fbpx Премиера за новото електрическо семейство на MINI (+видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Мюнхен

Премиера за новото електрическо семейство на MINI (+видео)

Няколко дни преди Международния автомобилен салон в Мюнхен IAA23 (5-10 септември)  MINI представи на специално събитие новото си електрическо семейство - MINI Cooper с 3 врати и MINI Countryman. И двата основни модела на марката носят онова специално усещане и въздействие, което има марката, издигната в култ от милиони хора по света.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

Днес обаче те предлагат още повече простор, повече дигитализация, повече модерен артистизъм и разбира се, go-kart усещане, което вече е електрифицирано. Късите надвеси, късият преден капак, дългото междуосие и големите джанти отново присъстват, но през модерен прочит на новия дизайнерски език, начере „Charismatic Simplicity“- буквално преведено „харизматична простота“. Или иначе казано – запазване на основните черти с редуциране на оформлението на автомобила до най-важното и развитие към повече технологични и дигитални възможности. Дръжките на вратите са скрити, няма го раздуването на калниците, а ясно очертаната линия на раменете дава подчертано атлетично присъствие.

Дневните светлини на LED фаровете и Matrix LED задните светлини са с нови елементи и с три различни настройки. Тези индивидуални светлинни графики подчертават различни аспекти на дизайна на каросерията и взаимодействат с околната среда чрез специална светлинна анимация.

В премиерното си представяне новото MINI е напълно електрическо и ще се предлага във вариантите Cooper E и Cooper SE с по-висока мощност и по-голям пробег. Всъщност с „Cooper“ вече ще се обозначават всички MINI 3 врати, 5 врати и MINI Cabrio, като Cooper е част от наименованието на модела, а не указва задвижването както беше досега.

MINI Countryman е станал значително по-дълъг и по-висок за повече място и комфорт

Класическите кръгли фарове присъстват и в новото MINI, като благодарение на черните прагове моделът визуално изглеждат по-близко до пътя. Предлагат се четири различни оформления - Essential, Classic, Favoured und JCW, за да придадат специфичния характер на модела.

Засега MINI Cooper има два електрически варианта на задвижване - 184 к.с.  с ускорение от 0 до 100 км/ч за 7,3 сек. и 218 к.с. с ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,7 сек. Пробегът на двете версии съответно е 305 и 402 км

„Мозъкът“ на MINI е в централния кръгъл огромен OLED Display с диаметър цели 240 мм и с изключително висока разделителна способност. Новият MINI Intelligent Personal Assistant се активира с команда „Hey MINI“.

Т.нар.Тoggle лайстна с пет превключвателя предлага всички функции на автомобила и е разположена оптимално за водача под кръглия инструментален дисплей. 

При всички оборудвания на електрическото MINI Cooper седалките са тапицирани с висококачествена изкуствена кожа Vescin, платовете и преждите за седалките, повърхностите, тавана и пода са изработени от рециклирани материали.

Новото MINI Countryman, също електрическо, е пораснало значително за повече комфорт – то е по-високо с 6 см и по-дълго с 13 см дължина. Елегантното оформление на задните колони се различава при различните нива на оборудване и е ориентирано към четирите цвята на покрива. Изправената форма на новите Matrix задни светлини обгръща задната част на автомобила. 

Ясно оформеното арматурно табло и панелите на вратите са покрити с текстилни повърхности. Дизайнът му е съгласуван с осемте различни MINI Experience Modes, които максимално увеличават възможностите за индивидуализация в интериора със светлинни прожекции, персонализиран потребителски интерфейс и нови звуци на двигателя, разработени от .

В центъра също е кръглият голям OLED инструмент. Новият мултифункционалният волан е с две спици и текстилна лента на мястото на класическата долна спица (опция). В сравнение с MINI Cooper дюзите на вентилацията са разположени вертикално и в комбинация с вертикално оформеното арматурно табло.

MINI Countryman E е с мощност от 204 к.с. и пробег 462 км., а MINI Countryman SE ALL4 със задвижване на четирите колела 313 к.с. и пробег до 433 км.

Премиерата на ACEMAN ще бъде през пролетта на 2024 г.

Въпреки, че на премиерата си двата модела излизат само с електрическо задвижване догодина ще се появят и бензинови и една дизелова (за Countryman) версии. Заедно с тях през пролетта на 2024 г. ще се появи и по-малък кросоувър ACEMAN, чиято концептуална разработка в уникален цвят Icy Sunglow Green беше показан на специалното вечерно събитие на марката.

Модернистичната визия за MINI на майстора на колажи Константин Прозоров

Заедно с премиерите MINI Designstudio кани амбициозния майстор на колажи Константин Прозоров да направи в своя уникален стил нова интерпретация на привлекателните дигитални визуални светове за презентацията на новото семейство на MINI.

Всички колажи са изпълнени със свързващи стилистични елементи, които ги обединяват, за да се образува триптих: от цветния покрив на шеметни височини като сцена за новото изцяло електрическо MINI Cooper, до изпълнен с вода пейзаж с място за пикник за новото изцяло електрическо MINI Countryman към цветната градска среда, в която ще бъде представено бъдещото изцяло електрическо MINI Aceman.

Има и очарователни детайли, които стават видими за зрителя само при по-внимателно вглеждане: дигиталният характер Spike герой Спайк като Art Toy в колажа за MINI Cooper, блестящ делфин, който пресича пътя на MINI Countryman, или стилизирана карта за игра за MINI Aceman.