fbpx Първото BMW XM - моля, сцената е ваша! (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Първото BMW XM - моля, сцената е ваша! (тест драйв)

Отдавна не ми се беше случвало да се обръщат откровено толкова много, когато минавах по улиците и пътувах по пътищата. И не, не бях аз причината (за съжаление), а именно той – много голям, екстравагантен, различен, остър, нагъл, впечатляващ, привличащ, с един нов цвят, който лично аз, като човек, чийто живот е свързан с цветовете, страшно харесах и определям като тюркоазен мат.

BMW XM - зад тези две букви се дешифрира първият High-Performance автомобил с електрифицирано задвижване и супер впечатляващите 653 к.с., които са генерирани от рlug-in хибридната система с особено мощен електромотор със 197 к.с. и V8 бензинов двигател с 489 к.с., вървящи с 8-степенна M Steptronic скоростна кутия.

Месец по-рано го видях за първи път на живо, заедно с други мои колеги автомобилни журналисти и тогава бяха категорични, че не е красив, ама пък е впечатляващ. Понякога ми е интересно как всички с лекота махват с ръка и отсичат „Колко е грозно!“. Мисля си обаче, че BMW едва ли са толкова глупави да правят грозни автомобили, които никой да ги купува. И в случая, навалицата за това XM е толкова голяма, че тези, които успеят да се доредят до него, с удоволствие броят от 350 000 лв. (базова цена) нагоре. Няма да цитирам имената на известни хора от бизнеса, които като видяха първото ми кратко story с автомобила в инстаграм ми писаха – „Само на журналисти ли го дават, искам и аз!“ . А аз, като човек, който отдавна е минал годините на поколението Z, приемащи всичко ново, не страдам по мантрата „едно време какви баварки правеха“ и приемам с истински възторг всеки нов модел на BMW.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

 

Това ХМ страшно ми харесва, признавам си. Харесва ми този толкова различен дизайн, който като че ли разчиства пътя, за да излезе на сцената и да каже - „Спектакълът е мой!“. Докато правех снимките на автомобила на един плац, чак шофьорът на един автобус слезе, за да ми каже троснато - „като имате такова бе-ем-ве какво си мислите?!“, защото беше решил, че му е малко мястото да мине покрай мен, а всъщност имаше място за два автобуса. Просто искаше да види колата отблизо…

Харесах още в първия миг различните бъбреци решетка подчертани от широка златиста ивица. Някак ми заприличаха на струни на модерна арфа… Същата ивица обрисува и линията на прозорците. Златото блести и в уникалните мега големи 23-цолови джанти, които „четат“, всяка дупчица и неравност, както и в задната част, където истински впечатляват двете двойки ръбести ауспуси. На задната врата няма лого на BMW само стилизирано златисто лого на ХМ като по средата са трите черти на High-Performance. В целия дизайн има много ръбове, които именно правят автомобила много различен и много привличащ.

Отваряйки вратата те обхваща лукс, който е различен от този на 7 серия. Седалките са със синя кожа в тон с екстериорния цвят, като се комбинират със светлокафяв велур и нова Vintage кожа за горната част на арматурното табло и панелите на вратите, които кореспондират със златистото. Честно казано веднага ми напомни на един куфар на моите родители от едно време, като ходихме на море на палатка. Мястото на втория ред е повече от огромно и за удобство има специални възглавнички за кръста или пък за подлагане, където искаш.

Мястото за пътниците от втория ред е повече от разточително

Истински спектакъл е вечер, когато отвориш врата и небето на покрива светва като се пречупва през интересните скулптурирани 3D форми, а целият покрив все едно с подобна на паспарту рамка и осветление от 100 LED модула.

Отпред е разположен BMW Curved Display, състоящ се от 12,3-инчов информационен дисплей и 14,9-инчов контролен дисплей, който е душата на автомобила и от него се командва всичко. А то е много, трябва време докато разчетеш всички икони, но са наистина лесно усвояеми. Пред мен е и голям, отличен head-Up дисплей, който се вижда перфектно дори и при много ярко слънце и се регулира автоматично спрямо светлината (както при смартфоните).

Пристъпвам със сериозна доза респект към шофьорското място. 653 к.с. не са шега работа, а машината е огромна 5, 10м. Усещам я, че тежи – 2,8 тона също не са малко. Пред мен на екрана светва 4 WD. Натискам педала едвам, че не знам какъв звяр ще рипне, но нищо страшно не се случва, даже някакво чудене усещам. Хм…Както и да е, в града няма да правя изпълнения с кола, която напълно не познавам (въпреки, че всяка седмица карам различен модел).

По средата е бутонът M HYBRID, от който може да се избират три режима Hybrid, който е по подразбиране, Electric и еControl. Системата M xDrive има също три режима. Електронно контролиран многодисков съединител разпределя задвижващата сила между четирите колела, като преумиществено повече въртящ момент отива към задната ос. Чрез менюто M Setup мога да се избера режим 4WD Sport, който още повече увеличава въртящият момент към задните колела. Другият режим е 4WD Sand. Къде ще се ходи с този автомобил по пясъци и разни подобни…? Но като имам предвид, че само въдицата на един мой познат струва 20К, защо пък не?

Изключителните 23-цолови джанти също блестят в златисто

Докато се измъквам от града автомобилът върви на ток. При скорост до 140 км/ч може да измине до към 80 км., което значи, че в градска среда може да се движи само ток, защото зареждането на 25,7 kWh батерия дори на бавна станция става за около четири часа.

Най-сетне се качвам на магистралата. Хайде, да даваме! Натискам педала и ….майко-о-о. Няма чудене и маене – ХМ буквално избухва, въпросът е само да имаш акъл в главата. Ускорението на колата е 4,3 сек/100 км. Карала съм и с по-ниски стойности, ама това са почти 3 тона машина!

BMW XM серийно се оборудва с Адаптивно М окачване Professional с амортисьори с електронно управление и активна стабилизация срещу наклоняване с 48-волтови електромотори и Active Roll Control. Това е и първият модел на BMW M с Интегрално активно кормилно управление, което също е част от серийното оборудване. Затова карам и не мисля, знам, че системите ще мислят много повече от мен. Аз гледам пътя. И не забравям, че и 1000 коня да държа в ръцете си, на реалния път съм участник в движението като всички останали. Просто виждам как много коне ме изстрелват като трябва да изпреваря например.

Освен това имам и концертно ауспух изпълнение. При всяко стартиране на двигателя има специфичен звук, дори и при електромотора осигурен от BMW IconicSounds Electric, разработен в сътрудничество между BMW Group и композитора на филмова музика Ханс Цимер. А звукът на четирите ауспуха може да се регулира чрез бутон. Ето защо сцената е изцяло на ХМ.