fbpx Започна серийното производство на модела VW ID.4 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Започна серийното производство на модела VW ID.4

етикети

Електрическата офанзива на Volkswagen продължава със старта на серийното производство на ID.4, първият изцяло електрически SUV модел на марката. Световната премиера на ID.4 ще последва в края на месец септември. С тази стъпка марката Volkswagen подчертава своята последователна амбиция да се превърне в световен лидер на пазара на електрическа мобилност. За тази цел в периода до 2024 година групата ще направи инвестиции в обем на около 33 милиарда евро, 11 милиарда от които са заделени за марката Volkswagen. През 2025 година марката очаква обемът на произвството да достигне 1,5 милиона електрически автомобила.

Производственото звено в Цвикау играе ключова роля в преминаването на марката към електрическа мобилност: За първи път производството в подобен по мащаби автомобилен завод се преобразува изцяло за целите на електрическата мобилност, като инвестициите в тази трансформация възлизат на около 1,2 милиарда евро. Всички дейности по преоборудването ще бъдат завършени в съответствие с планирания график през тази година. През 2021 година, която ще бъде първата пълна година на производство на изцяло електрически превозни средства, от поточните линии на завода в Цвикау ще слязат около 300 000 електромобили на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagen. На тази основа заводът ще се превърне в най-голямата и най-ефективна производствена мощност за електрически превозни средства (EV) в Европа и в пионер в процеса на трансформация на производствена мрежа на Volkswagen в глобален мащаб.

Новият ID.4 използва технологичната основа на модулната конструктивна архитектура за модели с електрическо задвижване MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten) на Volkswagen. Това е изцяло електрическа платформа, която оптимизира възможностите и увеличава предимствата, предлагани от електрическото задвижване. Благодарение на ниския коефициент на аеродинамично съпротивление на каросерията от 0,28 и възможността за използване на различни по размер акумулаторни батерии, новият ID.4 може да измине над 500 километра (според WLTP) с едно зареждане.