fbpx Силно време за BMW | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Силно време за BMW

Тази автомобилна есен се оказа много пъстра. Това бе демонстрирано на световният Автомобилен сезон в Париж, който приключи преди по-малко от месец и от който ви представяхме вече различни модели. Видяхме забележителен брой премиери и новости, които са заявка за отшумяване на икономическата криза. Позитивизъм се усещаше и в анонсите на големите босове в индустрията.

Едно от силните присъствия бе това на немският премиум производител BMW. Два премиерни автомобила - Serie 6 Coupe и новото BMW Х3, попълнения в М спортния пакет, нови мотори, иновации в асистиращите системи и мобилните услуги Connected Drive. Това са само част от акцентите, които видяхме във френската столица. Тук ще вмъкна, че буквално дни след световната премиера на новото Х3, моделът предпремиерно бе показан и в България, а след дни ще бъде и официалното му лансиране на пазара у нас. Не трябва да пропускаме фактът, че подобни горещи български премиери не се случват често.

На парижкия форум имах възможност и за лична среща с една от големите фигури в световната автомобилна индустрияИън Робъртсън, член УС на BMW AG, който даде интервю за сп. Твоят БИЗНЕС. Ето какво сподели той в специално отделения половин час за пазарите в кризата и за бъдещите планове на компанията.

снимка: Мирослав Николов, ams.bg

 

Г-н Робъртсън, как се развиват пазарите за една премиум марка като BMW след кризата, ако можем да говори за „след”?
- Ако погледнем към месечните ни продажби, ще видим, че те са над тези от 2009 г. Резултатите от септември са още една стъпка в тази посока, така че, имаме положителен растеж. Другият интересен факт е, че за първи път през август, надвишихме продажбите от август 2007 г. или оказва се, че въстановяването върви съвсем нормално. Но средните числа всъщност не описват цялата картина, защото представянето ни на отделните пазарите, разбира се, е различно. Тази годин Азия реагира изключително силно. Китай вече е с ръст над 100%, в Бразилия сме нагоре с 60-70%. В Индия числата са подобни, в Корея също имаме ръст от 60-70%; САЩ се възстановяна по-бавно и там ръста е 10%. Старият континент реално разделен на север и юг – в Южна Европа има доста предизвикателства пред Испания, Италия, Португалия, Гърция, Ирландия. Северните страни са с по-добро представяне – например Великобритания значително надмина очакванията ни; Германия е на същото ниво от миналата година, но това е ефектът от падането на общия пазар на автомобили там. Холандия все още с положителен ръст, Скандинавския регион също отбелязва силна година.

Знаете, че Китай буквално изгря като звезда в последните 8-9 години и тази година това ще е третият най-голям пазар за нас. Още повече, че е пазар, който се развива отгоре надолу. Тук са концентрирани возила от високия клас – например 7-ма серия с мощните мотори V8 или V12. Но това е образец за икономиката, която се равива много бързо. Ние сме уверени, че Китай ще продължи да бъде силен пазар, затова и строим сега втора фабрика там, която ще е готова през 2012 г. с инвестиция от над 600 млн. Евро. Това ще вдигне съществено капацитета ни. Нашата философия е, че когато пазарите се развият до определно ниво някъде, инвестираме в производствени съоръжения, за да ги подкрепим. Китай по никакъв начин не е на фаза на развитие, в която търсенето в страната консумира целия ни капацитет. Но в края на краищата и това също ще достигне зрялост. От тази гледна точка мисля, че Изтокът ще продължава да играе силна роля. Освен всичко това, Южна Америка, и Русия също се развиват бързо. Мисля, че има и други региони, където ще наблюдаваме добър растеж в бъдеще, както и умерен растеж в по-развитите икономики.

Какво мислите за централните и източноевропейските пазари?
- Мисля, че Турция е една от интересните държави и тази година за нея е много силна – все пак тя има голямо население и развитието на автомобилния пазар се подкрепя от стратегии на правителството. Там имахме особено силно последно тримесечие с добър потенциал за следващата година. Несъмнено пазари като вашия пострадаха доста силно. Може би в някои страни продажбите започват полека да вървят нагоре, но вашата страна е доста надолу, особено спрямо миналия септември 2009 г., когато вече бяхте надолу. Или казано иначе, все още не можем да говорим за въстановяване .

Като премиум марка BMW планира ли да представи премиум ван?
- Аз гледам на пазара на ванове по-скоро като на автомобили за превозване на хора, отколкото на здрави ванове за превозване на стоки. Има един световен премиум бранд, който прави такива ванове и камиони, но не сме ние. Мисля, че присъстваме много добре в различни ниши. В „Х” сегмента, който сега навъшва 10 години от създаването си, провадаме повече автомобили от който и да е друг премиум бранд. Ние имаме Х6, Х5, Х3, сега Х1 – напълно нов сегмент, от който вече продадохме над 70 хил. броя, което говори, че и той много добре се възприема. Току-що представихме продукт от 5-та серия – моделът GT, който също е нов вид... Ние не отхвърляме нито една възможност и смятам, че BMW ще търси и други индивидуални сегменти във времето. Просто трябва да почакате, за да видите.

ВMW развива електрически и хибридни системи за придвижване. Какво мислите за бъдещото на двигателите?
- Знаете, че не прилагаме нашите стратегии само на една територия. Вярваме, че в следващите 10 години ще има повече електрически автомобили, отколкото в момента. Някои модели ще се появят още другата година, като 1-ва серия. Ето имаме и напълно електрическо МINI. Ще имаме пълнатa серия на моделите през 2013г. Ще сме свидетели на все по-обхватна хибритизация. Към момента вече сме приложили хибридно задвиждване в Х6 и 7-ма серия. Следващата година ще има и при 5-та серия. Вероятно повечето автомобили в следващите 10 години ще са все още бензинови и дизелови, заради което се фокусираме върху нашата програми за ефективност. (бел.ред.-BMW EfficientDynamics). Никой не знае къде ще сме през 2020 г., но мисля, че чисто електрическите возила ще са между 5-7% от пазара, хибридите ще заемат още 30%, а останалите ще са по-иновативни бензинови и дизелови мотори.

---------------------------

Mini Scooter E

В консонанс с търенията за бъдещето, Mini представи и двуколесната концептуална разработка Scooter E, която бе една от сензациите на салона. Може би това е близкото бъдеще за градска мобилност? Електрическият скутер е с литиево-йонни батерии, които могат да се зареждат в домашната инсталация, но заедно с това и навсякъде, където има контакт – 5 метровият кабел и преходниците позволяват това. Мъникът дава възможност за ползване на навигация и аудиосистема Bluetooth, интегрирана в предпазния шлем.

------------------------------

BMW - Concept 6 Series Coupé

Великолепна елегантност, достойна за елита. Това виждаме в новото творение на BMW - Concept 6 Series Coupé, което безспорно бе и едина от най-интересните премиери. Купето е с 2+2 места. Прототипът показва класическата и тична форма на купето на баварците – дълъг преден капак, къс преден надвес, нисък, характерен силует и динамичната линия на покрива.
Оборудвано е с новоразработените LED-фарове, които дават много добро осветяване на пътното платно и в същото време специфично изражение. LED-светлина идва и от мигачите, габаритните и спирачните светлини.
Както може да се очаква интериорът на купето е израз на ексклузивност. Средната конзола е интегрирана изключително оригинално, ориентирана към водача. Друг иновативен акцент е свободностоящият 10,2-инчов контролен дисплей на системата за управление iDrive в средата на арматурното табло. Аудиосистемата е с най-високо качество, специално разработената за BMW Concept 6 Series Coupé от един от лидерите в най-високия сегмент - датския специалист по аудиосистемите Bang & Olufsen.

-----------------------------------

А съвсем скоро очаквайте и теството представяне на новото X3 от България.