fbpx Съблазнителят | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Peugeot RCZ

Съблазнителят

етикети

 

С тези чувствени форми, с ниската си, но страстна стойка, предизвикваща фантазиите и с невероятното червено (цвят Erythrée), френското купе привличаше неудържимо. И аз бях една от съблазнените, на която вярвам, че доста от погледите завиждаха (още повече тестовият автомобил бе с френски номера). И този истински лъв ми се остави покорно в ръцете цели три дни! Избрах да пътувам по първокласен път, да изпитам удоволствието да прекося Балкана, въртейки по острите обратни завои и накрая натиснах педала на магистралата. Истинско лятно удоволствие, което в един момент мислех, че ми е трудно да възприема наведнъж. Само двамата с този лъв изпитахме взаимната съблазан на едно човешко същество и една метална машина. Странно, че понякога металът може да излъчва чувства...?!

 

След първото си представяне на бял свят през 2010 г. днес спортното купе RCZ, което е най-върховото постижение на Peugeot е още по-впечатляващо и модерено.
Когато спрях на върха на Беклемето (и странно, защо ли с мен спряха за почивка още две коли на същото място) успях(ме) да се насладим на дизайнерския триумф. Безспорно окото спира първо на уникалните алуминиеви арки на покрива, който е с вдлъбнатина посредата (!) и създават тази забележителна линия. След това правят впечатление издутите калници, като мощните крака на лъв, в последна фаза преди фатален скок за хващане на жертва. Предницата е в унисон с цялата сила – масивна и спортна. Радиаторната решетката е нова, а на нея са разположение две елегантни лайстни от сатиниран хром. Под нея се намира долната решетка, която достига до 6-те LED светлини, които супер яко имитират следи от нокти.

 

Сега ще се върна на удоволствието да катеря прохода. Автомобилът стои направо залепен на завоите и въпреки на няколкото пъти неразумни насрещни водачи, които за удобство секат завоите, лъвът реагираше в ръцете ми безотказно. Воланът е ултра директен, но доста твърд и не може да се лигавиш, като го държиш с една ръка. Нуужно е здраво да го държиш. Разбира се, огромно значение има много ниският център на тежестта и 19-цоловите нископрофилни гуми. Спортното усещане се усилва от късият скоростен лост, който много акуратно уцелва предавките, а по стръмното нагоре се налагаше често да ги сменям. Спойлерът, който е активен, се отваря сам при скорост 85 км/ч. След 155 км/ч се отваря още повече - на 34 градуса и допринася за стабилността. А може да се вдигне и с бутон. Возията, както може да се очаква е достатъчно твърда. Ходова част е изградена с преден мост Pseudo McPherson, а задният мост с деформируема греда. Освен това предният мост включва специфична долна греда, така че поведението на колата да бъде по-динамично и пъргаво, без да се нарушава стабилността.

Към цялото това усещане за сигурност се включва и звуковото усещане - ръмженето на един истински лъв, който е укротил табун от 200 к.с. То се подсилва благодарение на технологията Sound System, която позволява звукът да се управлява и усилва чрез акустична тръба, според ускоренията, запазвайки ниско ниво на шума при дълги пътувания. Но пък ниският гърлен звук от ауспуха не остава нечут от всеки, покрай който минете.

Колкото и френските автомобили да имат „по-развихрен“ интериор, тук той е стегнат, но с усещане за високо ниво. Присъствието на лак, меките материи, големите декоративни шевове върху кожата, спортните алуминиеви педали, големият типичен за състезателни автомобили цифров часовник по средата говорят за висока класа. Големият дисплей 7” елегантно се прибира и изважда при стартиране на двигателя. Навигацията предлага и режим на изображение перспектива и картография на Европа. Софтуерът Arkamys© създава естествена музикална сцена в купето. Той разпределя звука от музикалните инструменти и гласовете на изпълнителите по-хармонично в купето. А може да се избере слушане само от водача или само от пътниците. 

Седалките на предните пътници са спортни, а за задните има много светлина, благодарение на тонираният поликарбонатен покрив. Е, все пак отзад няма място за по-високи и по-едри хора. Пък и нали е купе – къде ще тръгвате четирима – това си е удоволствие максимум за двата. 

И колкото и да е странно, RCZ предлага изненадващо голям багажник - 384 л и чекмедже под пода му с допълнителни 30 л. Така че става да ходите с него на морето, без да се лишавате от широкополата шапка, например, защото няма място за нея. Автомобилът има и широки възможности за персонализация – както външна, така и вътрешна. Може да избирате между 8 цвята и 12 вида тапицерии, както и различни външни стикери и различни цветове за арките.

RCZ се предлага с 2-литров дизелов мотор 163 к.с. и с бензинов тубро 1,6 л/ 156 к.с. с автоматична или ръчна 6-степенна скоростна кутия, както и 200 к.с. ръчка.