fbpx Колко тичат 95 баварски конe? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW 1-Series 114d

Колко тичат 95 баварски конe?

Когато става въпрос за BMW, обикновено не гледаме цената и мислим само за повече мощ и повече конски сили. Както казва един мой познат - "Кеф цена няма", когато му споделих преживяванията си около шофирането на BMW M6 Кабриолет и чудовищните 560 к.с., които направо те изстрелват. Сега обаче ще споделя впечатленията си от другата крайност на баварската марка – само 95 к.с. и 1.6-литров, четирицилиндров дизелов мотор, интегрирани в 1-Series. Скромно, много скромно. И очакванията са ми във формата на снизходителна усмивка.

Класическата "единица" е добре позната. Типичните гени като бъбрековидната предна решетка, изтеглените фарове, острият поглед, подчертан от LED светлините, издължения преден капак я правят разпознаваема отдалеч. Снижаващата линия на профилът създава спортната насока на един компактен и в голяма степен автомобил за по-млада генерация потребители.

Въпреки, че първата серия е насочена по-скоро за индивидуални шофьори, обемът в купето се е увеличил спрямо предното поколение и особено на задните седалки спокойно могат да пътуват двама възрастни на дълъг път. Багажникът също предлага повече място, което вече е 360 л – отлично пространство дори и за едно младо семейство с дете. Оборудването в купето е типичното за BMW, но все пак не толкова тежко и респектиращо. Материите са качествени, но идея по семпли. Това, което е интересно, че е с 6-степенна ръчна скоростна кутия, която за доста шофьори доставя по-приятни изживявания (лично аз не си спомням от кога не съм карала модел на марката, който да не е автоматик). Всичко изглежда така, че би могъл да си позволиш чисто ново BMW.

Приятната изненада идва на пътя. Въпреки 95-те конски сили, баварката "върви" отлично. Като се има предвид, че лично аз забелязвам успокоение в нервността на пътя, движейки се със 135км/ч по магистралата, съм една от най-бързите. По-важното е, че се чувствам изключително комфортно и сигурно – в никакъв случай не се мъча с автомобила. Тази скорост му е много удобна. Ако се наложи да изпреваря, правя ускорението без проблем. Поглеждам към средният разход – 5 на сто. След като свършва магистрала "Хемус" слизам на първокласния път към Варна. Успокоявам на около 100 км/ч. И средният разход ми показва 4,2 л/100 км – отлично! Освен това имам възможност да измина още около 900 км. Правя груба сметка и излиза, че с един резервоар от София до родното Сен Тропе (разбирай село Лозенец) се стига без проблем.

 

Автомобилът е оборудван с технологиите EfficientDynamics. В помощ към икономичното шофиране идва индикацията за промяна на предавките, специалните гуми, системата за регенериране на спирачната енергия. В градския трафик функцията Auto Start-Stop за гасене и стартиране на двигателя, допринася за икономията на гориво.

Като всеки съвременен човек 114d няма да ви остави игнориран от света и докато пътувате може да видите какво са постнали вашите приятели във Facebook. Използвате системите и приложенията на BMW iDrive и BMW Connected и ги свързвате с вашия iPhone. После всичко се управлява лесно от контролера на централната конзола.

 

Цената на първа серия започва от 46 хил лв., като може да достигне до към 56 хил. лв. За тези пари има доста по-големи автомобили, които бихте могли да изберете. Но помислете и за данъците, които бихте платили за тях, както и за разхода на гориво. И може би най-важното - просто няма да са BMW...