fbpx "На зелено" в Пирин с plug-in хибридното BMW X3 xDrive30e | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

"На зелено" в Пирин с plug-in хибридното BMW X3 xDrive30e

Водеща снимка
Да

"На зелено" в Пирин с plug-in хибридното BMW X3 xDrive30e

Plug-in хибридните автомобили стават все по-реален и нормален преход към електрическата мобилност и общата цел за постигане на нулеви вредни емисии. BMW Group започна рано със системната електрификация на своето портфолио от автомобили и с днешна дата вече предлага plug-in хибридни модели във всички съответни сегменти на автомобилите си.

По традиция всеки август прекарваме няколко дни в Банско, за да се насладим на Джаз фестивала, който въпреки сложната ситуация и тази година се състоя и да се насладим на красивата пиринска природа през лятото. В унисон със зеления сезон сме с новото BMW X3 xDrive30e – plug-in хибриден модел, който ни закара до началото на планинските пътеки и по офроуд терени, дадохме своя принос, макар и малък, да караме с минимални CO2 из града и не на последно място се насладихме на пълния комфорт и мощ на този премиум автомобил.

Мощността на plug-in хибридния X3 се доставя от двулитров четирицилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo и 184 к.с., както и електромотор с мощност 109 к.с., интегриран в осемстепенната трансмисия Steptronic. Така общо на разположение са 292 к.с., а ускорението от 0 до 100 км/ч за 6,1 секунди. Максималната скорост е 210 км/ч.

На ток

Според техническите данни X3 xDrive30e може да измине на ток до 55 километра, като разбира се от огромно значение има начинът на шофиране. Ако се замислим, този рейндж е напълно достатъчен за еднодневно градско обикаляне и на практика през цялата седмица в градското придвижване може да бъдете много икономични и почти 100% екологични.

На централната конзола е разположен бутона eDrive, с който могат да се избират различните режими на движение. В режим MAX eDrive, който се активира с бутона eDrive на средната конзола, новото BMW X3 xDrive30e с почти безшумно задвижване с нулеви локални емисии може да развие максимална скорост от 135 км/ч. В стандартната настройка Auto eDrive е възможно чисто електрическо шофиране със скорост до 110 км/ч. Двигателят с вътрешно горене се включва, ако скоростта вече е по-висока или пък имате например изкачване, както беше в нашия случай докато пътувахме към х. Вихрен. Когато са активни и двете задвижвания, освен ускорението се оптимизира и ефективността и при ускорение се усеща допълнителната мощ на електромотора. Но пък в режима BATTERY CONTROL ни позволи да си си запазим ток за движението из града.

Зареждане

Разбира се, може да „пълните“ електрически километри с рекуперация на енергията – при натискане на спирачки или при спускане. Когато се прибирахме от планинската ни разходка до езерата надолу към града успяхме да възстановим цели 15 км.

Най-лесно зареждането става със серийния си кабел за зареждане високоволтовата батерия, което може да стане и конвенционални контакти вкъщи. По този начин батерията се зарежда напълно за около 6 часа. С BMW i Wallbox зареждане отнема около 3,5 часа. И в двата случая ако мислим през призмата на градско придвижване, вечер спокойно може да се зареди батерията включена в контакта в гаража и на другия ден колата да е отново „на зелено“.

В крайна сметка, докато бяхме в любимия ни пирински град, за наше задоволство успяхме да се придвижваме изцяло на ток. И ако някой сега си мисли „имаш в ръцете си почти 300 коня и си седнала да пестиш…“, ще му отговоря, че тръпката да се надпреварвам със себе си по екологичност, е много по-голяма. И убедена съм, е така с всеки, които има подобен автомобил. Удоволствието да усещам язденето на тези коне е на друго място.

Бъдещето

До 2023 г. BMW обещават, че ще предложат общо 25 електрифицирани автомобила. Повече от половината от тях ще бъдат напълно електрически, а очакванията на компанията са още преди 2025 г. между 15 и 25 % глобалните продажби ще бъдат на електрифицирани автомобили. В Европа догодина техният дял ще бъде една четвърт, до 2025 г. една трета и до 2030 година половината от продажбите.