fbpx Френска естетика с Renault Arkana E-TECH full Hybrid и разход 4,0/100 км | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Френска естетика с Renault Arkana E-TECH full Hybrid и разход 4,0/100 км

Само преди дни Renault обяви успешна 2023 г. 9,4% ръст в световен мащаб и значително по-голям в Европа - 19,3%. Компанията отчита и все по-нарастващото търсене на електрифицираните модели - хибридни и изцяло електрически. В тази дивизия, заедно с Austral, Clio и Captur, напълно електрическия Megane E-Tech electric влиза и Arkana E-TECH, която тествах в дните около нова година. И ако използвам тази коледно-новогодишна нишка – ще започна от там, че винаги автомобилите, които предоставят просторен багажник, способен да побере дузини сакове, чанти и чантички, както и още дузина подаръци, които не трябва да се смачкат, директно печели още една точка в личната ми класация. А мъжът ми е още по-доволен, че има място, въпреки, че не спира вечно да мърмори защо винаги нося толкова много багаж, след като не отиваме на палатка на Северния полюс. „Ами, като има място – ще нося!“. Свикнала съм му 😊. А мястото в багажника е 438 литра с широк отвор и удобно ниво и равен праг за товарене.

Естествено не само това е предимството на Arkana. Друга забележителна характеристика още на пръв поглед е профилът – изваян микс от купе, седан и SUV, който завършва с елегантен малък спойлер на вратата на багажника. Защитните кори отпред и отзад и протекторите на арките на колелата подсилват SUV облика. Към това добавяме затъмнени задни стъкла, черен покрив, силно гланцирани черни странични огледала. Големите джанти са като модни бижута, които украсяват цялостната визия.

Бижутерийният елемент виждаме и в новата радиаторна решетка – множество хромирани блестящи декоративни елементи във формата на мини мога с 3D ефект, които придават на Arkana усещане за елегантност и изтънченост. А в средата е позиционирано новото, голямо лого.

Full LED фаровете са с C-образния светлинен подпис, отличителен за моделите Renault, като този знак продължава и в светлините в задната част, които са съединени с лента, простираща се по цялата ширина на задната врата.

Топ изпълнението на Arkana вече се казва esprit Alpine, както и на цялата моделна гама и се отличава със сини елементи (преди беше R.S. Line).

Това ниво предлага тапицерия Алкантара с контрастни сини шевове по седалките, арматурното табло и панелите на вратите, миниатюрни френски флагчета на седалките, перфориран волан с подгряване. Пакетът завършва с комплект алуминиеви педали и специалния скоростен лост „e-shifter“, който се предлага само с двигател E-TECH Hybrid, както и емблеми Alpine. И ако погледнем към продажбите – над 60% от клиентите в 40 държави са предпочели именно тази версия на модела. Като цяло Renault все по-сериозно навлиза в сегмента на високия клас автомобили

Тя предлага най-новия 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател с вътрешно горене, 145 к.с. и два електромотора - е-двигател и високоволтов стартер-генератор – както и от иновативна трансмисия без съединител, с различни режими на работа.

Така автомобилът стартира с изцяло електрическо задвижване. Както при електрически автомобил, батерията се зарежда самостоятелно по време на забавяне и спиране, като може да се зарежда и от двигателя с вътрешно горене чрез използване на излишната енергия от горенето, която не е необходима за задвижване на автомобила, когато двигателят е с оптимални обороти.

Съвсем малко време е нужно да свикнете, за да постигнете оптимални резултати. А те наистина може да са впечатляващи Ако не натискате много педала в градско движение може да постигнете разход и под 4,0л./100 км.

На дълъг път и магистрална скорост резултатът гравитира около 6 л. /100 км. Факт е обаче, че не може да търсите спортно поведение, дори и ако изберете някой спортния режим, но пък и концепцията на автомобила не е такава. Затова пък може да се отдадете на приятно и неангажиращо пътуване като включите на адаптивен круиз контрол, който поддържа минимална безопасна дистанция спрямо автомобила отпред. Радарен сензор открива точно всяко превозно средство, отстрани или отзад и предупреждава за възможен сблъсък при престрояване и ако ви изпреварва превозно средство с висока скорост. Като цяло имате 20 системи, които подпомагат шофирането. 

Иначе технологията Renault MULTI-SENSE предлага три режима на движение, които се избират много лесно от един бутон - Еcо, Comfort и MySense (режим по подразбиране), за оптимално персонализирано изживяване, както и избор на някой от осемте варианта за амбиентно осветление.

360-градусова камера прави паркирането много лесно

Паркирането на този иначе не малък автомобил е изключително лесно, благодарение 360-градусова камера, която автоматично се активира, когато автомобилът се движи на заден ход. Системата показва две изображения: изглед отпред или отзад и избор между 360-градусов изглед или увеличение на камерата от страната на пътника. Така казвате край на остърганите джанти, а в случая тези, на Arkana, са много хубави и ще ви заболи, ако ги нарушите. Допълнително 12 ултразвукови сензора писукат по време на маневри за паркиране, ако все пак пропуснете някое препятствие.  

Новата мултимедийна система Renault EASY LINK разполага с непрекъсната 4G свързаност и има  постоянна информация за трафика в реално време и опасни зони. Много точно ни ориентира в празничното натоварване по пътищата.