Новият Volkswagen Passat - елате да покараме модерен дизел! (тест драйв)

В ерата на дизел-отрицанието, аз се наслаждавам на един впечатляващ двулитров дизелов мотор, със 190 к.с., монтиран в обновения Volkswagen Passat. Ами, елате да го покарате и после можем пак да си говорим за дизелови политически страсти. Аз съм очарована - мек, еластичен, мощен, отзивчив, тих, просто върви мазно, все едно че плува, но със страхотна мощ. И след като съм го карала на магистралата с разрешената около 140 км/ч, средният ми разход е 5,7л (при междуградските пътувания и лекопланинските с половин литър надолу). 7-степенна DSG трансмисия сменя предавките неуловимо, а в допълнение моделът е комбиниран със система за двойно предаване 4MOTION (опция). Е, какво да не му харесва човек на този автомобил, с този двигател, който с едно зареждане може да измине почти 1200 км?

Обновеният вариант на Volkswagen Passat се предлага в цели осем варианта на задвижване в диапазона. За първи път при него е наличен плъгин хибриден вариант като са включени три модерни TSI двигателя с максимална мощност 150, 190 и 272 к.с. Новият високоефективен двулитров турбодизелов двигател TDI Evo с максимална мощност 150 к.с. също отбелязва своята пазарна премиера в новия Passat. Другите три дизелови двигателя на Passat развиват максимална мощност от 120, 190 (тестовия модел) и 240 коня.

 

Базовата версия на модела вече се нарича Passat, над нея в гамата се нарежда средното ниво на оборудване Business, а на най-горното ниво е версията Elegance, какъвто е и тестовия модел. Нивата Business и Elegance могат да бъдат поръчани и с индивидуално оборудване R-Line.

 

Passat винаги е предлагал щедро пространство, но сега е повече от всякога и то оптически се увеличава хоризонтални декорации, от огромния екран в центъра, както и екрана пред шофьора, които се обединяват в общото име Digital Cockpit. Воланът е като малък компютър – от него може да командвате визиите и информациите, които искате да знаете – лесно и колкото и изтъркано да звучи – много интуитивно.

 

Чрез новия мултифункционалния волан и екрана на инфотейнмънт системата например, може да извикате подробни данни за пътуването, навигационна карта, разпъната на целия дисплей, инфо за работата на асистиращите системи, информация за музиката, телефонните разговори. А бихте могли и да комбинирате информациите да се показват едновременно. По-скоро забавно, отколкото по-лесно е смяната с жестове на екрана. Просто трябва да учелите, за да "прелистите" менюто. На мен ми е интересно обаче чрез бутона от волана от време на време да сменям визията пред очите си, дава ми усещане, че карам различен автомобил.

 

На арматурното табло вече има стилно лого на Passat с подсветка вместо аналогов часовник, а в централната конзола има голямо отворено отделение за съхранение с опционален панел за индуктивно зареждане на смартфон и осветена USB-C връзка.

 

За първи път Volkswagen Passat дава достъп и до частично автономно шофиране, благодарение на асистента за шофиране Travel Assist. Системата се задейства чрез натискане на бутон върху мултифункционалния волан. Не може обаче да пуснете волана и да ядете пуканки, например. Асистентът ви проверява дали ръцете не са повече от 10 секунди  на волана и ако е така, започва да дава сигнали като накрая може и да спре автоматично автомобила, ако не реагирате. Просто трябва да докосвате постоянно волана. С последното поколение адаптивен темпомат ACC избирате желаната скорост, дистанция спрямо предния и особено на магистрала – шофирането е като песен.

В градския трафик може да си спестите неприятности с внезапно спрял отпред автомобил, като зададете дистанция, която да се спазва. Нали знаете колко хора (а може би и вие) цъкат по телефона докато шофират?

 

Дизайнерите на Volkswagen са акцентирали и прецизирали допълнително цялостната визия на Passat. Предната и задната броня, радиаторната решетка и логото на Passat (вече е разположено централно отзад и стои много модерно), се отличават с ново оформление. Наред с това, новите LED фарове, LED дневните светлини, LED фаровете за мъгла и задните светлини с LED елементи осигуряват характерен, запомнящ се светлинен профил на новия модел. 

 

Гамата на колелата е разширена с четири нови варианта 17, 18 и 19-цолови алуминиеви джанти.

 

Volkswagen Passat съчетава няколко концепции - отличен бизнес автомобил, по-технологичен и по-дигитален отвсякога. Автомобил, който ще отива на всеки имидж - линията на купе и хромираните лайсни стоят много изискано. Не на последно място - автомобил, в който може да съберете семейството си, да напълните багажника и да забегнете някъде към природата. И докато пътувате, не пропускайте да подберете любимата си музика - ще звучи страхотно на аудиосистемата от висок клас на датска компания Dynaudio, която е адаптирала характеристиките на 700-ватовата озвучителна система перфектно към интериора на новия Passat. 

 

Facebook comments