fbpx Емоции с MINI Cabrio на Карибите в Кюрасао | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Емоции с MINI Cabrio на Карибите в Кюрасао

Изобщо не е трудно да се насладите на Нидерландия по съвсем различен начин. Трябва само да изминете около 8200 километра на югозапад и сте там: на Кюрасао, холандски остров в Карибите с площ 444 км2, на около 60 км северно от Венецуела. Като един от трите острова ABC, той е идеален за разглеждане с MINI Cabrio. Тъй като е твърде плосък за предизвикани от планини дъждове и е под прякото влияние на североизточните пасати, има малко валежи.

Средната температура е 28 градуса - така че ако не се плашите от слънцето, отворете електрическия текстилен покрив 3 в 1 само за 18 секунди преди обиколката – това е възможно при скорост до 30 км/ч - и го оставете да си почине, докато паркирате автомобила вечерта. Допълнителната функция за използване на конструкцията като люк на покрива за свеж бриз тук едва ли е необходима. В края на краищата, всичко необходимо за къпане и гмуркане се събира без усилие в багажника, който има вместимост от 160 литра при отворен покрив, така че да можете да се насладите напълно на безбройните фантастични плажове на острова.

Можете да се предпазите от ярките карибски цветове само като затворите очи – което очевидно не е препоръчително. Защото освен около 150 000 гостоприемни жители на острова, страхотните ястия с морски дарове и широката гама от развлечения, именно това разнообразие от цветове прогонва всяко сиво ежедневие. Почти всичко тук е цветно - къщите, историята, рибите. Това е мястото, където MINI Cabrio в Caribbean Aqua се вписва идеално – особено след като местният обществен транспорт не отива до всяко желано място.

Изследването на „Малката Холандия“ е най-добре да започне в столицата Вилемстад, с естественото пристанище Шотегат в центъра му, където е разположено и най-голямото естествено вътрешно пристанище в западното полукълбо. Центърът на града с неговите квартали Пунда, Отрабанда, Шарло и зоната на кафенетата Питермай е под закрилата на ЮНЕСКО за световно наследство, отчасти заради многото исторически сгради на холандската колониална архитектура. Те включват Форт Амстердам, двореца на губернатора и синагогата Микве Израел-Емануел.

И докато Пунда очарова с много тесните си и прави улички, в Шарло и Питермай впечатляват красиво реставрираните вили. Нещата са много цветни в Отрабанда, където компактното MINI Cabrio лесно си проправя път лесно през лабиринта от криволичещи улици със своите малки пъстри къщи.

Град Вилемстад е разделен от Синт Анабай, връзката между Карибите и Шотегат. Два моста, които си струва да се видят, свързват кварталите: Кьонигин Юлианабруг се справя с основния трафик и е истински акцент. Защото 500-метровият трапецовиден мост пренася автомобилите на 56,4 метра над водата и осигурява незабравима гледка към стария град. И тогава по изключение трябва да оставите MINI Cabrio там, където е, защото по-на юг е Кьонигин Емабруг – достъпен само пеша. Единствената в света "въртяща се стара дама" е построена през 1888 г. и е базирана на 16 плаващи понтонни лодки. При необходимост, за да могат да преминават големи кораби, се придвижва с дизелови двигатели. Разходката над него е особено препоръчителна през нощта: къщите са ярко осветени и придават още по-специален чар на това уникално място.

Ако искате да шофирате от Вилемстад към североизточния край на острова, нямате избор – от столицата тръгва само един междуградски път. Това е мястото, където MINI Cabrio може да разгърне своя потенциал, дори ако не е препоръчително да го използвате. Първо, не трябва да шофирате твърде бързо, и второ, ще пропуснете твърде много крайпътни забележителности.

На кръстовище зад Гроте Берг решаваме да продължим на север от югоизточната страна на Кюрасао – дори ако са възможни заобиколни маршрути към различните плажове или по-малки градове от двете страни. Избираме Каминда Моника Капел-Матеув, която ни отвежда до Сото. Някога тук е бил базиран най-големият производител на сол в Кюрасао, а днес реставрираните стари сгради са превърнати в бутиков хотел. Разбира се, както почти навсякъде другаде, ще откриете фантастични плажове за плуване, гмуркане с шнорхел или просто релакс. Понякога трябва да платите няколко антилски гулдена за вход, но си заслужава.

Най-северната ни спирка е сладкарницата Playa Knip Smoothies на Гроте Книп, тих бял пясъчен плаж с лагуна в северната част на острова близо до Вестпунт. Тук също идват жителите на Кюрасао, за да се насладят на барбекюто си, да скачат от скалите в чистата синя вода или да оставят слънцето да гали кожата им. На връщане към столицата в северния край на острова посещаваме Кристофелпарк, прекрасен национален парк с най-високата планина на острова, високият 375 метра Синт-Кристофелберг. И накрая, не пропускайте пещерите Хато близо до международното летище. Рисунки от втората вълна на индианското заселване (около 1500 г. пр. н. е.) ще очароват всеки посетител.

И тогава – разбира се, след като паркираме MINI Cabrio за през нощта – идва време за известния местен ликьор. Кръстена на острова, спиртната напитка се прави от корите на местните горчиви портокали. Те се накисват в алкохол, който освобождава вкуса и цвета. Ликьорът се предлага в прозрачен вид или в цветовете червено, оранжево, зелено и синьо. Разбира се, ликьорът, произвеждан на острова, не може да се сравнява с напитката, която обикновено се предлага в Европа като „Blue Curaçao“. Той е несравним - като обиколка с MINI Cabrio на карибския остров Кюрасао...