fbpx Новата KUGA – най-електрифицираният FORD (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новата KUGA – най-електрифицираният FORD (тест драйв)

Някак много странно и изненадващо ми се стори, когато колегите ми дойдоха да ме вземат с новия Ford Kuga, който пристигна в пълна тишина. „На ток сме, затова не чуваш двигател!“, ми казва колегата. Всъщност ще пътуваме с хибридната версия на модела (Plug-in Hybrid), който всъщност е и най-електрифицираният автомобил на Ford.

След като в началото на годината Европа обяви сериозни глоби за всеки грам СО2 на километър над 95 за новите автомобили, то пътят към електрификация е повече от ясен за всеки производител. Ford не закъсняха с решението в тази посока с Kuga, която е най-продаваният SUV модел на Ford в Европа и третият най-продаван автомобил на марката след Fiesta и Focus. Пълната гама двигатели на Kuga включва вариантите Kuga Plug-In Hybrid, Kuga EcoBlue Hybrid (мек хибрид) и Kuga Hybrid (пълен хибрид), която се очаква догодина.

В горещия септемврийски ден се измъкваме от София с изцяло на ток – модификацията на автомобила съчетава 2,5-литров, 4-цилиндров бензинов двигател с цикъл на Аткинсън, електрически мотор и генератор и литиево-йонна батерия с капацитет 14,4 kWh обща мощност 225 к.с. Според данните може да измине 56 км електрически километри, при положение че не ползвате климатик и карате умерено (все неща, които не правим, защото вън вече са 27 градуса и пътуваме по северната тангента). Реално изминаваме около 48-50 км и точно стигаме до началото магистрала „Тракия“. Оттам автоматично преминаваме на бензиновия двигател. Колата има много добро поведение и въпреки, че е висока стабилността й е осезаема, а изпреварванията с висока скорост не са никакъв проблем.

Kuga дава възможност за избор на мощността от батерията чрез режимите EV Auto, EV Now, EV Later and EV Charge. Когато батерията достигне най-ниското ниво на заряд, Kuga автоматично превключва в режим EV Auto допълвайки мощността от бензиновия двигател с мощност от електрическия мотор чрез възстановена енергия.  

По принцип батерията най-лесно се зарежда в обикновената 220V електрическа мрежа за по-малко от 6 часа. Много предизвикателно е да печелите електрически километри като батерията автоматично се зарежда в движение чрез технологията за регенеративно зареждане, улавяща кинетичната енергия, която обикновено се губи при спирането. Това най-вече може да се случи в градското придвижване. В крайна сметка с Kuga Plug-In Hybrid през цялата работна седмица в града може да се движите само на ток.

Маршрутът ни е към Перперикон, където лично археолога проф. Николай Овчаров ни показва последните си открития, а после вечерта отсядаме край яз. Кърджали. Имам достатъчно време да огледам и усетя комфорта в купето. Това, което абсолютно прави впечатление, е много място и обем. Докато се возя на втория ред, имам огромно място да се разполагам, полягвам по диагонал, кръстосвам крака, пиша на лаптопа, без да се налага да наклонявам капака му, защото опира в предните седалки. Всичко това се дължи на факта, че новата Kuga е по-широка с 44 мм и по-дълга с 89 мм в сравнение с предходния модел. Базата е увеличена с 20 мм., а в същото време височина е намалена с 6 мм спрямо предходния модел.

Комфортът на втория ред се допълва от отопляеми седалки, които могат да се плъзгат така, че да се постигне най-доброто в класа пространство за краката. Ако пък седалките се дръпнат максимално напред багажното пространство се увеличава до впечатляващите 645 литра, което също е най-доброто в класа. Багажникът е снабден с двулицева стелка с висококачествен велур от едната страна за първокласен вид и усещане и издръжлива, здрава гумена повърхност от другата страна, която не позволява мократа или кална спортна екипировка да замърсява вътрешността на багажника.

Когато сядам зад волана, очите ми попадат първо на 12,3-инчов LCD инструментален клъстер зад волана, който е с отлична видимост. На 8 инчовият централен сензорен екран се възпроизвежда информационно-развлекателната система на Ford SYNC 3. Навигацията е истински помощник – сега вече разпознава и пътните знаци за скорост, а освен круиз контрола имам и системата за придържане в средата на лентата, на която въпреки, че много шофьори се дразнят, е много полезна именно при пътуване на по-дълъг път. Интонационната среда озвучаваме със Spotify, а звукът от отличен благодарение на премиум аудио системата B&O.

За електрифицираните автомобили приложението FordPass дава полезна информация като следене нивото на заряд на батерията и възможният електрически пробег, както и да търси зарядни станции на непознати места и шофьорът да бъде навигиран до повече от 125 000 места за зареждане в 21 държави.

На другия ден се прибираме с модификацията 1,5-литровия дизел EcoBlue двигател със 120 к.с., която е комбинирана с новата 8-степенна автоматична трансмисия на Ford с абсолютно бърза смяна на предавките, без шанс да усетя как се случва, но това пък прави колата много пъргава и отзивчива. И понеже живеем в ерата на „умните“ технологии, смяната на предавките се адаптира спрямо индивидуалния стил на шофьора, за да оптимизира времето за смяна. Системата може да идентифицира наклон надолу или нагоре и резки завои и съответно да адаптира смяната на предавките за по-стабилно, удовлетворяващо и рафинирано усещане при шофиране. От Кърджали до София вземаме разстоянието на един дъх, а денят е още по-горещ. Температурният комфорт в купето ни дава възможност да се чувстваме отлично.

Kuga е най-продаваният SUV модел на Ford в Европа и третият най-продаван автомобил на Ford в региона след Fiesta и Focus. Клиентите са закупили 161 400 автомобила Kuga през 2019 г., увеличение от почти 5%, допринасяйки за увеличаване на продажбите на SUV модели на Ford с над 6% миналата година.

Снимки: Тони Тончев, водеща снимка: авторът