fbpx Новите етикети за гуми на ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новите етикети за гуми на ЕС

етикети

Европа ще бъде първият регион в света, който ще използва етикет за гуми за сцепление на лед. В допълнение на това, гумите ще имат символ за сцепление на сняг и QR код, който ще води до обширна европейска база данни. Промяната влиза в сила на 1 май тази година. Целта на новия етикет е да помогне на потребителите да сравнят различните гуми и да ги насочат към по-безопасен и екологичен избор.

Новите етикети ще бъдат задължителни за гуми произведени след април 2021 г., така че ще започнат постепенно да се появяват върху гумите предлагани за продажба.

Новата система за етикиране ще помага при избора на гуми не само при потребителски, но и при бизнес решения, тъй като изискванията ще обхващат и гумите за камиони и автобуси. За тях етикетите досега бяха използвани само в маркетингови материали. Гумите за този тип превозни средства няма да имат символ за сцепление на лед.

Целите поставени пред настоящите промени на етикетите на гуми включват: улесняване на избора на потребителите и подобряване цялостната безопасност при шофиране. Първоначалната цел, с която са започнали етикетите за гуми – да спомогнат за намаляването на вредните емисии, също остава валидна.