MINI Taste Drive

Метаморфозата

Един личен MINI разказ

Като студентка, при една екскурзия до Истанбул, докато се разхождахме из богаташкия квартал край Босфора, за първи път видях MINI – оригиналът. Тогава всички страшно му се изкефиха – страхотна кола, уникална, невероятна…Не бях на това мнение – дори обратното. Чудех се какво и харесват на тази ретро детска количка? 5-6 години по-късно в Италия, една моя приятелка оперна певица, точно си беше купила MINI и обикаляше целият „ботуш“ с тази количка, за да ходи на спектаклите, в които пееше. Беше във възторг от возилото си. Аз продължавах да съм негативен скептик. Преди 5 години, нещо изведнъж се промени в мен и „видях“ истинското лице на тази култова марка (вече я наричам така). Преди две седмици имах възможност да прекарам два дни с обновено семейство на марката – като започнем от последния модел с 5 врати с напълно нов вариант на каросерията, MINI с 3 врати и обновените през годината MINI Countryman и MINI Paceman.

 

Варна ни посрещна в ранното утро с приказно слънце. MINI-тата ни очакваха на летището – цветни, лъскави, блестящи, модерни. Потеглихме в колона. Най-неочакваното беше, че другите шофьори ни даваха път, за да се движим заедно и забелязвах как ни гледаха с положителни емоции. Наистина, когато видиш този отбор отстрани, някак адреналина се покачва и дори и нищо да не разбираш от автомобили, подсъзнанието ще те накара да се обърнеш и да ги загледаш.

 

Днес MINI e символ на изключително модерeн, сигурeн и технологичeн автомобил, като по уникален начин е запазил ретро духа и визията, създадени през 1959 г. сър Алек Исигонис. Той е икона на поп-културата и на онази прослойка хора, чийто активен живот не винаги се вписва в общоприетите представи. И като че ли с тази марка много неща са ти позволени. Странно, но с годините все повече се оприличавам с MINI – животът ми е все по-динамичен и в същото време все по-интересен, заобиколен от хиляди красиви хора, места и събития, и си мисля, че няма нищо по-вълнуващо да шофирам от София до Генуа за предстоящия ми концерт. Усещам, че флейтовото ми изкуство и MINI свирят в една тоналност. Колко странно, а? А преди 25 години направо се дразнех от възторга на другите по тази марка…

 

Преди три месеца излезе и най-новото попълнение - MINI 5 врати в комбинация с новоразработените шестстепенна механична скоростна кутия и шестстепенната трансмисия Steptronic. Характерният външен дизайн е запазен, като са прибавени две врати отзад и 72 мм. По-дългата със 161 мм. каросерия създават допълнителен простор в интериора. На задната седалка има три места. Увеличено е пространство над главите както и широчина на нивото на лактите с 61 мм. Освен това към багажника са прибавени 67 литра, които общо формират 278 литра.

При въвеждане на пазара моделът ще се предлагат четири двигателя с технология MINI TwinPower Turbo - MINI Cooper 5 с трицилиндров бензинов мотор с мощност 100 кВт/136 к.с., четирицилиндров бензинов за MINI Cooper S/192 к.с., MINI Cooper D 5 трицилиндров дизелов 116 к.с. За пръв път се представя и нов четирицилиндров дизелов двигател със 125/170 к.с.

Новата концепция на индикациите и управлението се използва или за четириредов TFT-дисплей или за до 8,8-инчов цветен дисплей. Там се изобразяват съобщения за функциите на автомобила, климатизацията, развлекателните и комуникационни функции, навигация и указанията за водене по маршрута, графики на MINI Connected Services. А контролерът може да бъде оборудван с чувствителна на допир повърхност. Страхотен ефект дава опционалният LED светлинен пръстен на централния уред осигурява визуална обратна връзка за състоянието на автомобила и управлението на функциите.

Окачването на новото MINI 5 врати е с наложилата се конструкция с пружинна стойка отпред и уникалната в сегмента многораменна конструкция отзад. При пътуването ни от Варна да София, времето започна да ни притиска. Пътувахме по подбалканския път. Натоварването в делника беше по-слабо и затова натисках отзивчивия педал здраво. Буквално летяхме напред и в същото време земното притегляне ни държеше много силно. Невероятно усещане за стабилност и в същото време на удоволствие, че държиш ситуацията в твои ръце. Благодарение на интелигентната олекотена конструкция MINI комбинира понижение на теглото с повишаване на здравината и по този начин подобрява както пъргавината, така и защитата на пътниците.