fbpx Ranger екшън | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Ford Ranger

Ranger екшън

Отдавна не бях плувала с автомобил. Инстинктивната ми мисъл беше, че времето е студено, нямам друг чифт обувки и ще е голям зор да стоя боса. В следващия миг, в който водата се плискаше буквално в прозореца и аз побързах да го затворя, мислех: „точно ще тестваме уплътненията!“:). Дори и за миг не се усъмних, че няма да излезем от придошлата поне метър река – новият Ford Ranger пореше, без да се замисли. Наистина поведението му беше впечатляващо. Изкочи ми и спомен от преди доста години, когато се качих в Танк Т72 и тогава танкистите ми казаха:“ Няма танк, който да се обърнал, така че гази смело напред!“.

Честно казано от времето на офроуд състезанията не бях попадала в такъв екстремен тест. Но един от най-способните пикапи в класа си, с възможност да гази до 80 см във вода (ние се потопихме в повече) и с 23 см просвет, доказа, че се справя с трудностите без проблем.

Преди водните изпълнения, поорахме по баирите покрай Симитли. Травата беше прясно мокра, заради дъжда, който беше валял през нощта. Електронно контролирана предавателна кутия обаче позволява превключване в движение от 4х2 на 4х4 чрез бутон на централната конзола. За въртящ момент при ниска скорост или допълнителен спирачен ефект при спускане, има и понижаващи 4х4 предавки, докато електронно заключващият се заден диференциал помага за подобряване на сцеплението при трудни условия. Мократа трева се редуваше с кал, но пикапът се справи и с тази трудност – само на едно място се наложи да включим 4х4. Останалото преминахме на 4х2, а за бавните скорости нямаше къде да включим. Тествахме автомобила и в нарочни странични наклони и излизането от тях – без никакъв проблем.

Освен това, благодарение на 28-градусовия ъгъл на приближаване и 25-градусовия ъгъл на отдалечаване, катеренето по стръмнини не е сложно. Помощта при потегляне по наклон също допринася за сигурността. При спускане, асистентът използва системата за контрол на сцеплението, която настройва електронния контрол за стабилност в зависимост от товара на автомобила. Така че, ако сте някъде в кафеените плантации и в този момент тръгне буря, а легенът е натоварен догоре – спокойно, ще спасите прибраната реколта. Допълнително програмата за електронна стабилност с функция за предотвратяване на преобръщане и контрол на ремаркето помага дори и при неблагоприятни условия. Като истински мощен работник, Ranger може да тегли до 3500 кг, а полезния товар на ремаркето достига 1269 кг.

И тъй като съвременният шофьор вече търси все повече удобства и лукс, Ranger предлага комфорт, който можем да видим в леките автомобили.

Електрическото сервоуправление (EPAS), което осигурява леко и прецизно управление. С EPAS леко и лесно се маневри с ниска скорост, например паркиране, и прецизно при по-висока скорост – с променлива асистенция в зависимост от скорост, ъгъл на завиване, сили в завой и ускорение или намаляване на скоростта. В дългото пътуване по магистрала например, адаптивният темпомат използва радарните сензори, за да запази както предварително зададената скорост, така и отстояние от предния автомобил, като активно предупреждава, ако има опасност отпред.

 
Автомобилът се предлага с два дизелови двигателя - 2.2л (130 и 160 к.с.) и 3.2л, 200 к.с. и 470 нютонметра въртящ момент. Агрегатите могат да се съчетават с шестстепенни ръчна и автоматична скоростни кутии, като са снабдени и със Старт/Стоп система. Важен факт е, че новият Ranger има оптимизиран до 15% разход на гориво.