fbpx Да спечелиш статуетката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да спечелиш статуетката

Страстите устихнаха и отстъпиха място на радостта от победата. Така е с всеки конкурс, след като стълбицата на победителите бъде заета. Разбира се, във всяка надпревара има и обидени, и огорчени, но такъв е принципът на всяка класация. Първият е един!
Конкурсът „Автомобил на годината” е най-сериозното събитие в живота на автомобилният бизнес в България. И въпреки, че понякога има тенденции за омаловажаването му, призовете се очакват с огромен, макар и скрит интерес.

За 14-та години журналистите, които пишат на автомобилна тематика (членове на Прес Авто клуб България) дадоха своя вот за моделите, които заслужават през следващата година да носят тази титла. Разбира се, че оценките в конкурса имат субективно решение, защото в голяма степен те са направени на базата на лични впечатления. Но тук трябва да подчертаем, че това са впечатления на хора, които години наред почти всяка седмица управляват нов, различен автомобил. И съвсем естесвено, когато за една година си пропътувал около 50-60 хил. км с поне 40 различни автомобила, да знаеш какво да търсиш, на кое да обърнеш внимание и имаш вече изградено мнение.

За да се опитаме тази година да избегнем обвинения за пристрастност и „натежаване на везните”, ние, журналистите от Прес Автоклуб България гласувахме първо помежду си за избор на три различни журита в трите категории на конкурса. Така напречното кръстосване стана достатъчно независимо за всеки от гласуващите. Автомобилите се оценяват по пет критерия, които са свързани с дизайн, задвижване, фунционалност, двигатели и един от може би най-важните за България – цена. Оценяването е трудна задача, защото се налага да се сравяняват автомобили от различни класове, като всеки от тях има своето достойнство.

В крайна сметка, след като комисията по преброяването успя да запази пълна тайна до момента на връчване на всяка статуетка (поздравления колеги – това се случва за първи път също!), резултатите бяха обявени на изискана церемония на голф игрището на Равно Поле.

И тук дойде голямата изненада. За първи път в България големият приз се присъжда на автомобил от премиум марка. Всъщност, едва би имало някой, който да има съмнения в стойността и качествата на новото поколения на BMW 5 Series. И е сигурно, че всеки, който малко или повече познава колите, ще се съгласи с оценката на журито за присъждането на това престижно място. Изненадата и за самите нас бе, че най-сетне сме успели да преодолеем ограничението на „критерия цена” и да оценим самите качества на автомобила. Повече от ясно е, че хубавото е скъпо. Още повече, че имиджът на баварската марка в последните години у нас вече започва да изпълва смисъла на предназначението си. Много представители на висшия мениджмънт в България избират именно тази марка автомобил...
След като BMW събра 70 точки, с равен броя точки (по 60) се класираха Opel Astra и Volvo S60. На четвърто място остана Citroen C3/DS3 и на пето Chevrolet Spark.

Александър Миланов, Управител на BMW Group България прие наградата

Тази година оспорвана бе и борбата в категорията автомобил 4Х4. Там приза грабна новият Hyundai iX35 с резултат от 45,5 точки, който буквално преди месец влезе в България. След него се класираха новото поколение Touareg Volkswagen (38,5т.). Трето място зае BMW X3 (35т.) на четвърто място остана Kia Sportage (31т.), странното е, че е близнак на Hyundai iX35 и петото място е Dacia Duster (26 т.).

Стефан Митов, търговски директор на Инд Комерс, офциален вносител на Hyundai позира с нескрита радост от получената награда

Конкуренцията при категорията Ван на годината също бе оспорвана. На практика се състезаваха четири еднообемни компакти автомобили и новото Doblo, чиито основни заслуги са в десетките възможности за cargo модификации. В крайна сметка приза грабна новия C-Max на Ford, който е качествен скок напред в развитието на марката. Той изпревари. само 6,5 точки Fiat Doblo (48т.). Трета остана новата Meriva на Opel (39т.). До финала достигнаха още Peugeot 5008 (28,5т.) и компактната Kia Venga(22т.).

Димо Николов, изп. директор на Мото-Пфое, вносител на Ford благодари на журито за приза

С развитието на зелените технологии в автомобилите и алтернативните начини на задвижване, за първи път в конкурса 37-те водещи автомобилни журналисти създадоха и категория „Екологичен автомобил” на годината и наградата бе спечелена от уникалният BMW 7 Series Active Hybrid.
Специална награда за технология на годината получи Volvo за новата си система City Safety със защита на пешеходците.

Разбира се развитието на автомобилният бизнес е немислимо без лизинговите компании. Затова беше отличен лизингодател на годината – приза присъдихме на Райфайзен Лизинг – за приноса на компанията към развитието на автомобилния пазар у нас и за предлагането на лизингови условия, съобразени с индивидуалните изисквания на фирмите и клиентите-физически лица.

Добромир Добрев от Райфайзен Лизинг прие наградата от Стоян Желев, председател на ААП

Другият сегмент на бизнеса с автомобилите е застраховането – съвсем заслужено Застраховател на годината стана Бул Инс, дружеството, което е направило над 1 милион автомобилни застраховки в страната, съобразило продуктите си с икономическата ситуация и подържа коректно и качествено обслужване на клиентите си.

Петрозар Петров, Ген.директор и Председател на борда на директорите (вляво) и доц. Стоян Проданов, Изпълнителен директор на ЗД „БУЛ ИНС” (вдясно)

Една важна награда е и тази за ПР. От изключително значение за журналистите е добрата и лесна комуникация с хората, които осигуряват медийна информация от компаниите. Наградата в тази категория получи Владимир Тодоров от Chevrolet.

Накрая можем да завършим с една може би добра новина. Спадът при продажбите на нови автомобили започва да забавя темпо. За първи път от началото на годината, той е по-нисък от 30%. За периода януари-ноември са реализирани 17 327 сделки с нови превозни средства. Това е с 29,68% по-малко в сравнено със същия период на миналата година. Като цяло спадовете, реализирани в началото на годината надвишаваха 40%.

Най-продаваната марка е Toyota с 1786 продажби. На второ място е Ford с 1547 реализирани автомобила, а третото място е за Volkswagen с 1506.
Продадените тежкотоварни автомобили и автобуси за периода януари-ноември са 767 броя или със 179 по-малко от същия период на миналата година. В проценти спадът е 18,92%, който е по-нисък заради поръчки на пътностроителна техника за изграждането на АМ Тракия и други инфраструктурни обекти.

Дано 2011 г. наистина бъде по-добра за всички!