fbpx MINI Cooper Cabrio S - да отвориш сърцето си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

MINI Cooper Cabrio S - да отвориш сърцето си

Казват, че планината отваряла сърцето си пред този, пред който прецени. В августовската седмица, когато лятото най-сетне вече е тук, решаваме да направим една страхотна комбинация – разходки в Пирин, Международния джаз фестивал в Банско и откритото небе, което ни подарява новото MINI Cooper S Cabrio. 

В ранната прохладна утрин гледаме нетърпеливо към вр.Тодорка и вр. Вихрен, които вече са огрени и нямат никакво облаче. Слънцето се оглежда и в бляскаво-синьото кабрио, което няма търпение да свали гюрука, за да ни подари онова усещане за изчистване на мозъка, което може да направи именно такъв ав-томобил. А фактът, че това е MINI, още повече възбужда сетивата ни. Това е на-шият „open-air” ден!

 

Потегляме по пътя към х. Бърдерица, където ще оставим автомобил и след това пеша ще поемем по пътеките към красивите високопланински езера Окото и Му-ратово. Трима души сме в колата. Въпреки, че местата са за пълноправни четирима пътника, задните определено трябва да са по-маломерни. Цвети, която е висока малко над 170 см намира обаче перфектно решение, като се настанява напречно на задните седалки и открива, че така може да живее 100 години:)

 

Въпреки, че е супер компактен, мъникът има силно сърце, което бие с тропота на 192 к.с. За да е пълно усещането, избирам спортен решим и първо чуваме промяна в звука, а след това характерът на колата става по-нервен. Превземането на острите и тесни завои е като на състезание. Масивният нов волан реагира на всеки миг от моите реакции и е супер директен. Понятието накланяне в завоите не съществува или поне не го усещаме. Тук отварям скоба, за да допълня, че воланът вече има и три мултифункционални бутона, които особено на дълъг път са супер удобни. Чрез тях се активира Speed Limit Device за настройка на максималната скорост, а отдясно се управляват аудиото и комуникационните функции.

 

Дишаме в пълни гърди от чистия планински въздух. Поглеждам към горивото – ай, за това изкачване MINI-то е „глътнало“ към 150 км рейндж, пък и доста го настъпвах. Нищо, ще ги компенсираме при спускането на връщане.

 

Когато пристигаме на паркинга на къмпинга под Байкушевата мура, определено събираме погледите и има защо. Британският премиум автомобил е станал още по-атрактивен, включващ свежи дизайнерски акценти и допълнителни възможности за индивидуализация. Към това прибавяме и разширяване на дигиталните услуги на MINI Connected.

Благодарение на модернизирания дизайн на характерните кръгли фарове типичната за марката визия е още по-изразителна. При серийните халогенни фарове характерен акцент поставя черна бленда. При предлаганите като допълнително оборудване LED фарове има изцяло новото оформление. LED дневните светлини, както и мигачите са оформени като светлинен пръстен, който напълно обгръща контурите на фаровете. Предлаганите като опция адаптивни LED фарове автоматично адаптират светлината си към ситуацията на пътя, като предлагат и автоматична, селективна функция за превключване на дългите светлини. Иновативната Matrix технология на дългите светлини повишава обсега на видимост и в същото време предотвратява заслепяването на другите участници в движението.

 

Вече няма как да сбъркате MINI, когато го погледнете отзад с повече от директен британски подпис - Union Jack дизайн. Впечатляващият мотив на флага се повтаря в структурирането на светлинните функции. Мигачите са хоризонтални, спирачните светлини са вертикални, а габаритните светлини са под формата на диагоналните линии на британския флаг. Целият този блок стои на пътя впечатляващо.

 

MINI има и ново лого, което е интегрирано върху предния капак, капака на багажника, както и върху волана, дисплея на централния уред и върху дистанционното управление на всички модели на MINI. Новата интерпретация на досегашното лого вече е с двуизмерен „Flat Design“.
Гамата от лакови покрития на каросерията включва три нови варианта: Emerald Grey metallic, Starlight Blue metallic (на тестовия модел) и Solaris Orange metallic. Освен това списъкът с допълнителни оборудвания включва и други нови възможности за индивидуализация на екстериорния дизайн. При опцията Piano Black Exterieur рамките на фаровете, задните светлини, както и на радиаторната решетка са гланцирано черни вместо хромирани. В нашият модел страничните огледала са в бяло, в синхрон с двете бели ивици върху предния капак.
Разширена е и гамата от опционални алуминиеви джанти. 17-инчовите алуминие-ви джанти с дизайн Roulette Spoke 2-tone и Propeller Spoke 2-tone вече се предла-гат за всички варианти на каросерията на новото MINI. Новост в програмата са 17-инчовите алуминиеви джанти с дизайн Design Rail Spoke 2-tone.

 

В купето лъха истински лукс и комфорт. Седалките са големи и супер удобни с удължител на самата седалка за хора с по-дълги крак. Страхотната кожена тапицерия в цвят Malt Brown с едри декоративни шевове е изключително приятна на допир и внася допълнително премиум усещане. Освен това вече се предлага и опцията осветен MINI Yours Interior Style Piano Black. Освен лакираните в Piano Black повърхности в областта на вратите и средната конзола тя включва и осветена декоративна лайстна на арматурното табло над жабката и е украсена със стилизиран мотив на Union Jack. Цветът на задното осветяване на декоративната лайстна според избраното светлинно настроение на дифузното осветление, което е част от пакета MINI Excitement.

 

Като символ на креативността и творческата нагласа, MINI предлага програмата MINI Yours Customised, коята стига до следващо ниво – освен познатите като Side Scuttles елементи на страничните мигачи, декоративни лайстни от страната на пътника до водача в интериора, LED лайстни на праговете и LED проектори във вратите сега може да внедрите собствени текстове или дори личния си подпис.

И след като кабриото гостоприемно отвори врати и покрив и сърце, за да ни закара към подножието на планинските върхове, явно това беше наистина нашият ден, защото и планината се показа в пълната си красота. Не са много дните, когато планинските върхове безоблачно са облени от слънчева светлина, а зеленината буквално се излива в очите.

 

След 4-5 часов преход нашият луксозен спътник ни чакаше кротко на пътя, готов да ни откара към друго преживяване вечерта – един от най-страхотните концерти на Джаз феста в Банско – този на Gipsy King by Paco Baliardo, които буквално откриха сърцата си и ни предложиха незабравима емоция.