fbpx Новото BMW Серия 5 с предпремиерно представяне в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новото BMW Серия 5 с предпремиерно представяне в България

По-динамично отвсякога, с множество дигитални иновации и за пръв път и изцяло електрическо новото BMW Серия 5 Седан триумфира в София на екслузивно предпремиерно представяне. Като BMW i5 новият модел на най-успешния бизнес седан в света поема лидерската роля по пътя към устойчивата премиум мобилност в горния сегмент на средния клас. Последователната електрификация, модернизираната система за управление BMW iDrive с „QuickSelect“, новите дигитални услуги, както и повишената за целия продуктов жизнен цикъл устойчивост маркират напредъка при актуалната трансформация на BMW Group по пътя към бъдещето. Въвеждането на пазара на новото BMW Серия 5 Седан стартира през октомври 2023 г.

Новото поколение на модела ще се предлага по целия свят с напълно електрическо задвижване, а според пазара и с Plug-in хибридни системи, както и с високо ефективни бензинови и дизелови двигатели вкл. 48-волтова технология Mild-Hybrid. Също както и досегашните поколения на модела, и новото BMW Серия 5 Седан ще се произвежда в завода на BMW Group в Динголфинг, където се изработват и електромоторите и високоволтовите батерии за BMW i5.  

Спортна елегантност и ярко присъствие с нов език на формите

В предната част доминира една модерна интерпретация на типичните за марката двойни фарове и BMW бъбрековидна решетка. Почти вертикални LED елементи осигуряват мигачите и дневните светлини. Изпъкналата напред BMW бъбрековидна решетка се отличава с широка рамка, а като опция и с контурното осветление BMW Iconic Glow.

Отстрани атлетичното тяло на автомобила се оформя от високата линия на раменете, мощно моделираните повърхности и двете прецизни странични линии. Черните странични прагове, вградените дръжки на вратите и щампованата цифра 5 в основата на задните колони са други характерни елементи. Тесните, разделени от хромирана лайстна задни светлини осигуряват изразителна интерпретация на типичната за марката L-образна форма.

Динамичният характер на новото BMW Серия 5 Седан може да бъде подчертан допълнително с опционалните М Спортен пакет и М Спортен пакет Pro. Палитрата от цветове на каросерията още от старта на продажбите ще включва и три лакови покрития на BMW Individual.

Радост от шофирането и комфорт при пътуване с иновативна атмосфера

Кокпитът на новото BMW Серия 5 се отличава с намален брой бутони и превключватели. С BMW Curved Display се осигурява нова интерпретация на типичната за марката ориентация към водача. По нов начин са оформени скосеният в долната част волан, както и селекторът на трансмисията на средната конзола. Друг акцент е опционалният BMW Interaction Bar.

За пръв BMW предлага изцяло веган оборудване на интериора

Серийното оборудване включва спортни седалки с нова конструкция. Опционалните комфортни седалки предлагат множество електрически възможности за регулиране. Новото BMW Серия 5 Седан е първият сериен модел на марката, който е с изцяло веган оборудване на интериора. То включва повърхностите на седалките, арматурното табло и тапицериите на вратите, както и за пръв път и волана. Повърхностите на седалките в изпълнение Veganza с подобна на кожа повърхност опционално се предлагат и с декоративна перфорация. Друго допълнително оборудване е кожената тапицерия BMW Individual Merino в множество различни Bicolor варианти.

Напълно електрическото BMW i 5 M 60 xDrive като върхов модел

Напълно електрическото BMW i5 е оборудвано с всеобхватно модернизирана технология BMW eDrive от пето поколение и ще бъде въведено на пазара в два варианта. Върховият модел е BMW i5 M60 xDrive  със задвижване с мощност 601 к.с. с типичната за M динамика и специфични дизайнерски елементи. BMW i5 M60 xDrive ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди, максималната му скорост е ограничена до 230 км/ч. Неговият електромотор задвижва задните колела и развива максимална мощност от 340 к.с. BMW i5 eDrive40 ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,0 секунди, максималната му скорост е 193 км/ч.

Разположената компактно в дъното на автомобила високоволтова батерия има използваем енергиен капацитет от 81,2 кВтч.

Иновативни решения за зареждане на BMW Charging

Combined Charging Unit (CCU) на BMW i5 серийно позволява зареждане с променлив ток с мощност до 11 кВт и опционално с до 22 кВт. Зареждането с прав ток е възможно с мощност до 205 кВт.

За BMW i5, се предлага новото Connected Home Charging. То създава предпоставките са оптимизирано соларно зареждане и според товара, както и да зареждане с оптимизирани разходи на базата на динамична тарифа за електроенергия. Освен това гамата на BMW Charging и стратегическия партньор E.ON поставя основите за свързаност с енергийния пазар чрез двупосочно зареждане при бъдещите поколения автомобили. Освен това напълно електрическите модели на новото BMW Серия 5 са съвместими с новата функция Plug & Charge.

 

Нови бензинови и дизелови двигатели с 48-волтова технология Mild - Hybrid

В зависимост от пазара ще се предлагат и бензинови и дизелови задвижвания от най-новото поколение на двигателите на BMW Group Efficient Dynamics. Всички те вече са оборудвани с 48-волтова технология Mild-Hybrid и серийно са комбинирани с нова 8-степенна трансмисия Steptronic Sport.

В Европа при въвеждането на пазара ще се предлагат четирицилиндровите модели BMW 520i Седан.

Уникален баланс между динамика на управлението и комфорт при дълги пътувания

Всеобхватно модернизираното окачване, както и контролните системи със специфичното за модела задвижване и разпределението на теглото. То серийно включва и ARB контрол на сцеплението, интегрирана спирачна система и спортно кормилно управление с променливо предавателно число. Като опция се предлагат до 21-инчови алуминиеви джанти и Performance гуми.

Интензивни възможности за автоматизирано шофиране: нов асистент за магистрала, уникален активен асистент за смяна на лентата  

Серийно, респективно опционално за новото BMW Серия 5 Седан се предлага значително разширен избор от системи за автоматизирано шофиране и паркиране. Иновативната технологична платформа създава предпоставките за тяхната изключителна функционалност.

Акцентът в гамата е иновативният Асистент за шофиране Professional включително асистент за завиване и водене в лентата и контрол на дистанцията с функция Stop & Go. При скорост до 130 км/ч е възможно да отместите ръцете си от волана и да ги позиционирате удобно, като в същото време водачът внимателно следи случващото се на пътя. Като световна новост при новото BMW Серия 5 системата включва и активен асистент за смяна на лентата с потвърждение с поглед. 

Интуитивно управление и нови дигитални изживявания: BMW iDrive с „ QuickSelect “ и BMW Operating System 8.5

За характерното изживяване при шофиране и пътуване в новото BMW Серия 5 Седан допринася и модернизираната Infotainment система BMW iDrive с „QuickSelect“.

Новото BMW iDrive е комбинирано и с BMW Curved Display и BMW Intelligent Personal Assistant. Така то е последователно насочено към управление с докосване и гласови команди. Освен това опционално се предлага BMW Natural Interaction за управление на функциите с жестове.