Test drive

Lexus RX 450L Hybrid - емоционална интелигентност по японски

Понятието емоционална интелигентност днес все повече излиза на преден план, като начин на поведение в днешния супер динамичен, егоистичен, дори в известна степен озлобен и хейтърски свят. Умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, да се разграничават различните емоции, да се назовават и определят правилно, извежда на друго ниво тези, които го могат. Повечето психолози приемат, че първата употреба на понятието „емоционална интелигентност“ е в докторска дисертация от 1985 г. на Уейн Пейн „Изследване на емоцията: Развитието на емоционална интелигентност“. Само четири години по-късно се ражда и японския автомобилен бранд Lexus, като премиум дивизията на Toyota. Бранд, който залага на перфектност във всяко едно отношение, сдържан, но категорично изразен характер, забелязваща се красота, премиум лукс, сигурност и подобаваща цена.

 

Имах възможност да измина няколкостотин километра с новия RX 450hL с впечатляваща мощ от 313 к.с., автоматично задвижване на четирите колела, който освен това е и хибрид. (хибридното придвижване, обаче е в рамките на 10-15 км, защото автомобилът не се зарежда в ел.мрежа и е с много зависимост от управлението) 

Какво сърце или по-скоро няколко сърца се крият в тази почти двутонна машина. Хибридната технология за задвижване разполага с 3,5 литров, V6, атмосферен, 6-цилиндров бензинов двигател, два електрически мотора и високоволтова хибридна батерия. Бензиновият двигател развива максимална мощност от 262 к.с., а мощен електромотор интегриран в автоматичната безстепенна хибридна трансмисия подкрепя бензиновия двигател с други 167 к.с. Втори електромотор монтиран на задния мост задвижва задните колела с допълнителни 68 к.с. като така осигурява автоматично интелигентно задвижване на четирите колела, наречено E-FOUR. тази високоефективна хибридна система възпроизвежда. Сборът накрая излиза точно 313 к.с. Работата на всички тези „сърца” в съвършен синхрон е изключително сложна, почти толкова, че да си я разбират само японските инженери. На шофьора обаче му трябва лекота при управлението.

 

И тук се включвам аз с първото си потегляне, за което се чудя готов ли автомобила, тъй като няма никакъв звук. После се досещам, че всъщност RX тръгва само на електрическа тяга, дори и да няма почти никакъв ток. Спомняте ли си, че в началото започнах с емоционалната интелигентност. Точно тук е първата и проява. По леко странен, но впечатляващ начин автомобилът потегля – премерено, но сигурно. Не е традиционното изстрелване, което предлагат другите мощни коли. Не става въпрос и за „чудене”, а просто това е друг стил, с който трябва малко да свикнете и ще установите, че това е изключително интелигентен автомобил. Ако сте нерваци, може да натиснете и до дъно педала, ще качите излишни високи обороти и определено няма да ви хареса. Просто трябва да имаш и ти интелигентно поведение. И ако ви учудва горното обяснение и се питате „Ами тя тази кола за какво е с толкова мощ?!”, имате я на разположение цялата. В града може да „скъсате”, който пожелаете, а на пътя много колеги ще ви „дишат” праха.

 

Така се случи, че трябваше да пътувам в петък вечерта към 22.30 извън София – колко приятно, че асистентът за автоматично управление на дългите светлини работеше вместо мен. Това, което ме впечатли обаче, бе, че след около 40 км шофиране, на бордното табло ми излезе една чаша с кафе, която ме подкани да спра за почивка – системата бе разпознала някак по стила ми на каране по магистралата, че съм уморена, което наистина беше факт! Подскочих на мига! Освен това бях включила всички други подпомагащи системи като адаптивния круиз контрол, който спазва дистанция спрямо предния автомобил (функционира при скорост над 40 км в) час, активна система помагаща за избягване на сблъсък с автоматична аварийна спирачка, предупреждение при напускане на пътната лента и активен асистент за следване на пътната лента, асистент за регистриране на пътни знаци. Много добър е и 10-инчовия хед-ъп дисплей, който проектира на предното стъкло най-важната информация. Така с общи сили изминахме още 30 км и стигнах до моята дестинация:).

На другата сутрин, когато есента щедро раздаваше слънце, открих панорамния покрив и потеглих отново. На разположение са ми е различни режими на шофиране, като Sport S+ в спортен режим преминават и адаптивното променливо окачване и сервото на волана. Вече имам възможност да разгледам и купето – кожена тапицерия, перфектни шевове, голям волан, на който са изнесени основните функции, голям 12,3” мултифункционален централен дисплей с матов екран и много висока резолюция. Това, което обаче е недомислено е „мишката”, с която командвате функциите. Иначе е супер елегантна, но подскача като пинг-понг. В движение почти е невъзможно и непрепоръчително да боравите с нея, защото се разсейвате, но…започнах и с нея да свиквам. Няма да се давам на една японска мишка.

 
 

Салонът е разточително огромен – буквално може да се гоните в него и това, което ще хареса на всеки български клиент е третият ред седалки (пълноразмерни), който автоматично означава ползване на ДДС. Този ред седалки, обаче най ще се понрави на децата ви, защото за тях е страхотно преживяване да се возят там. И за да не се нарушава комфортът им имат и отделен контролен дисплей за команда на температурата отзад.

 

Както казах в началото, всичко си има цена, като тази на тествания модел, който и с най-високото оборудване е 170 хиляди лв. (без 100 лв) . Нали не сте забравили, че ползва данъчен кредит? Lexus RX 450L се произвежда в Япония, в завода Miyata.

 
 
 


 

Facebook comments