fbpx Новият Golf TGI с възможност за задвижване на природен газ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Golf TGI с възможност за задвижване на природен газ

Новият Golf вече се предлага и с екологично задвижване с природен газ/метан – версията Golf TGI е оборудвана с мощен 1,5-литров четирицилиндров турбодвигател с максимална мощност 96 кВт/130 к.с. и три резервоара за сгъстен природен газ/метан. Резервоарите са вградени в подовата част на каросерията на модела и позволяват изминаване на пробег от около 400 километра (според изискванията на WLTP) с едно зареждане изцяло на природен газ/метан. Системата на задвижване е практически моновалентна, тъй като двигателят използва за гориво предимно сгъстен природен газ/метан CNG (Compressed Natural Gas), но може да работи и с бензин. В случая бензиновият резервоар е с намален капацитет и служи само като резерв, но е в състояние да осигури и известен допълнителен пробег.

В много страни собсвениците на  превозни средства на природен газ/метан от години се възползват от предимството на сравнително ниските цени на газовото гориво. Сега Volkswagen вече предлага TGI версия и при новото поколение на Golf, а от месец октомври моделът на природен газ/метан и увеличен пробег ще разшири и гамата на Golf Variant2. Общата вместимост на трите CNG резервоара в момента е 115 литра или 17,3 килограма, с които Golf TGI може да измине пробег от около 400 километра в условията на цикъла WLTP. Golf TGI разполага и с бензинов резервоар с вместимост 9 литра, но той по същество изпълнява ролята на резервен вариант в случаите, когато горивото в газовите резервоари се изчерпи.

За да осигури високи показатели по отношение на динамиката и икономичността, Golf TGI разполага с 1,5-литров четирицилиндров бензинов двигател. Освен със своята мощност, задвижващият агрегат впечатлява и със своята висока ефективност и екологичност – това личи добре от показателите на разхода на гориво (WLTP) от едва 4,3–4,1 килограма сгъстен природен газ/метан на 100 километра, което отговаря на ниско ниво от 117–111 г/км при емисиите на CO2. 

Движението на природен газ/метан спомага за значително намаляване на въглеродните емисии. В сравнение с двигателите на бензин или дизел, сгъстеният природен газ/метан се отличава със значително по-високо енергийно съдържание при едновременно по-ниско съдържание на въглерод. Това означава, че при движение в CNG режим се отделят до около 25% по-малко въглеродни емисии, отколкото при използване на бензин.

Зареждането с биометан или e-gas води до още по-добър въглероден баланс, тъй като биометанът се произвежда от отпадъчни растителни продукти, а горивото e-gas се извлича и акумулира от мощности, използващи излишна „зелена” електроенергия (т. нар. „power-to-gas” технология). Впоследствие тези две горива се използват като добавки към традиционните фосилни горива. Освен това трябва да се има предвид, че в сравнение с бензина или дизела, горенето на природния газ/метан като цяло се отличава с по-малки количества на емисиите, а в отработилите газове се отчитат  значително по-ниски нива на въглеродния окис, азотните окиси (NOx), както и минимален дял на твърдите частици и саждите.