fbpx Потребителската култура у нас се увеличава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Потребителската култура у нас се увеличава

Г-н Желев, през миналата година продажбите на нови автомобили у нас нарасна с 20%, за първите три месеца на тази година ръстът е почти 40%. Това са уникални цифри. На какво се дължи според Вас този ръст?
- Като цифра 40% ръст е много, но ръстът като брой автомобили е несъществен, имайки предвид, че в държави като Унгария, Словакия и др., които са с по-малко население от това у нас, продажбите на нови автомобили са десетина пъти повече от нашите. Този ръст от 40 на сто реално означава продажба на около 6 хил. автомобила за първите четири месеца на годината. Това от своя страна не дава шанс за продажба на повече от 20 хил. автомобила до края на 2004 г. Така България си остава на опашката, след всички бивши соцстрани.
Ръстът все пак е на лице. Той се дължи на първо място на нормализиране на автомобилния пазар у нас, което е следствие от увеличаването на доходите на потребителите, независимо дали те са фирми или граждани.
Второ - причината е в нарастването на потребителските кредити и заемите за малкия и средния бизнес. Освен това потребителската култура на хората в България се повиши и те вече осъзнават плюсовете от покупката на нов автомобил.
Не бива да забравяме още два много сериозни факта. Единият е подмяната на маршрутните таксита в София, което доведе до продажбата на не малък брой микробуси в началото на годината.
Другият момент е започналата подмяна на парка на таксиметровите коли, заради новите разпоредби на Министерството на транспорта.
Лизингът също е съществена причина за увеличаване на продажбите на нови автомобили.
"София Франс Ауто" вече четвърта година е абсолютен пазарен лидер. С какво устоявате тази позиция?
- Ние не се борим да бъдем първи, а да бъдем все по-добри. Да следваш бързия темп на производителя - автомобили Peugeot, който лансира много модели за кратко време, не е никак лесно. Тези модели са изключително качествени и харесвани от потребителите и в това най-вероятно се крие основната причина за нашия успех. Стараем се да бъдем достойни партньори на производителя във всичко, съпътстващо автомобилите - от подходящите лизингови схеми до комуникацията на самия продукт, поддръжката, резервните части.
Не са ли скъпи сервизните услуги, които предлага "София Франс Ауто"?
- При нас трудът е 10 пъти по-евтин от този в европейските страни. В сравнение с други марки от нашата категория считам, че сме в долната граница на средното ниво. По отношение на резервните части сме съществено под средното ниво за сходните по качество марки автомобили и не правим компромис да доставяме части, които не сме закупили директно от производителя.
Какви са взаимоотношенията ви с производителя? Какви изисквания има той към вас?
- Автомобили Peugeot има много високи изисквания към всички свои партньори, в това число и към нас. Това, че ние сме единствен вносител за България, поражда много отговорности и изисквания за качество на услугите, които предлагаме, къде, колко и по какъв начин рекламираме. Изискванията към нас са такива като за филиал на фирмата. Производителят помага само с ноу-хау, предоставя документация, материали, но всичко останало ние трябва да закупим и изработим за своя сметка.
Какви промени ще настъпят в пазарните отношения, когато станем член на ЕС? За вас като вносители и за клиентите?
- С влизането на страната в ЕС единственото, което ще се промени, е, че ще се засили конкуренцията на нашия пазар. Причина за това е възможността, която всеки стопански субект ще има, да кандидатства за дистрибутор на автомобили, резервни части, гаранционен сервиз на дадена автомобилна марка в България.
Досега производителите избираха на кого да продават автомобилите и кой да ги дистрибутира в даден регион и държава. Така се изключваше възможността друг да кандидатства за представител и да бъде одобрен. Но с новите разпоредби в Европейската общност, процедурата се променя. Производителят формулира критерии към агентите си по продажба на автомобили и всеки, който отговаря на тези критерии, може да кандидатства да стане агент. Същото важи и за сервизите, оторизирани да извършват гаранционни ремонти на дадена марка автомобили. Така че ще има и отделни договори за сервизни услуги, за продажба на резервни части. По този начин официалната мрежа на производителите ще бъде
обогатена.
За съжаление, с влизането ни в ЕС цените за крайния клиент ще се покачат, защото те ще трябва да се изравнят с тези в общността. Но се надяваме до тогава жизненото равнище да се покачи и това да не се отрази на продажбите.
Мога да кажа, че е малко вероятно за "София Франс Ауто" да настъпят някакви съществени промени, поне що се касае до отношенията ни с производителя и позицията ни на единствен официален вносител. Често ме питат дали Peugeot няма да създават филиал в България. Истината е, че докато си вършим добре работата, няма причина това да стане. В Гърция например Peugeot има вносител, а не филиал, както и в няколко скандинавски държави, Ирландия и др.
Според Вас какви доходи трябва да има един човек, за да може да си купи нов автомобил?
- Отговорите са няколко. За да си позволи нов автомобил, "средният българин" трябва или да получи от някъде голяма сума пари - да получи наследство, да спечели от лотарията, да създаде много сложна програма, за която да вземе голям хонорар или да има регулярни месечни доходи - стабилна работа, рента, наеми, от които да изплаща лизингови вноски. Вноската за нова кола би могла да бъде и под 250 лв. при една от нашите лизингови схеми. В много сфери от икономиката средната месечна заплата достигна 600-700 лв., според официални данни на статистиката. При такива доходи и ако в семейството работят двама, няма проблем да се отделят 250 лв. на месец. Затова човек просто трябва да работи повече и да има над средната квалификация.
Как бихте посъветвал един ваш клиент, който се сегментира като представител на малък и среден бизнес, да стигне до решение за покупка на нов автомобил?
- Не бива да има предвид само началната цена на автомобила, трябва да изчисли и разходите по поддръжката, за гориво и така да формира цената на километър.
Кой е най-удачният начин за купуване на нов автомобил - лизинг - оперативен или финансов, банков кредит или плащане наведнъж?
- Това зависи от предпочитанията на клиента. При директна продажба винаги крайната цена е по-ниска, тъй като във всички фирми предлагат отстъпки.
При лизинга е обратно - крайната цена е по-висока, но тя е разсрочена във времето и човек няма нужда да осигурява парите наведнъж. В този случай той винаги печели, защото инфлацията на практика е по-голяма от лихвения процент, който се плаща по лизинга или кредита. Трябва обаче по-внимателно да се четат условията на лизинга и да се калкулират разходите по него, тъй като много често има различни уловки, които може да бъдат съзнателно поставяни. Например първо се дава отстъпка от цената, а после се оферират първоначална и месечни вноски, без да се указва изрично, че върху цената с отстъпка е начислено оскъпяване. Друга "подробност" са таксите за обслужване на лизинга, на кредита, застраховките на риска и т.н.
В условията на кредита например понякога лихвеният процент се уговаря в зависимост от ОЛП. Тогава при повишаване на ОЛП се оскъпява и кредита. При лизинга това не би могло да се случи, защото оскъпяването като правило се формира в началото на периода и по този начин не се допуска възможността това увеличение да се предоговаря едностранно.