fbpx Революционният PEUGEOT i-Cockpit на 10 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Революционният PEUGEOT i-Cockpit на 10 години

етикети

PEUGEOT i-Cockpit® е представен за пръв път през 2010 г. в концептуалния SR1 и влиза в серийно производство две години по-късно с първата генерация на PEUGEOT 208 през 2012 г. Днес, той е не само символ на Марката, но и важна част от нейното ДНК, с повече от 5 милиона доволни клиенти в цял свят.

От появата си в първата генерация на PEUGEOT 208, PEUGEOT i-Cockpit® не е спирал да се развива, като същевременно запазва основните си компоненти:

- Компактен волан за оптимално усещане от шофирането и по-добро управление

- Бордно табло на нивото на очите: от новия PEUGEOT 3008, с HD инструментален панел с висока резолюция и футуристична графика

- Голям HD сензорен екран в полезрението на водача и на една ръка разстояние

- Клавиши на пиано (или превключватели), които дават директен и постоянен достъп до основните функции.

 

PEUGEOT i-Cockpit® стимулира всички сетива за по-добра ергономия и комфорт при шофирането.

Очи: информацията попада в полезрението на водача и е поставена в неговото зрително поле, така че да не се налага да отмества погледа си от пътя.

Ръце: материалите са приятни на допир, луфтовете са минимални, сензорните и физическите бутони са интелигентно разположени. При EAT8 електрическата команда Shift and Park by Wire е интуитивна и ергономична. Перата за смяна на предавките от волана позволяват механична смяна, без да се губи автоматичния режим.

Тяло: купето оформя кокпит, който обгръща пътниците. Седалките са изключително удобни и стабилни.

Как функционира?

За да се проектира PEUGEOT i-cockpit®, трябва да се вземат предвид ергономичността, видимостта и архитектурата, гарантирайки комфорт и максимална видимост за всички типове тяло. Инженерите и дизайнерите на Марката се водят от антропометричните данни в глобален мащаб.

Височината на водача не е определяща. Важно е да се отчете съотношението между гръдния кош и краката. Например, някои хора имат по-дълъг гръден кош, в сравнение с дължината на краката им. При други е точно обратното...Ако средната височина на мъжа е 1.76 м, то височината на торса му варира от 87 до 98 см! Това оказва пряк ефект върху позиционирането на зрението му.

Aнтропометричните данни позволяват да се изчисли диапазона на регулиране на седалките или волана, за да се подсили усещането за „пашкул“ и да се оптимизира ергономията на борда, независимо от размерите на водача.

 

PEUGEOT i-Cockpit® 3D

Въведен в новия PEUGEOT 208 и разработен съвместно с Вистеон България, PEUGEOT i-Cockpit® 3D е истинска иновация и световна премиера в сегмента. В зависимост от нивото на оборудване, информацията от инструменталния 3D панел на PEUGEOT i-Cockpit® може да бъде прочетена на две нива. Върху горната дигитална подложка информацията се проектира като холограма. Данните са динамични, извеждат се по-близо или по-далече от очите на водача в зависимост от значението или спешността им и така увеличават времето за реакция с около половин секунда. Това безспорно прави шофирането по-ефективно и сигурно.

В средата на таблото е разположен 10 инчов сензорен екран (в зависимост от нивото на оборудване). Може да бъде управляван както с директен достъп до клавишите на пиано, така и чрез системата за гласов контрол.