Серийният Opel Ampera дебютира в Женева

етикети: 

Серийната версия на Opel Ampera ще чества световната си премиера на автомобилното изложение в Женева (3 – 13 март, 2011 г.). До днес около 1,000 човека от цяла Европа вече са резервирали своята Ampera, като половината от тях са корпоративни клиенти.
Ampera вече получи множество награди от специализирани медии и обществени организации.
“За разлика от конвенционалните електромобили, Opel Ampera може да бъде единственият автомобил в семейството, способен да удоволетвори всичките ви потребности,” споделя Ален Висер, вицепрезидент пласмент, маркетинг и следпродажбено обслужване в Opel.

Батериите могат да се презаредят напълно за период от около четири часа при напрежение 230 V, като за целта кабелът на зарядното устройство на автомобила трябва просто да се включи в стандартен домакински контакт. Удобството при зареждане на акумулаторите без необходимост от специално зарядно оборудване предполага, че по-голямата част от бъдещите собственици на Ampera ще използват своите автомобили изцяло на електрическа тяга през цялото време. Резултатите от независимо проучване показват, че около 80 процента от европейците управляват автомобилите си на разстояния под 60 километра дневно, което означава, че Ampera може с лекота да покрие изискванията им.

През първите 40 до 80 километра от пробега (в зависимост от профила на терена, стила на шофиране и околната температура), енергията за движението се осигурява изцяло от електричеството, акумулирано в литиево-йонната батерия с капацитет 16 кВтч. В режим на движение от осигурено от акумулатора електричество, Ampera не отделя в атмосферата никакви емисии. В случай, че се налага изминаване на по-продължително разстояние, бензиновият двигател с вътрешно горене на борда може без прекъсване да удължи автономния пробег на модела до над 500 километра при пълен горивен резервоар. Tази осигуряваща пълни динамични характеристики технология за удължаване на автономния пробег превръща Ampera в първия електромобил, предлагащ всекидневните удобства на конвенционален автомобил с двигател с вътрешно горене.

Изключително тихият електродвигател с мощност 111 кВт/150 к.с. осигурява максимален въртящ момент в размер на 370 Нютонметра още от момента на потеглянето от място. Благодарение на него Ampera се ускорява от 0 до 100 км/ч за около девет секунди и позволява достигането на максимална скорост 161 км/ч.

Посредством превключвателя “Drive Mode” на централната конзола на арматурното табло, водачът може да избира между режимите „Normal” (нормален), „Sport” (спортен), „Mountain” (планински) и „City” (градски). Tези режими оптимизират управлението на енергийните потоци в зависимост от преобладаващия стил на шофиране и вида на пътните условия.

Facebook comments