fbpx Лъвът, наречет Peugeot 2008 DKR | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лъвът, наречет Peugeot 2008 DKR

етикети

Три седмици след новината, че Peugeot, Red Bull и Total са решили да обединят усилия, за да участват в „Дакар 2015“, автомобилът, който ще води атаката на екипа най-после бе разкрит. 2008 DKR споделя прилика със серийния кросоувър на Peugeot, макар формите му да са много по-изразителни, а пропорциите много по-внушителни, приспособени да отговорят на предизвикателството, което стои пред него. Забележителните му линии са плод на тясното сътрудничество между експертите от Стил Peugeot и колегите им от Peugeot Sport Дизайн, като приликата между спортния и серийния модел е удивителна.

Дизайнерският екип на Peugeot Sport трябваше да отговори на един фундаментален въпрос в началната фаза, касаещ трансмисията на новия звяр: 4х4 или 4х2? Решението повлия пряко върху дизайна на автомобила в две ключови области: “Проведохме задълбочени анализи на съществуващото по темата в света на рали маратоните и претеглихме ползите от различните решения. В края избрахме подход, който е доста по-различен от този на конкуренцията. Имайки предвид оф-роуд възможностите на задвижването с две колела и качествата му да се движи върху пясък, това бе изборът, който предпочетохме. Той ни позволи да монтираме по-големи колела и също така да се възползваме от по-голям ход на окачването.” Така 2008 DKR стъпва върху 37-инчови Michelin гуми (почти 94 см в диаметър)!

Тези решения естествено имаха значим мултиплициращ се ефект върху работата на стилистите на Peugeot, но 4-членният дизайнерски екип прие ентусиазирано предизвикателството, за да оформи новия Лъв, който много скоро ще приеме уникалните предизвикателства, поставени от оф-роуд маратоните. “Основното предизвикателство бе в адаптирането на стилистичните особености на модела към различните технически ограничения, продиктувани от враждебните терени, на които се провеждат състезанията,” отбелязва Джовани Ризо, екстериорен дизайнер на 2008. “Имаше два начина, по които можеше да подходим към тази задача: или да вземем стандартен 2008 и да му приспособим специални части, или да почерпим вдъхновение от общите форми на 2008, за да проектираме автомобил, покриващ ограниченията, свързани с неговата мисия. В крайна сметка решихме да тръгнем по втория път и да създаден свеж поглед към 2008! Например, 2008 DKR няма задни врати, така че прилича по-скоро на купе версия на 2008.”