fbpx Пролетно намигване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пролетно намигване

Пролетно намигване

 В женския месец, когато времето режеше още с ниски температури и егоистично подаваше по някой слънчев лъч, взех за двудневна градска разходка един много дамски автомобил, който ми предостави напълно дамски екип – дилърите на NISSAN от Нипон Моторс (замислих се, че май това е единственият дамски състав у нас в тази по-скоро мъжка индустрия и още повече „мъжка” марка).

Кокетната червена Micra, четвърто поколение, бе готова за бойни столични подвизи в надпреварата за улично надмощие. Още със сядането в купето усетих компактността на меките, овални форми на интериора. Всичко беше около мен, удобно, близо и лесно за комуникация. След два прекарани дни зад волана направо се бях сраснала със седалката, а купето бях превърнала в мини-офис.

С потеглянето воланът много послушно реагираше на движенията ми. Електрически усилвател ми позволи леко да направя обратен завой в много малка площ, благодарение на радиуса на завиване, който е едва 4,65м. Трябваше скоростно да се влея в натовареното движение по Цариградско шосе на София и 80-те к.с. на 1,2 литровия бензинов мотор ме изтеглиха без проблем. Моделът се предлага и с още един двигател със същия обем но 98 к.с. и с директно впръскване на горивото. И двата мотора отделят под по-малко от 130 грама въглероден диоксид на километър.

Новата Micra е първият модел, който използва новата платформа V на марката, като V идва е от „versatile” (от англ. гъвкав) или подходяща за различни цели. Тя е максимално здрава, по-лека, предоставя точно управление и по-нисък разход на гориво. Тя е изключително удобна за града и в същото време ще се справи и при по-дълги преходи. Въпреки малките си размери, автомобилът стои стабилно на пътя.

Дизайнът на Micra доста е променен, като са запазени някои черти – най-вече в профила при оформлението на страничните прозорци. В предницата прави впечатление по-масивна решетка, на която е закрепена емблемата. От там тръгват плавни линии назад, които стигат до изцяло нов спойлер. Моделът е само във вариант хечбек, чиято задна врата се отваря много лесно нагоре и достъпът до багажника от 265 л е повече от лесен.

В интериорът всичко е подредено много компактно. Приборите на арматурното табло са лесно четими и са събрани в три кръга. Борд компютъра също се чете много лесно - неприятното е, че трябва да натиснеш бутонче за да го видиш, като провреш ръка под и през волана. Кръглите елементи продължават и в другите контролни уреди, разположение на централната конзола. Командването на аудио системата става и с бутони от волана, което пък е много практично. Удобни ниши се намират под централната конзола, а жабката е в две части. В търсене на олекотяване на автомобила са намалени броя на частите с 18%, които се използват за сглобяването на колата. Това не значи, че той е по-малко надежден – напротив, качеството им е по-високо спрямо предишното поколение. Един пример е арматурното табло, което е изградено от 28 елемента, на фона на стандартните над 50. Намаляване на теглото е постигнато и при резервоара, изпускателната система, в предното окачване.

Приятно впечатление ми направи пъргавината на автомобила, която особено в града много пъти е от значение. В крайна сметка постигнах градски разход на гориво от 6,5л/100 км. Освен 5-степенната механична скоростна кутия, моделът предлага и безстепенна трансмисия CVT, която е много удобна отново най-вече в трафика.
Micra се предлага в три различните версии - Visia, Acenta и Tekna. Всички те серийно се предлагат с електрически усилвател на волана, климатик, предни, странични и тип „Завеса“ въздушни възглавници, електрически предни стъкла. За още по-голяма сигурност са оборудвани и със система ESP.

За по-придирчивите второто ниво предлага мултифункционална аудио-навигационна система, система за успоредно паркиране и алуминиеви джанти. В топ версията вече идват удобните „глезотии” – стъклен покрив, интелигентен ключ, автоматичен климатик, круиз контрол, ограничител на скоростта.
Като цяло Micra е готова да се бори за своето място в един наситен сегмент на малките коли, започвайки с цена от 21 990 и достигайки до 28 990 със всички възможни допълнения.

 

Facebook коментари