fbpx 100% eлектрическото Peugeot 208 GT – супер яко! (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
не

100% eлектрическото Peugeot 208 GT – супер яко! (тест драйв)

Аз съм фен на електрическите автомобили. Лекотата, с която вървят, лекотата на управление, мощта, която имат още в първия миг, състезанието със себе си за печелене на електрически километри, възпитаното поведение на пътя, на които тези коли те учат, изключително ми допадат. Категорична съм, че ако повече хора могат да карат електрически коли, ситуацията на пътя щеше да е друга. И според последните данни, продажбите им в Европа бележат сериозен ръст. У нас стъпките все още са плахи, най-вече заради, цената, която е основната спънка при избора.

 

Още с премиерата си новото Peugeot 208 веднага излезе и със 100% електрически вариант. На практика тази модификация се различава минимално спрямо конвенционалната – ще го разпознаете по предната решетка, която има сини декоративни елементи, двата лъва отпред и отзад също със синя окраска и едно „е“ отстрани до капака на зарядния изход. Всичко останало е същото.

 

В интериора също няма промени – налично е революционното, впечатляващо 3D виртуално табло, създадено от българския екип на Visteon в София, който разработва този 3D Blade дисплей, дигиталният тъч екран по средата, пиано „клавишите“, модернистичният скоростен лост.

Вземам автомобила за тест в изминалите топли дни с идеална температура ок 24 градуса (известно е, че колкото е по-ниска външната температура, толкова повече километри се „изяждат“ дори когато автомобилът е в покой). Таблото ми показва, че имам автономия от 250 км и батерията е заредена на 100%. Хм, според данните би трябвало да мога да измина 340 км с един заряд. Да видим какво ще стане? В eлeктричecкoтo Pеugеоt е-208 e мoнтирaн двигaтeл c мoщнocт 100 килoвaтa, рaвнoстойна нa 136 к.c. Тoзи eлeктрoмoтoр ce зaхрaнвa oт бaтeрия, рaзпoлoжeнa в пoдa нa кoлaтa, кoятo e c кaпaцитeт 50 кВт/ч.

 

Потеглям и свикнала от личната ми бензинова ми кола, натискам педала – ау, леко усещане като при излитане със самолет. Ще се усмихнете, че 136 коня и ускорение от 8,1 сек до 100 км са нищо особено, но в случая „тайната“ е друга – цялата мощ е налична точно в първата стотна от секундата и впечатляващото е, че от 0 до 50 км/ч ускорението е само за 2,8 секунди! Затова на светофарите, ако няма друг електромобил, сте категорично първи и то в надпревара с мощни автомобили. Ако оставим играта настрани, тази 100% мощ в първата секунда може да ви позволи да се измъкнете много ловко от някои задръствания, докато другите включат първа, подадат газ и т.н. Ще ви дишат прахта…:)

 

Започвам обиколката си из София. Тъй като 100% „зелените“ автомобили имат единствената привилегия да паркират безплатно на зелена и синя зони в София, разбира се, че ще си „наваксам“ за платените талони на градска мобилност. Всъщност, лично за мен, е страхотно удобство да паркирам в центъра и да не мисля за талони, SMS-и, дали не е стоял повече от два часа… Преди това минах по работа през две места в двата срещуположни квартала на София (Младост и Дружба). Спирам точно до катедралата Александър Невски, колата ми показва рейндж вече от 260 км. Хм, добре изглежда – колкото карам повече, толкова печеля повече!
Предварително съм си направила план за трите електрически дни, кога ще отида да пазарувам до магазин от голяма търговска верига, където има безплатна зарядна станция и докато пазарувам ще си „напълня“ и колата.

В битовата електрическа мрежа, автомобилът се зарежда напълно за 16 часа, но ако имате трифазен ток и станция Wallbox - за 5 часа. Ако намерите станция със заряд 100 кВтч, за половин час може да напълните батерията до 80%. От своя страна тя има гаранция 8 години или 160 000 км за 70% от своя заряден капацитет.

След като обикалям с колата из софийските улици, просто така, за да ги разгледам (това беше първото ми слизане в центъра, след два месеца социално отсъствие от града), спирам на едно-две места, се прибирам. Отново имам 250 автономни километра.

 

На другия ден използвам да обиколя всичко възможно като задачи, които съм отлагала в последно време. Почти цял ден съм навън и доволна от многото задачи в трафика в 6 вечерта се прибирам. И отново 250 км! Чак е нереално, да не се е повредила системата нещо? Или просто съм толкова добър шофьор, че успявам да рекуперирам всяка излишна енергия и да пълня батерията докато се движа. Е, факт е, че обръщам внимание на натиска на педала, отпускам го, когато мога, не се правя на всеки светофар на изтребител (освен когато не реша да се забавлявам с някой голям джип).

 

На третия ден буквално кръстосвам София - от Бояна до центъра, до Симеоново, обратно в центъра, до Младост, до Редута и потеглям към центъра на Peugeot на Цариградско шосе, където ще върна автомобила. Натискам педала и дръпвам 15-тина магистрални километри. Колата е ограничена до 150 км/ч, защо нагоре буквално рязко ще „изядете“ батерията за минути. Колата стои отлично на пътя. Батерията, която тежи 300 км държи нисък център на тежестта и я прави стабилна.

 

Накрая връщам автомобила. Равносметката е - 220 км и 70% заряд на батерията. Не съм я зареждала изобщо през тези три дни. Излиза, че напълно ще е достатъчно за цяла седмица здраво обикаляне из града, а накрая в петът вечер може да ви закара и до вилата, ако се намира на 80 км. например (все пак говорим за перфектни климатични условия през летни дни). Знам, че всички сега ще кажат: "Да, ама до морето...". Ами до морето ще спрете по средата на пътя, ще изпиете едно кафе и ще включите в зарядна станция да дозаредите и батерията. Вече има такава възможност на магистралата. Е, ако всяка седмица пътувате и изминавате едни хиляда километра, не е вашия автомобил. 

Цената на е208 започва от 62 222 лв. с ДДС