fbpx 3D дигиталния инструментален панел в новия Peugeot 208 е разработен в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

3D дигиталния инструментален панел в новия Peugeot 208 е разработен в София

 

На официална церемония компанията Visteon, глобален лидер в производството на инструментални панели, представи първия по рода си изцяло дигитален панел, изобразяващ холограмни обекти оборудващ новия PEUGEOT 208. Като част от уникалния за PEUGEOT i-Cockpit®, устройството представлява първият реален 3D инструментален панел в автомобил в масово производство.

Автомобилът бе представен в технологичния център на Вистеон в София. Мениджърите на фирмата посрещнаха представителите на София Франс Ауто, официален вносител на Peugeot в България, на Automotive Cluster Bulgaria и представители както и премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фъндъкова, представители на българското правителство, след което всички страни взаимно изразиха удовлетворението си от съвместната работа  за създаването и пускането на пазара на първия 3D  инструментален панел.

В партньорство с Groupe PSA, Visteon разработи новаторската концепция “3D Blade”, която чрез синхронизирани отражения създава усещането за 3D графика. Продуктът се състои от 10.25 инчов TFT LED екран с висока резолюция за задния план и 7 инчов TFT LED екран за  предния план, чиито изображения се проектират на полу-прозрачно огледало. Инструменталният панел създава 3D проекция с 15мм проблизително разстояние между предното и задното изображение. Цветовете и темите на 3D анимациите са конфигурируеми, стилните менюта се въртят в дълбочина, а различните по важност данни като скорост и предупреждения се разпределят по приоритет в дълбочина на изображението и с ефектни сенки.

Иван Михайлов, управител на Вистеон Технологичен Център София коментира: “Надежната работа на 3D панела на Вистеон се гарантира от две независими процесорни системи от последно поколение, DDR3 модули памет и над половин милион реда софтуерен код. Вградените хардуер, софтуер и механични компоненти са разработени според на най-строгите автомобилни стандарти за да позволят стабилно поведение при екстремни условия. Електрониката предоставя синхронизиран видео сигнал с висока резолюция на три изхода, 11 отделни захранващи блока за различните нива на използваните вътрешни напрежения и гигабитова серийна комуникация с останалите устройства в автомобила.”

Инструменталният 3D панел на PEUGEOT 208 е първият от наколкото варианта на Groupe PSA, които предстои да бъдат пуснати в производство през следващите години с различни размери на дисплеите. Споделяйки същата платформа като DS3 CROSSBACK, PEUGEOT 208 3D панелът със своите два TFT дисплея и странични индикатори предоставя графична информация с високо качество, защитена в сложен и калибриран механичен корпус. Това позволява постигането на реално усещане за дълбочина, без расзейване на водача. 3D технологията е налична в луксозните версии на PEUGEOT 208, докато базовата версия е с аналогов инструментален панел, разработен и произведен също от Вистеон.