fbpx Новият Range Rover, 530 к.с. - среща с Император (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Range Rover, 530 к.с. - среща с Император (тест драйв)

Смразяващ, върховен лукс, висши технологии, имперски кресла, задъхващо ускорение на 3-тонно чудовище от 4,6 сек, постигнато от 530 к.с… Това е новият Range Rover, чийто официален никнейм е Негово Величество „Императора“. И категорично има защо.

Това е пето поколение на един от най-култовите офроудъри в най-абсолютния смисъл на думата, който обаче с годините се превърна в такъв премиум автомобил, че когато отворих вратата му, инстинктивно си помислих да сваля обувките, за да не мърся меките постелки на пода. Това, разбира се е в кръга на шегата, но е абсолютно вярно, че луксът, който тази всъдеходна машина притежава днес гони този на кралските дворци. Неслучайно премиерата ми беше миналата година в Кралската опера в Лондон. Затова и не си представям, че на някой ще му даде сърце да вкара тази машина в офроуд приключение, въпреки, че това е истинският високопроходим автомобил, доказал се през годините, за който няма непреодолими терени. Сега параметрите му са още по-впечатляващи.

Аз дори не си помислям да карам из черните пътища кола за 300 бона, още повече във върховото изпълнение Autobiography… А параметрите му позволяват именно това! Дори и със 7-те места, които за първи път се предлагат в този модел. Като прибавим и 4,4 литровия V-8 мотор с неговите 530 коня и 750Нм въртящ момент, е ясно защо водата е до колене. (Всъщност тя наистина е такава за новия Range Rover, защото той може да гази до цели 90 см. водни препятствия).

За мен остава каране по пътя… Боже, такова ускорение и прилепване към седалката не си спомням скоро да съм усещала, което се усилва заради голямата маса на автомобила. В първия момент е стряскащо и по инстинкт стискам волана. После свиквам и установявам, че изпреварването на къси пасове е невероятно удоволствие – като хала, която се разфучава за секунда, но в момента, в който натиснеш спирачка послушно се кротва в ръцете ти. Много е впечатляващо.

Новият Range Rover е първият модел на Land Rover, който използва новата архитектура на шасито MLA Flex. Тя е изградена 80% от алуминий. В резултат на това новата конструкция на шасито е невероятно лека за автомобил с неговите размери, проходимост и твърдост. Основната особеност на новата платформа е многозвенното (5-точково) задно окачване, което позволява завиване на задните колела. Това се използва за първи път при модел на Land Rover, като е комбинирано с активни стабилизатори с електрическо управление (досега те бяха хидравлични). При скорост до 50 км/ч задните колела завиват в обратна на предните посока, а при по-висока – в същата, като така се подобрява стабилността на автомобила.

Завиващата задна ос позволява постигането на радиус на завъртане от 11 метра, което е най-добрият показател в историята на модела. Пневматичното окачване разполага с най-много камери, предлагани в автомобилната индустрия, което със сигурност повишава комфорта.  Те работят с адаптивни амортисьори, които могат да се регулират с помощта на системата Adaptive Dynamics. Тя е свързана с навигацията, като отчита всички особености на пътя, както и скоростта на движение.

Интелигентната трансмисия със задвижване на всички колела (iAWD) се управлява от технологията Интелигентна динамика на задвижване (IDD) на Land Rover, която следи нивата на сцепление и действията на водача 100 пъти в секунда, за да предвиди разпределението на въртящия момент между предната и задната ос с цел оптимална тяга на пътя и извън него.

Terrain Response 2 системата включва режими Автоматичен режим, Трева, Сняг, Пясък, Скали или Газене във вода. Автоматичният режим открива, избира и прилага най-подходящата настройка за терена по всяко време.

Дигиталното сърце на Range Rover тупти в Pivi Pro в голям 13,1-инчов сензорен екран и 13,7-инчов интерактивен дисплей на водача. изключителна видимост и пакет Online с план за мобилни данни Безжична връзка с Apple CarPlay и безжична връзка с Android Auto, а на Head-up дисплея се изписва информацията за пътуването и навигацията. Аудиосистема е Meridian с 3D съраунд звук и 35 високоговорителя. Системата работи с допълнителни 20-ватови високоговорители в четирите основни подглавници в купето, които следят вибрациите на колелата, шума от гумите и звуците от двигателя, постъпващи в купето и генерира потискащ сигнал, за да се получи съвършена акустична среда. В един момент усилвам звука и имам чувството, че ще изпадна в делириум. Намалявам... Направо съм Ковънт Гардън.

Предните седалки с електрическо регулиране в 20 посоки, имат подгряване и вентилация. Задни седалки предлагат същият комфорт, с електрическо регулиране на наклона

Когато спираме за снимки, се настанявам в креслата на втория ред, които могат да се движат назад и напред, имат електрическо регулиране на наклона, както и подгряване и вентилация. Тапицерията е от полуанилинова кожа, облицовка на тавана в два цвята. Разстоянието за краката е огромно и комфортно дори и за много високи хора. Моделът е със седем места, като задните две са абсолютно пълноразмерни. Багажната врата се отваря електрически и може да свали всичките седалки така, че да образува равен под за превозване на по-дълги предмети.

Замислям се, че и да се возиш в този автомобил е не по-малко вълнуващо – предлага се опция, с която на екрани, монтирани на гърбовете на предните седалки, всеки независимо отзад може да се наслаждава на кино или пък на смарт съдържание, благодарение на наличното Wi-Fi.

Срещата ми с Императора трае няколко часа, но определено ще остане незабравима. Когато връщам тестовия Range Rover в Мото-Пфое си казвам, че е добре, че няма масов достъп до такъв автомобил. Не е за всеки. За него е нужна много емоционална интелигентност, високо шофьорско образование и стаж, и респект към машина, която иначе е готова да ти се отдаде до стотна от секундата.