудех се какво и харесват на тази ретро детска количка? 5-6 години по-късно в Италия, една моя приятелка оперна певица, точно си беше купила MINI и обикаляше целият „ботуш“ с тази количка, за да ходи на спектаклите, в които пееше. Беше във възторг от возилото си. Аз продължавах да съм негативен скептик. Преди 5 години, нещо изведнъж се промени в мен и „видях“ истинското лице на тази култова марка (вече я наричам така). Преди две седмици имах възможност да прекарам два дни с обновено семейство на марката – като започнем от последния модел с 5 врати с напълно нов вариант на каросерията, MINI с 3 врати и обновените през годината MINI Countryman и MINI Paceman.

 

Варна ни посрещна в ранното утро с приказно слънце. MINI-тата ни очакваха на летището – цветни, лъскави, блестящи, модерни. Потеглихме в колона. Най-неочакваното беше, че другите шофьори ни даваха път, за да се движим заедно и забелязвах как ни гледаха с положителни емоции. Наистина, когато видиш този отбор отстрани, някак адреналина се покачва и дори и нищо да не разбираш от автомобили, подсъзнанието ще те накара да се обърнеш и да ги загледаш.

 

Днес MINI e символ на изключително модерeн, сигурeн и технологичeн автомобил, като по уникален начин е запазил ретро духа и визията, създадени през 1959 г. сър Алек Исигонис. Той е икона на поп-културата и на онази прослойка хора, чийто активен живот не винаги се вписва в общоприетите представи. И като че ли с тази марка много неща са ти позволени. Странно, но с годините все повече се оприличавам с MINI – животът ми е все по-динамичен и в същото време все по-интересен, заобиколен от хиляди красиви хора, места и събития, и си мисля, че няма нищо по-вълнуващо да шофирам от София до Генуа за предстоящия ми концерт. Усещам, че флейтовото ми изкуство и MINI свирят в една тоналност. Колко странно, а? А преди 25 години направо се дразнех от възторга на другите по тази марка…

 

Преди три месеца излезе и най-новото попълнение - MINI 5 врати в комбинация с новоразработените шестстепенна механична скоростна кутия и шестстепенната трансмисия Steptronic. Характерният външен дизайн е запазен, като са прибавени две врати отзад и 72 мм. По-дългата със 161 мм. каросерия създават допълнителен простор в интериора. На задната седалка има три места. Увеличено е пространство над главите както и широчина на нивото на лактите с 61 мм. Освен това към багажника са прибавени 67 литра, които общо формират 278 литра.

При въвеждане на пазара моделът ще се предлагат четири двигателя с технология MINI TwinPower Turbo - MINI Cooper 5 с трицилиндров бензинов мотор с мощност 100 кВт/136 к.с., четирицилиндров бензинов за MINI Cooper S/192 к.с., MINI Cooper D 5 трицилиндров дизелов 116 к.с. За пръв път се представя и нов четирицилиндров дизелов двигател със 125/170 к.с.

Новата концепция на индикациите и управлението се използва или за четириредов TFT-дисплей или за до 8,8-инчов цветен дисплей. Там се изобразяват съобщения за функциите на автомобила, климатизацията, развлекателните и комуникационни функции, навигация и указанията за водене по маршрута, графики на MINI Connected Services. А контролерът може да бъде оборудван с чувствителна на допир повърхност. Страхотен ефект дава опционалният LED светлинен пръстен на централния уред осигурява визуална обратна връзка за състоянието на автомобила и управлението на функциите.

Окачването на новото MINI 5 врати е с наложилата се конструкция с пружинна стойка отпред и уникалната в сегмента многораменна конструкция отзад. При пътуването ни от Варна да София, времето започна да ни притиска. Пътувахме по подбалканския път. Натоварването в делника беше по-слабо и затова натисках отзивчивия педал здраво. Буквално летяхме напред и в същото време земното притегляне ни държеше много силно. Невероятно усещане за стабилност и в същото време на удоволствие, че държиш ситуацията в твои ръце. Благодарение на интелигентната олекотена конструкция MINI комбинира понижение на теглото с повишаване на здравината и по този начин подобрява както пъргавината, така и защитата на пътниците.