fbpx Една красавица на 33 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новата Opel Corsa

Една красавица на 33

етикети

Казват, че с годините жените стават все по-очарователни и красиви. Все повече успяват да привличат вниманието и да предизвикват възхищение. Навлизайки тази година в своята христова възраст, Opel Corsa се вписва точно в този кръг на очарование. С 12.4 милиона продадени екземпляра, заедно с Astra, това е абсолютният бестселър на марката и изключителна звезда в автомобилостроенето изобщо.

Петото поколение на Opel Corsa излезе миналата година, 32 години преди появата на първия доста ръбат модел и за това време е пораснало точно с 40 см (от 3,62 до 4,02 м) и е събрало върховите технологии на марката, изцяло в крак с днешното технологично и мобилно съвремие.

В два слънчеви януарски дни имаме възможност да тестваме модерната красавица от София до Пловдив и обратно. Стартираме с тривратия хечбек, който е оборудван с новия 1.4-литров турбомотор и 100 к.с. Първото ни впечатление е, че в автомобила има много простор и нагласата за това, че караш малък автомобил не стои на дневен ред (за разлика от по-малкия брат ADAM, при който наистина имаш такова усещане). Останахме истински очаровани от мощността и силата на двигателя. Без да сме натиснали педала на газта до долу, летим със 160 км/ч. и буквално не ги усещаме. Колата стои много стабилно на пътя. Всъщност има си обяснение – абсолютно всичко в ходовата част е ново. Стабилността при движение по права отсечка и в завой е повишена благодарение на снижения с 5 милиметра център на тежестта, по-стабилната допълнителна рама и новата геометрия на предното окачване с нови шарнирни съединения. Единствено ни се струва, че воланът е по-лек, отколкото очаквахме, но след като покарахме известно време спряхме да го забелязваме. Този волан обаче е благодат за града – когато включихме „градски режим“, буквално го въртяхме с един пръст, без никакви усилия (винаги ми е много смешно, когато някой започне да се „набира“ на волана, особено при паркиране и особено, ако това е жена – Corsa, както и ADAM спестяват това неудобство).

Променените работни характеристики на амортисьорите също осигуряват по-добри възможности за филтриране на сътресенията от контакта с дупките и неравностите по пътната настилка – това го забелязахме при онзи отчайващ участък на магистрала „Тракия“ около Пазарджик. Констатирахме го и при неволното преминаване по 20-метрова оф-роуд уличка в Пловдив.

Разхождаме елегантната госпожица из стария Пловдив. Не може да отречем, че е красива. Промяната във визията е качествена. Променена е цялата фасада – нова броня, нови светлини, елегантно вдлъбване на предния капак. В профила присъства острието, което е отличителен знак на марката и дава устремен характер на автомобила. Задните светлини също са нови, като са различни при тривратия и петвратия вариант. В целия облик присъства онзи елегантен и приятно нахален шик на самоуверена жена, постигнала вече успехи в живота и кариерата си. През цялото време говоря за Corsa в женски род, защото наистина през моите очи я виждам като една истинска дама. Но точно пък тези дами са най-интересните за мъжката част от човечеството и неслучайно мъжете си падат по тях.

На връщане от Пловдив пътуваме с петвратия хечбек, който носи едно от най-силните си оръжия - е новоразработеният трицилиндров двигател бензинов 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo със системи за директно впръскване и принудително пълнене чрез турбокомпресор на Opel, 90 к.с. (предлага се и 115 к.с.). Отново оставаме много доволни – най-вече, защото разходът е много добър – 6,2 л/100 км, като не се падали под 140 км/ч, а при тази скорост автомобилите винаги отварят „другото гърло“. По каталог данните отчитат 4.3 л/100 км в комбиниран цикъл и съм убедена, че могат да се постигнат, ако не карахме по магистрала, където няма как да пътуваш със 100 км/ч.

Както вече във всички марки се вижда, автомобилите се превръщат в скоростни мобилни компютри. Corsa никак не отстъпва - инфоразвлекателната система IntelliLink е разположен оптимално на централната конзола в близост до скоростния лост и е еднакво удобна за боравене от водача и спътника. Тя е съвместима е с мобилни устройства с операционни системи на Apple и Android, а от там насетне става ясно, че глобалната мрежа е ваша, видяна през душата на автомобила. Може да използвате BringGo за навигация, както и Stitcher и TuneIn за слушане на интернет радиостанции. Функцията за гласово управление SIRI EYES FREE позволява да прослушвате постъпващите SMS съобщения, както и да диктувате SMS-и и електронна поща, без да сваляте ръцете си от волана.

Новото поколение на Corsa е оборудвана и много електронни системи, които улесняват шофирането. Advanced Park Assist (АРА) избира сама подходящите свободни места и паркира автомобила автоматично. Тя се придружава от системата за предупреждение за опасност в страничните „мъртви” зони от полезрението на водача Side Blind Spot Alert (SBSA), когато от едната или другата страна ви изпреварва „невидим“ автомобил. Второто поколение предна видеокамера Opel Eye чете пътните знаци, предупреждава при неволно напускане на лентата за движение или за потенциален сблъсък с предното превозно средство. Аз съм влюбена в Bi-Xenon предни светлини, които осветяват и ъглите. Имам усещането, че вечер в града проглеждам с още две очи...

снимки: Владимир Мачоков