Безпилотното шофиране идва 2021 г.

BMW Group, Intel и Mobileye обединяват усилията си, за да превърнат в реалност визионерски концепции за мобилност и напълно автономното управление на превозни средства. Тримата лидери в областта на автомобилостроенето, технологиите, компютърното зрение и машинно самообучение ще си сътрудничат, за да въведат в серийно производство решения за високо и напълно автономно шофиране до 2021 г.

Постигането на тази цел е сложен процес, който изисква end-to-end решения, които интегрират информация и данни от мрежата, от ключа до центровете за събиране и управление на данни. Доставчиците на транспортни услуги в бъдеще трябва да въведат бързоразвиващи се технологии, да си сътрудничат с напълно нови партньори и да се подготвят за възможности, които ще променят из основи начинът, по който осъществяват дейността си.

Заедно с Intel и Mobileye, BMW Group ще разработва необходимите решения и иновативни системи за високо и напълно автономно управление, които да бъдат въведени в серийно производство до 2021 г. Моделът BMW iNEXT ще бъде основата на стратегията за автономна мобилност на BMW Group и база за развитие на флотилии от автономни превозни средства за движение не само по магистрали, но и в градски условия, за целите на споделената мобилност.

Целта на сътрудничеството е да бъдат разработени устойчиви в бъдещето решения, които не само да осигурят възможност на водача да свали ръце от волана по време на управление (hands-off или ниво 2 на автономност), но и да бъдат достигнати нива 3 и 4, при които водачът е освободен от отговорността съответно да наблюдава (eyes-off) и да преценява (mind-off) пътните условия, превръщайки времето прекарано в автомобила в свободно време или време за работа. Това ниво на автономия ще позволи на превозното средство, на техническо ниво, да достигне крайната фаза на автономност т.нар. “driver off” (ниво 5) – или безпилотна мобилност. Като така стане възможно създаването на автономни флотилии до 2021 г. и полагането на основите на изцяло нови бизнес модели в един свързан, мобилен свят.

За целта ще се създаде индустриален стандарт и дефиниране на отворена платформа за автономно управление. Тя ще се занимава с нива 3 до 5 на автономното шофиране и ще бъде на разположение на различни автомобилни производители и други индустрии, които биха могли да се възползват от автономни и самообучаващи се машини.

В краткосрочен план, компаниите ще демонстрират автономно шофиране с тестови високо автономен (HAD) прототип, а през 2017 г. платформата ще бъде разширена до тестова флотилия.

"Днес поставяме важен крайъгълен камък за автомобилната индустрия, като навлизаме в света на новата мобилност. Заедно с BMW Group и Intel, Mobileye полага основите на технологията на мобилността на бъдещето, която позволява напълно автономното шофиране да се превърне в реалност в рамките на следващите няколко години", коментира Съ-основателят, Председател и Главен технически директор на Mobileye проф. Амнон Шушуа.

Със стратегията Number ONE> NEXT, BMW Group очертава рамката, която ще позволи на компанията да остане движещата сила за прмиум индивидуалната мобилност. Този подход ще получи своя мобилен израз с модела на BMW iNEXT през 2021 г., с което ще бъде отбелязано началото на нова ера на мобилност.